x
 

Υγεία

«Στα όριά του» ο ΠΟΥ ως προς τη διαχείριση των αυξανόμενων εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων

23 Μαΐου 2023

Ενας όλο και αυξανόμενος αριθμός εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον κόσμο–από την COVID-19 ως τη χολέρα–έχουν οδηγήσει “στα όριά του” τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε σήμερα ανώτερος σύμβουλος του οργανισμού.

Μιλώντας κατά την ετήσια σύνοδο του ΠΟΥ, ο καθηγητής Ουαλίντ Αμάρ, πρόεδρος επιτροπής που αξιολογεί την επείγουσα αντίδραση του οργανισμού, είπε ότι τα κενά στη χρηματοδότηση και τη στελέχωσή του αυξάνονται μπροστά στις όλο και περισσότερες απαιτήσεις.

Εκθεση της επιτροπής αυτής αναφέρει ότι από τον Μάρτιο αυτού του έτους ο ΠΟΥ διαχειρίζεται 53 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ασθένειες όπως η κόβιντ, η χολέρα και ένα ξέσπασμα του ιού Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα και την Τανζανία καθώς και ανθρωπιστικές έκτακτες ανάγκες, όπως ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία και οι πλημμύρες στο Πακιστάν.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα γεγονότων όπως οι πλημμύρες και οι κυκλώνες, που έχουν υγειονομικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, ο βασικός προϋπολογισμός του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για το 2022-2023 είναι μόλις κατά περίπου 53% χρηματοδοτούμενος, διαπίστωσε η έκθεση, κάνοντας έκκληση για πιο σταθερή χρηματοδότηση.

Ο ΠΟΥ και χώρες μέλη του προσπαθούν να μεταρρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία–και χώρες–απαντούν σε έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις, αλλά και να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση του οργανισμού.

Χθες Δευτέρα, οι χώρες μέλη του ενέκριναν τον νέο προϋπολογισμό που περιλαμβάνει και αύξηση 20% στο ποσό της συνδρομής τους.

Επιπλέον η έκθεση κάνει έκκληση στον ΠΟΥ να προσπαθήσει να είναι περισσότερο αποτελεσματικός: για παράδειγμα, στο Μαλάουι, τέσσερις διαφορετικές ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών διαχειρίζονταν την επιδημία χολέρας, COVID-19, πολιομυελίτιδα και τις πλημμύρες με τέτοιο τρόπο ώστε πιθανόν να επικάλυπτε η μια την άλλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το φαινόμενο της έντονης κινητικότητας του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας προς το εξωτερικό, το λεγόμενο brain drain, τέθηκε στο μικροσκόπιο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ