x

Οικονομία

S&Ps: Αναβάθμισε σημαντικά την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας

05 Σεπτεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναβάθμισε την μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου κατά μία βαθμίδα, στο ΒΒΒ από ΒΒΒ-, αναθέτοντας σταθερή προοπτική, επικαλούμενος την διαφοροποιημένη κυπριακή οικονομία η οποία αποδείχθηκε ανθεκτική σε εξωγενείς κλυδωνισμούς.
«Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την σχετικά σθεναρή απόδοση της κυπριακής οικονομίας την τελευταία δεκαετία και την εκτίμησή μας ότι αυτό θα συνεχιστεί, παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία», αναφέρει ο οίκος στην πράξη αξιολόγησης που εξέδωσε.
Μάλιστα, ο οίκος αναβάθμισε την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος στο 4,5% από το 2,7% που ήταν προηγουμένως.
Εκτιμά ότι αναμένεται σθεναρή μεγέθυνση των οικονομικών μεγεθών μέχρι το 2025, η οποία θα στηρίζεται από στιβαρή εγχώρια ζήτηση και τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του τουριστικού τομέα.
Σύμφωνα με τον S&P’s, η σταθερή προοπτική αντισταθμίζει τους κινδύνους ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία θα εξασθενίσουν σημαντικά την κυπριακή οικονομία, έναντι της διαφοροποιημένης δομής της οικονομίας και την ανθεκτικότητα στους εξωγενείς κλυδωνισμούς «και την προσδοκία μας ότι η δημοσιονομική θέση θα συνεχίσει να βελτιώνεται».
Όπως αναφέρει ο S&Ps, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχίσει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό φέτος, εντούτοις αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμα θα μειωθεί στο 0,9% λόγω και των μέτρων στήριξης της οικονομίας και των νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Ο οίκος επισημαίνει την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας στην πανδημία του κορωνοϊού το 2020 και την ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2021 έπειτα από τη συρρίκνωση του 5% το προηγούμενο έτος.
Επίσης, ο οίκος αναβάθμισε την εκτίμησή του για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2022 σε 4,5% από 2,7% «παρά τους σχετικά ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία, οι οποίες αναμένουμε ότι θα επιβαρύνουν τον τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών, αν και η τουριστική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή». Αναμένει επίσης στιβαρή οικονομική ανάπτυξη, που θα είναι ανθεκτική στους αυξημένους κινδύνους υποστηριζόμενη σθεναρά από την εκταμίευση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €1,2 δις κατά την περίοδο 2021-2026.
Επιπρόσθετα, ο οίκος αναμένει ότι η κυβερνητική πολιτική θα παραμένει προσηλωμένη στη μείωση των οικονομικών ευπαθειών και στη βελτίωση της ευρωστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ο S&P’s αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει έντονα μέχρι το 2025 στη βάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δυναμικής οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, εκτιμά ότι μέχρι το 2025 το χρέος θα υποχωρήσει στο 75% του ΑΕΠ με τις πληρωμές τόκων περίπου στο 4% των δημοσίων εσόδων από 5,4% που ήταν το 2020.
Επικαλείται το ευνοϊκό προφίλ λήξεων του δημοσίου χρέους, αλλά και τα σημαντικά ρευστά αποθέματα, που καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των, τουλάχιστον, εννέα επόμενων μηνών, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο χρηματοδότησης.
Σημειώνει ωστόσο ότι η αξιολόγηση παραμένει περιορισμένη λόγω των υψηλών επιπέδων δημοσίου και ιδιωτικού χρέους και την ακόμη υψηλή αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στο τραπεζικό σύστημα, παρά τη μεγάλη μείωσή τους από την περίοδο της κρίσης του 2013.
Ειδικότερα, για το απόθεμα των ΜΕΔ, ο οίκος επισημαίνει μεν ότι αυτά έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω πωλήσεων πακέτων κόκκινων δανείων από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού, εντούτοις παραμένει σημαντικό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Επισημαίνει ακόμη ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στα ΜΕΔ ήταν περιορισμένος, αλλά αναμένει ότι η μεγάλη αναλογία των δανείων που βρίσκονται στο στάδιο 2 (αυξημένες πιστωτικές ζημιές), που αντιστοιχεί σε 15% των συνολικών δανείων σε σύγκριση με το 9% του μέσου όρου στην ΕΕ, σε συνδυασμό με την υψηλή συγκέντρωση στον τουριστικό τομέα, που συνεχίζει να ανακάμπτει θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.
Σημειώνοντας ότι το τρέχων οικονομικό περιβάλλον είναι πιθανόν να καθυστερήσει τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, ο οίκος επισημαίνει ταυτόχρονα πως ενδεχόμενη επιτυχία του κυβερνητικού σχεδίου ενοικίου έναντι υποθήκης θα μπορούσε να στηρίξει τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια αξίας μέχρι €250.000, μειώνοντας έτσι το δείκτη ΜΕΔ κατά 1,7%.
Πάντως, ακόμη και χωρίς σημαντική μείωση των ΜΕΔ, ο οίκος θεωρεί ότι ο κίνδυνος του τραπεζικού τομέα για το κράτος είναι ήπιος.
Εξάλλου, ο S&P’s σημειώνει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει περαιτέρω την αξιολόγηση της Κύπρου έπειτα από βελτίωση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, και περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και τη βελτιωμένη πρόσβαση των τραπεζών σε έκδοση χρέους στις κεφαλαιαγορές.
Αντίθετα, αναφέρει, μια υποβάθμιση θα μπορούσε να προκύψει αν ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία αποδυναμώσει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας ή επιβραδύνει σημαντικά τη δημοσιονομική εξυγίανση, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις μας, απειλώντας τον ρυθμό της μείωσης του δημοσίου χρέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην Κύπρο, σημειώθηκαν 9 γυναικοκτονίες το 2019, 5 το 2020 και 5 το 2021 και 1 το 2022, φτάνοντας συνολικά τις 20 γυναικοκτονίες σε λιγότερο από μια 4ετία επισημαίνει η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) σημειώνοντας ότι «η γυναικοκτονία είναι το αποτέλεσμα χρόνιας, συστηματικής κακοποίησης μιας γυναίκας η οποία κορυφώνεται καταλήγοντας στο εν λόγω αποτρόπαιο έγκλημα».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Παραδοσιακό καζάνι στο χωριό Πλατάνη για την παραγωγή τσίπουρου (Βίντεο)

ΕΔΕΣΣΑ. Στους βόρειους πρόποδες του Βερμίου, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την Έδεσσα, βρίσκεται το ημιορεινό χωριό Πλατάνη, με τους μερικούς εκατοντάδες κατοίκους του.

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας