x
 

Πολιτική

Σταύρος Αρναουτάκης: Η επένδυση στον πολιτισμό είναι επένδυση στο αύριο

Η Κρήτη με τα μεγάλα έργα και τις υποδομές που ξεκίνησαν μπαίνει σε μια νέα εποχή, αφού συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν έναν δυναμικό παίκτη στον τομέα των επενδύσεων. Η γεωγραφική θέση του νησιού, που λειτουργεί σαν πύλη εισόδου στη Νότια Ευρώπη, οι επενδύσεις στην Ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές, καθώς και οι επενδύσεις στον τουρισμό και τις μεταφορές αποτελούν σημαντικούς πυλώνες για την Κρήτη. Για το μοναδικό αυτό νησί, που η αυθεντικότητα και οι διαχρονικές του αξίες το έχουν καταξιώσει να βρίσκεται στην κορυφή των καταλόγων των παγκόσμιων τουριστικών προορισμών, μας μίλησε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο άνθρωπος που έχει καταφέρει με τις ηγετικές του ικανότητες, που συνδυάζονται με γνώσεις και εμπειρία, να επανεκλέγεται περιφερειάρχης Κρήτης από τον Νοέμβριο του 2010 που εξελέγη ως πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Κρήτης.

Ανάμεσα στους πολλούς τίτλους, που επάξια έχει αποκτήσει, αναφέρουμε το ότι υπήρξε πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, μετέπειτα  Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας βάζοντας πάντα τον τόπο καταγωγής του, την Κρήτη, σαν προτεραιότητα.

«Με ειλικρίνεια, με καθαρή ματιά, με την Κρήτη στην πρώτη θέση του βηματισμού και του σχεδιασμού μας, επιλέγουμε το δρόμο που αναδεικνύει την αξία που φέρει ο τόπος μας, διαλέγουμε το δρόμο της συλλογικής προσπάθειας. Ολοι μαζί συνεχίζουμε να δουλεύουμε για την Κρήτη που ονειρευόμαστε. Για την Κρήτη, της ζωής μας».

Γι’ αυτό τον βηματισμό, ας διαβάσουμε τι έχει να μας πει ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος στέλνει χαιρετισμό στους ομογενείς, προσκαλώντας τους να επισκεφτούν το ιστορικό νησί,  για να «ζήσουν μοναδικές στιγμές, καθώς θα περπατούν στα μνημεία του μινωικού πολιτισμού ή θα απολαμβάνουν την άνεση των εγκαταστάσεων και των υποδομών ενός σύγχρονου τουριστικού προορισμού».

Ποιες μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες προσφέρει η Κρήτη στους επισκέπτες που την ξεχωρίζουν από άλλα ελληνικά νησιά;

Η ευνοϊκή θέση της «Κρήσσας Γης» στο σταυροδρόμι των αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου αποτέλεσε τον κύριο λόγο για την ανάπτυξη ενός μεγάλου πολιτισμού, αλλά και της συνεχούς διεκδίκησης του νησιού από διαφορετικούς πολιτισμούς στα βάθη των αιώνων. Η Κρήτη κατάφερε να κρατήσει τον μοναδικό και ισχυρό χαρακτήρα της ώς σήμερα. Η θρησκεία, η ένδοξη ιστορία της αρχαιότητας και η άγρια κρητική φύση διαμόρφωσαν την προσωπικότητα των Κρητικών, που κράτησε την ψυχή τους ελληνική μετά από αιώνες σκλαβιάς. Αρχικά, σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο τοποθετήθηκε η γέννηση του Ξένιου Δία, του ηγεμόνα των θεών, των ανθρώπων και της φιλοξενίας. Ακόμη και σήμερα η φιλοξενία των Κρητικών είναι περισσότερο από μια τελετουργία. Στον τόπο όπου άνθισε ο πρώτος λαμπρός ευρωπαϊκός πολιτισμός, ο Μινωικός, το παρελθόν αναμειγνύεται με το παρόν. Αιώνες αργότερα από το νησί μας πέρασαν σπουδαίοι Βυζαντινοί αυτοκράτορες. Δίδαξε ο Απόστολος Παύλος. Ο τόπος μας φωτίστηκε από την ιερή φλόγα του Αρκαδίου. Δοξάστηκε μέσα από τα ερείπια των καμένων χωριών στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδωσε στον Κόσμο τα μοναδικά δημιουργήματα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Αγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων με τους στίχους του Ερωτόκριτου. Ταξίδεψε στα πέρατα της Γης με τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη. Η Κρήτη ακολούθησε στο πέταγμά του τον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, εμπνεόμενη από τα οράματα και τους ανοιχτούς του ορίζοντες. Αυτή είναι η πορεία της Κρήτης στο πέρασμα των χρόνων. Αυτές είναι, μερικές μόνο, από τις πολύπλευρες πολιτιστικές διαστάσεις που κάνουν την Κρήτη μοναδική.

Μπορείτε να επισημάνετε μερικά από τα λιγότερο γνωστά αξιοθέατα ή κρυμμένα διαμάντια στο νησί που πρέπει να εξερευνήσουν οι τουρίστες;

Η Κρήτη φιλοξενεί ένα μοναδικό και σπάνιο φυσικό περιβάλλον που αποτυπώνεται στις 53 περιοχές του δικτύου Natura 2000 που καλύπτουν περίπου το 32% της έκτασης του νησιού, ενώ διάσπαρτα είναι τα ίχνη του περίφημου πολιτισμού της. Την αξία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος έχει αναγνωρίσει η UNESCO με την ένταξη τριών περιοχών στα δίκτυά της. Πρόκειται για την περιοχή του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στα Χανιά που έχει αναγνωριστεί ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας, και τα Παγκόσμια Γεωπάρκα του Ψηλορείτη στην Κεντρική Κρήτη και της Σητείας στην Ανατολική. Οι τρεις περιοχές αναπτύσσουν δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης-ενημέρωσης, της έρευνας και του πολιτισμού (συστατικά στοιχεία της UNESCO) τα οποία ενισχύουν την ερμηνεία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, τον υπεύθυνο τουρισμό, και την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης των τριών περιοχών UNESCO Κρήτης, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια νέου είδους τουριστική προσέγγιση και προβολή που θα στοχεύει στον εναλλακτικό και θεματικό τουρισμό και στη βιώσιμη ανάπτυξη της κρητικής ενδοχώρας. Η πρωτοβουλία αυτή με τίτλο «Περιοχές UNESCO Κρήτης» έχει ως όραμα την αξιοποίηση της αναγνώρισης από την UNESCO που έχουν κατακτήσει οι 3 περιοχές της Κρήτης και την ανάδειξη των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών αξιών που αυτή πρεσβεύει. Γύρω από τις περιοχές αυτές, κρύβετε πραγματικά ο άυλος πλούτος της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας. Δεκάδες γραφικά χωριά, αναρίθμητες βυζαντινές εκκλησίες, μοναστήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής. Η αυθεντική Κρήτη είναι εδώ.

Ποιες πρωτοβουλίες βιώσιμου τουρισμού υλοποιεί η Κρήτη για την προστασία του φυσικού της περιβάλλοντος και την προώθηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον;

Στην Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από τον ολοκληρωμένο Στρατηγικό μας Σχεδιασμό για τον τουρισμό, υλοποιούμε έναν ανοικτό κύκλο παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι το μέλλον του τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βιώσιμη ανάπτυξη, το σεβασμό στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στον άνθρωπο. Σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, δομούμε μια νέα εικόνα της Κρήτης ως προς την ταυτότητά της στις διεθνείς αγορές, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της. Παράλληλα, στηρίζουμε το περιφερειακό μοντέλο τουριστικής διακυβέρνησης στον ανθρώπινο κεφάλαιο, την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, με αιχμή του δόρατος την ποιότητα και την αυθεντικότητα στην προσέγγιση των επισκεπτών. Παρ’ όλα αυτά, ο δρόμος προς τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι μακρύς, καθώς σε επίπεδο θεσμών και υποδομών καλούμαστε ως χώρα, να αντιμετωπίσουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Αυτό σημαίνει πως η επένδυση σε νέες υποδομές και τεχνολογίες είναι αναγκαία, όμως με κανόνες που θα σέβονται το περιβάλλον, θα υπολογίζουν τη φέρουσα ικανότητα του κάθε προορισμού και θα δημιουργούν επιστημονικές δομές για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση του τουριστικού προϊόντος με κεντρικό πυλώνα τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη βιωσιμότητα του τομέα.

Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μερικές ιδέες για την τοπική γαστρονομία της Κρήτης; Ποια είναι μερικά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσουν οι τουρίστες;

Η αυθεντικότητα και ο τοπικός χαρακτήρας της γαστρονομίας αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για έναν προορισμό που στοχεύει στην ολιστική βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Παραμένουν, επίσης, οι γέφυρες της εξωστρέφειας για έναν τόπο που συνεχώς αναβαθμίζει το τουριστικό του προϊόν και το εμπλουτίζει μέσα από μια στρατηγική που αναδεικνύει τη μοναδικότητα των εμπειριών, όπως αυτές δομούνται από τις γαστρονομικές κοινότητες, οι οποίες στην Κρήτη δημιουργούν μια ισχυρή πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα. Πρόκειται για ένα ισχυρό διαβατήριο που καθιερώνει την Κρήτη, ως έναν τόπο όπου η γεωγραφία συναντιέται με την παράδοση  και διασυνδέεται ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό.

Δύο έννοιες στενά συνδεδεμένες με την Κρήτη.

Ως Περιφέρεια, μέσα από την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πόρων, με τη Στρατηγική της Εξυπνης Εξειδίκευσης, με τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, προωθούμε τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων της Αγροδιατροφής, των Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων προκειμένου από κοινού: να αναδείξουμε την αξία του Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού, να εισάγουμε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που κινητοποιούν τα τοπικά συστήματα, τους φορείς και τους συλλόγους, και βεβαίως να προωθήσουμε τη στροφή προς την βιώσιμη και ποιοτική γεωργία. Για τον τομέα της γαστρονομίας, συνεχίζουμε την πορεία για την ενίσχυση και υποστήριξη κάθε τοπικής πρωτοβουλίας και την κινητοποίηση και υποστήριξη των συνεργασιών στηρίζοντας ενεργά το θεσμό του «Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού». Σε αυτό το πλαίσιο, δουλεύουμε εντατικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας κοινωνικής συμμαχίας για την αγροδιατροφή. Εχουμε, επομένως, μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία.

Ποιες ευκαιρίες υπάρχουν για πολιτιστική ανταλλαγή και αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Κρήτη;

Η επένδυση στον πολιτισμό, είναι επένδυση στο αύριο, επένδυση στο μέλλον αυτού του τόπου. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη αναπτυξιακή διαδικασία, καθώς αναδεικνύοντας στοιχεία από τη σφαίρα του παρελθόντος δημιουργείς συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον. Μετατρέπεται έτσι το πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου μας, σε μια άυλη αναπτυξιακή τράπεζα, ικανή να κινήσει ανθρώπινο δυναμικό και κεφάλαιο, με τελικό στόχο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Και αυτό, διότι ο πολιτισμός καλλιεργεί και ενδυναμώνει τα συναισθήματα ταυτότητας, συλλογικότητας, δημιουργικότητας και αισιοδοξίας, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας σε μια συνεκτική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς. Ολα αυτά η Ελλάδα, τα νησιά μας και η Κρήτη τα έχουν σήμερα περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, έχουμε κατανοήσει ότι ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία νέων ευκαιριών επαγγελματικής απασχόλησης, κατά κανόνα υψηλής εξειδίκευσης σε κλάδους αιχμής, οι οποίοι επιπροσθέτως εμφανίζουν υψηλά ποσοστά απασχόλησης των νέων.

Τα τελευταία χρόνια, με τον πολιτισμό δώσαμε μια πολύ πιο ισχυρή ταυτότητα στον τουρισμό μας. Με τον τουρισμό δώσαμε μία νέα, αναπτυξιακή δυναμική στην αξιοποίηση του πολιτισμού μας. Γι’ αυτό το λόγο μέσα από την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού, προχωρήσαμε στη δημιουργική διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα.

Πάνω σε αυτό το μοντέλο, πιστεύουμε ότι η έννοια του πολιτισμού, λειτουργεί σαν γέφυρα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των ντόπιων και των ξένων επισκεπτών της Κρήτης.

Τέλος, ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε στους πιθανούς επισκέπτες που θεωρούν την Κρήτη ως τον επόμενο προορισμό διακοπών τους;

Η Κρήτη ανοίγει την καρδιά της και είναι έτοιμη για ακόμα μια χρονιά να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει με τρόπο μοναδικό και αυθεντικό τα εκατομμύρια των επισκεπτών από το εξωτερικό. Ενα νησί, μια ολόκληρη ήπειρος, όπως με συναίσθημα και όμορφες εικόνες στις βαλίτσες της επιστροφής, δηλώνουν χαρακτηριστικά, οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας. Το μήνυμά μας φτάνει παντού. Στις πέντε ηπείρους, σε κάθε γωνιά του Πλανήτη. Φιλοξενία, άνθρωποι, ομορφιά, φύση ελευθερία, χαρά, χαμόγελα, γεύσεις, αρώματα. Σαν να κάνεις το γύρο του κόσμου σε ένα μέρος, αυτός είναι ο τόπος που αυτές τις ημέρες με μεγάλες προσδοκίες εισέρχεται στη νέα τουριστική περίοδο. Σε όλους τις φίλες και τους φίλους της Κρήτης, από όλο τον Κόσμο, τους μεταφέρουμε ένα μήνυμα: με το καλό να τους υποδεχτούμε στο νησί μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Συζήτηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Παπαχελά στην εκδήλωση «Reimagine Tourism in Greece»[caption id="attachment_722809" align="alignnone" width="750"] O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε συζήτηση με τον διευθυντή της εφημερίδας "Καθημερινή" Αλέξη Παπαχελά σε εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Reimagine Tourism in Greece", στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ