x
 

Κοινωνία

Στάση αναμονής για την Εξεταστική στα Πανεπιστήμια – Υπό τον «φόβο» του Chat GPT οι καθηγητές

04 Φεβρουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Κρίσιμη εβδομάδα για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ καθώς Σύγκλητοι και προεδρεία των υπό κατάληψη τμημάτων υιοθετούν στην πλειονότητά τους την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για τη διενέργεια των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα, ενώ έως την Τρίτη (6/2) οι περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι αναμένεται να λάβουν νέες αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων έκανε αποδεκτή τη Δευτέρα (29.1) την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και οι εξετάσεις στα υπό κατάληψη τμήματα των ΑΕΙ θα μπορέσουν να γίνουν ψηφιακά. Πρόκειται για μία απόφαση που, ναι μεν θα διευκολύνει τη συνέχιση του ακαδημαϊκού έτους, ωστόσο, φαίνεται ότι δημιουργεί «πονοκέφαλο» στους καθηγητές που αναζητούν τρόπους για να διαφυλαχθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων. Πηγές του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι και το Μαρούσι τηρεί στάση αναμονής, αφού -λόγω αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ- δεν μπορεί, πέραν της εγκυκλίου, να προχωρήσει σε άλλη ενέργεια, «αν οι πρυτάνεις δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους για να καταγγείλουν έκνομες ενέργειες στους χώρους των Πανεπιστημίων».

Τα Πανεπιστήμια αναζητούν τη «χρυσή τομή»

Λιγότερο από το 1/3 των τμημάτων των ΑΕΙ βρίσκονται σήμερα υπό κατάληψη. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις∙ οι περισσότεροι μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να ληφθούν νέες αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων. Οι κινητοποιήσεις μπαίνουν πλέον στην 4η εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, Σύγκλητοι και προεδρεία των υπό κατάληψη τμημάτων εκδίδουν αποφάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των αναπληρώσεων και της Εξεταστικής, υιοθετώντας στην πλειονότητά τους την απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων. Πηγές διευκρινίζουν ότι ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο παραμένει ορατός για κάποια τμήματα, αν και ήδη έχει εκδοθεί απόφαση για την παράτασή του Χειμερινού Εξαμήνου και τη διενέργεια εξετάσεων στην «κενή» εβδομάδα πριν από την έναρξη του Εαρινού. Τα προεδρεία των τμημάτων λαμβάνουν υπόψη και τις θέσεις των καθηγητών, επιλέγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την υιοθέτηση μιας «χρυσής τομής» ή καλύτερα ενός υβριδικού μοντέλου εξετάσεων. «Οπου είναι δυνατόν οι εξετάσεις να γίνουν διά ζώσης», επισημαίνουν καθηγητές, προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαθημάτων τους, ειδικά για τις εξετάσεις των εργαστηρίων.

«Οχι» στην εξ αποστάσεως Εξεταστική λένε τέσσερις σχολές του ΕΜΠ, υπογραμμίζοντας ότι η διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων «δεν είναι δυνατή σε όλα τα μαθήματα».

Ο «φόβος» του Chat GPT και η εμπειρία της πανδημίας

Καθηγητές Πανεπιστημίων εκφράζουν ανοιχτά τα ερωτήματά τους για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων με τη χρήση ψηφιακών μέσων, ενθυμούμενοι την εμπειρία των τηλε-εξετάσεων στα χρόνια της πανδημίας, υπολογίζοντας όμως και έναν ακόμη, νέο παράγοντα: τη δυνατότητα οι φοιτητές να απαντήσουν στα ερωτήματα που θα τους τεθούν γραπτώς με τη χρήση των λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης (όπως το Chat GPT). Στις αιτιάσεις τους προστίθεται και το ζήτημα έλλειψης των κατάλληλων λογισμικών για την επαρκή επιτήρηση των εξεταζόμενων και τους περιορισμούς που θέτει η ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Αν η εξέταση συγκεκριμένων μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου δεν πραγματοποιηθεί, οι φοιτητές θα πρέπει να τα δώσουν τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, οι εξετάσεις θα γίνουν εξ αποστάσεως για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους φοιτητές των Erasmus.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ