x
 

Πολιτική

Στα άκρα η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ένα βήμα πριν τις εκλογές

22 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης μεταξύ των δύο υποψηφίων για την αρχηγία, Στέφανου Κασσελάκη και Εφης Αχτσιόγλου, οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών του εκλογών.

Η αντιπαράθεση που έχει λάβει και προσωπικά χαρακτηριστικά ρίχνει σκιά ακόμα και για την επόμενη ημέρα του κόμματος, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής της Κυριακής.

Μεταξύ των αφορμών για την κλιμάκωση της κόντρας ανάμεσα στους δύο υποψηφίους στάθηκε ένα γλωσσικό ολίσθημα του κ. Κασσελάκη, το βράδυ της Πέμπτης, με το οποίο χαρακτήριζε το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου «κρατίδιο» και «βόρεια Κύπρο». Ο ίδιος με βίντεό του λίγες ώρες αργότερα δικαιολογήθηκε επικαλούμενος κούραση και ελλιπή γνώση ελληνικών. Η πλευρά Αχτσιόγλου, ωστόσο, βρήκε την ευκαιρία να του καταλογίσει άγνοια.

«Δεν θα με δείτε να κρύβομαι ποτέ. Ξεριζώθηκα όταν ήμουν 14 χρόνων. Είμαι πίσω στον τόπο μου, μόνιμα μόλις μερικούς μήνες. Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά. Χθες, μέσα στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας, αυτό έπαθα. Βεβαίως είναι ψευδοκράτος. Τα Κατεχόμενα. Η πληγή στην καρδιά του Ελληνισμού. Τα συμφραζόμενα, η διόρθωση που έκανα μέσα στη δήλωσή μου και το περιεχόμενο της ομιλίας μου πριν, ήταν όλα ξεκάθαρα. Ας μην ανησυχεί κανείς. Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης», είπε με ανάρτησή του στις 4:19 τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης.

Επίθεση από Αχτσιόγλου

«Πρόκειται για ένα σοβαρότατο σφάλμα. Σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής», απάντησε λίγη ώρα μετά τη δήλωση Κασσελάκη η Εφη Αχτσιόγλου.

«Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Πέρα από τα συνθήματα, η πολιτική απαιτεί σοβαρότητα, επάρκεια και γνώση. Και αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για την εξωτερική μας πολιτική. Φαντάζομαι ο κύριος Κασσελάκης θα ανακαλέσει τη δήλωσή του. Για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για το καλό όλων μας», πρόσθεσε η Εφη Αχτσιόγλου.

Την ύπαρξη ενός μέιλ που έστειλε στην Εφη Αχτσιόγλου, λίγο αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, αποκάλυψε ο Στέφανος Κασσελάκης, στο βίντεο, στο οποίο της άσκησε δριμεία κριτική, ζητώντας από την άλλη να πέσουν οι τόνοι.

Δεν προκάλεσα εγώ την πόλωση

Λίγες ώρες αργότερα, σήμερα από την Καβάλα όπου βρέθηκε για περιοδεία, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι δεν έχει προκαλέσει αυτός την πόλωση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

«Από την αρχή έχω δεσμευτεί ότι θα μείνω στο κόμμα. Δεν είμαι εκείνος ο οποίος προκάλεσε την πόλωση. Παροτρύνω όλους και όλες να συνειδητοποιήσουν τι διακυβεύεται από εδώ και πέρα» είπε και συνέχισε: «Διακυβεύεται το μέλλον του τόπου, διακυβεύεται αν τα παιδιά αυτής της χώρας θα μεγαλώσουν σε μια προοδευτική αποτελεσματική χώρα ή σε ένα αναποτελεσματικό κράτος που λέει είσαι στη μοίρα σου, ζεις από τύχη».

«Εστειλα email και δεν μου απάντησε»

Λίγες ώρες πάντως νωρίτερα, με βίντεό του ο κ. Κασσελάκης αποκάλυψε ότι ο ίδιος είχε επιχειρήσει να προσεγγίσει την κ. Αχτσιόγλου, αλλά εκείνη δεν ανταποκρίθηκε.

«Είμαι αναγκασμένος να πω ότι στην Εφη Αχτσιόγλου απευθύνθηκα τον Ιούλιο λίγο μετά την υποψηφιότητά της. Στέλνοντας προτάσεις, για να βάλει, αν ήθελε στο πρόγραμμά της. Να συνδράμω. Να συζητήσουμε. Να είμαι παρών. Είναι σ’ αυτό εδώ το χαρτί το οποίο δημοσιοποιώ. Δεν μου απάντησε ποτέ. Είναι δικαίωμά της. Ομως εγώ θεώρησα ηθική μου υποχρέωση να συνεισφέρω στον αγώνα της. Δεν είχα κανένα αυτοσκοπό για αυτοπροβολή. Ηθελα το ‘μαζί’ και δεν το βρήκα», είπε στο βίντεο.

Ο κ. Κασσελάκης γράφει στο μέιλ ότι στέλνει τις ιδέες του όπως υποσχέθηκε. Μεταξύ άλλων, προτείνει ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, φορολογικά κίνητρα για εταιρείες που είτε δίνουν δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών για εργαζόμενους, είτε μετεγκαθίστανται εκτός Αθηνών, μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Δικαιοσύνης και αλλαγές στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά, το μέιλ γράφει:

«Οπως υποσχέθηκα… Οι ιδέες μου (στα Αγγλικά, ζητώ συγνώμη!) για να τις σκεφτείς και με χαρά να τις αναλύσουμε ως προς την πλατφόρμα όπως επιθυμείς.

– Ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

– Σημαντικά φορολογικά κίνητρα για εταιρείες που δημιουργούν δεξαμενές δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών για τους εργαζομένους και για εταιρείες που μετεγκαθίστανται εκτός της περιοχής της Αθήνας.

– Δραστικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος Δικαιοσύνης: Επιβολή προθεσμίας 3 ετών για την έκδοση αποφάσεων σε εμπορικές διαφορές, δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπροσώπησης από δικηγόρους, απαίτηση όλες οι υποθέσεις δημόσιων πόρων, υπεξαίρεσης να τίθενται σε συζήτηση στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο εντός 3 ετών, όλα αυτά με πλήρη στελέχωση της διοικητικής υποστήριξης.

– Διαχωρισμός της ηγεσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου από τον κοινοβουλευτικό διορισμό ή καθιέρωση πολύ μεγαλύτερου ορίου υπερψήφισης.

– Υποχρέωση πλήρους αποκάλυψης για όλα τα δάνεια των βουλευτών και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, όχι μόνο το ποσό της ονομαστικής αξίας, αλλά και όλους τους όρους, τις αναχρηματοδοτήσεις, κ.λπ.

– Τερματισμός του συστήματος των πολιτικών διορισμών στη διοίκηση των νοσοκομείων και αντικατάστασή του με ένα διπλό σύστημα διοίκησης μεταξύ εκλεγμένης από το προσωπικό ηγεσίας και εξωτερικών εμπειρογνωμόνων του νοσοκομείου και της διοίκησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής, κυβερνητικών στελεχών και άλλων επισήμων πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η εκδήλωση στο αίθριο του παλαιού Δημοσίου Καπνεργοστασίου, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών από την έναρξη λειτουργίας του ελληνικού τμήματος της Google.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ