x

Πολιτική

«Στα μαλακά» το θέμα του εποικισμού της Αμμοχώστου – Οι Βρετανοί ακολουθούν τακτική συγκάλυψης

23 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αποφεύγουν οι Βρετανοί, μόνιμοι συντάκτες των προσχεδίων των ψηφισμάτων για την Κύπρο, να αγγίξουν την ουσία για την Αμμόχωστο και συγκεκριμένα τις τουρκικές εξαγγελίες για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής εντός του 2023. Στο προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για έξι ακόμη μήνες, που συντάχθηκε από το Φόρεϊν Όφις και κυκλοφορεί εσωτερικά, επαναλαμβάνονται γενικές αναφορές για τα όσα διαδραματίζονται στην κατεχόμενη περιοχή. Οι συντάκτες του ψηφίσματος, παραπέμποντας σε ψηφίσματα και προηγούμενες εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιλέγουν να αποφύγουν επιμελώς να φθάσουν στο διά ταύτα.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τη Λευκωσία να υπάρξει μια σαφής αποτρεπτική αναφορά, οι Βρετανοί αποφεύγουν να πράξουν τούτο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, αν και έχει υποχρέωση και καθήκον να προλαβαίνει τις κρίσεις, στην περίπτωση αυτή κάθε άλλο παρά έτσι λειτουργεί. Είναι προφανές με τις διατυπώσεις που υιοθετούν ότι αναμένουν να υπάρξει η επόμενη κίνηση της κατοχικής Τουρκίας και στη συνέχεια να αντιδράσουν. Οι Βρετανοί, περισσότερο από κάθε άλλον στο Συμβούλιο Ασφαλείας γνωρίζουν πως στην περίπτωση που θα δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, τότε τίποτε δεν θα αλλάξει καθώς η Άγκυρα δεν θα έχει λόγο να αναιρέσει «τα νέα δεδομένα». Σκοπίμως το Λονδίνο επιλέγει αναφορές χαμηλών τόνων, καθώς επιθυμεί να αποφευχθούν διατυπώσεις που θα ενοχλήσουν την Τουρκία, με την οποία εσχάτως συνεργάζεται και στο πεδίο της πολεμικής βιομηχανίας.

Στο προσχέδιο ψηφίσματος, οι Βρετανοί αναφέρονται μεν στα σχετικά ψηφίσματα, την προεδρική δήλωση, που καταδίκασε τις δηλώσεις αξιωματούχων, Τούρκων και Τουρκοκυπρίων της 20ής Ιουλίου 2021, αλλά όταν φθάνουν στο διά ταύτα επιλέγουν τις γενικότητες, που μάλλον ενθαρρύνουν την κατοχική Τουρκία. Υποδεικνύεται στο προσχέδιο ψηφίσματος, «η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση». Είναι σαφές πως όλα αυτά, που έχουν αναφερθεί πολλές φορές και στο παρελθόν, δεν… απέτρεψαν την Τουρκία, στο να προχωρεί στα επεκτατικά της σχέδια στην Αμμόχωστο.

Απαντά στον Τατάρ ο Πρόεδρος

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του νέου Κυπριακού Μουσείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ επανέλαβε την απαίτηση για αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο, είπε ότι «δεν είναι χθες που έστειλε τα μηνύματα ο κ. Τατάρ και η Τουρκία, είναι από τις 25 Απριλίου του 2021 όταν υπό την αιγίδα των ΗΕ πραγματοποιήθηκε η άτυπη πενταμερής και προέβαλαν πλέον γραπτώς αυτό που από καιρού στόχευαν, δηλαδή τη δημιουργία ή την αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών, πέραν από τη βάση όπως προνοείται από τη σωρεία ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ερωτηθείς αν έχει καθοριστεί κοινωνικό δείπνο με τους δύο ηγέτες πριν από την αποχώρησή του από την Προεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «όχι ακόμη, αλλά και να καθοριστεί αντιλαμβάνεστε θα είναι απόλυτα κοινωνικό δοθεισών των θέσεων του κ. Τατάρ, ο οποίος εννοεί ότι για να μπορεί να συζητήσει το Κυπριακό θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα, ή εν τη ουσία την ύπαρξη ενός παράνομου μορφώματος».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο για την κάθοδο του κ. Μπλίνκεν στην περιοχή, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχω κάτι νεότερο». Σε ερώτηση αν στο ψήφισμα των ΗΕ διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει κάποια υπόνοια για συμφωνία SOFA για το ψευδοκράτος, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχω δει το ψήφισμα ακόμα», ενώ σε ερώτηση αν υπήρξε κάποια προβληματική αναφορά στο ψήφισμα είπε ότι «στην έκθεση υπήρξε προβληματική αναφορά και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τη διορθώσουμε».

«Πάσα» από τον Πακιστανό ΥΠΕΞ

Ο Πακιστανός Υπουργός Εξωτερικών, Bilaval Button Zerdari δήλωσε ότι η χώρα του πάντοτε υποστήριζε την «δίκαιη», κατά την έκφρασή του, «υπόθεση της ‘ΤΔΒΚ’».

Απαντώντας σε ερώτηση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολή» (ΑΑ) στο Νταβός της Ελβετίας, όπου μετέβη για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Πακιστανός Υπουργός ανέφερε τα εξής:

«Πάντοτε στηρίζαμε την δίκαιη υπόθεση της ‘ΤΔΒΚ’. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με αξιωματούχους της ΤΔΒΚ σε πλατφόρμες όπως τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) και η Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ). Στη σύνοδο της ΟΙΣ της οποίας προέδρευα, ο υπουργός από την ‘ΤΔΒΚ’ έκανε μια ομιλία. Θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας με αυτό τον τρόπο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Χαστούκι στην κατοχική Τουρκία δίνει ένα ακόμα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το υπ’ αριθμό 2674, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Σώμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ένα ακόμη χρόνο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ