x
 

Πολιτική

Στη δημοσιότητα νέο βίντεο του Al Jazeera που εμπλέκει ξανά την Κύπρο

09 Αυγούστου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το νέο ρεπορτάζ του αραβικού ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη δημοσιότητα. Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει πώς το ποδόσφαιρο, στην προκειμένη περίπτωση το αγγλικό, χρησιμοποιείται για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, εμπλέκοντας και πάλι την Κύπρο και το ήδη καταργηθέν, από τον περασμένο Νοέμβριο, Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ).

Αρχικά, το δίκτυο δημοσίευσε τρία ηχητικά στα οποία γίνεται αναφορά σε σκάνδαλο στο βρετανικό ποδόσφαιρο και μαύρο χρήμα που χρησιμοποιήθηκε μέχρι και για απόκτηση ιστορικών ομάδων της χώρας.

Η έρευνα σε αυτό στο ντοκιμαντέρ, ήταν και η γενεσιουργός αιτία για το «The Cyprus Papers Undercover», το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του «Al Jazeera» για τα «χρυσά διαβατήρια», που ήταν και η αφορμή για την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Στο νέο βίντεο δημοσιογράφοι του δικτύου παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι ενός μη υπαρκτού, πλούσιου Κινέζου, ο οποίος έχει καταδικαστεί, μεταξύ άλλων για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, και έρχονται σε επαφή με έναν μεσάζοντα ονόματι Κρίστοφερ Σάμιουελσον, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τους φέρνει ένα βήμα πριν από την αγορά της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Derby County. Ο Σάμιουελσον, σύμφωνα με τον Al Jazeera, ερευνήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν από τις αστυνομικές αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, χωρίς ωστόσο να κατηγορηθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Σάμιουελσον, μαζί με τον συνεργό του, ιδιωτικό ντετέκτιβ και πρώην μέλος της Scotland Yard, Κιθ Χάντερ, αναφέρουν στους δύο υπό κάλυψη δημοσιογράφους ότι μπορούν να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν νέο διαβατήριο για τον πελάτη τους, προκειμένου να εξαπατήσει τις αγγλικές ποδοσφαιρικές αρχές, λέγοντας ότι αυτό έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Κατόπιν, ο Χάντερ φέρνει σε επαφή τους δημοσιογράφους με άτομα στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων του τότε Βουλευτή του ΑΚΕΛ επιχειρηματία Χριστάκη Τζοβάνη και του τότε Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Δημήτρη Συλλούρη, που φέρονται, με βάση το ρεπορτάζ, να εξέφρασαν τη βούλησή τους να βοηθήσουν τον Κινέζο επενδυτή να αποκτήσει ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από βίντεο και τρία ηχητικά ντοκουμέντα.

Ειδικότερα, από το 50ο λεπτό του βίντεο και μετά γίνονται αναφορές για την Κύπρο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές που είδαμε και στο «Cyprus Papers» το πρώτο ρεπορτάζ που προκάλεσε σάλο στην Κύπρο, δηλαδή τον Χριστάκη Τζιοβάννη, τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζη και τον Δημήτρη Συλλούρη. Ειδική αναφορά, αλλά όχι ονομαστική, γίνεται επίσης και σε υπουργό ο οποίος έκανε ταξίδι στο Λονδίνο με σκοπό να διασφαλίσει το γεγονός ότι ένας συγκεκριμένος Ρώσος που ήθελε να αποκτήσει διαβατήριο, θα έβγαινε από την κόκκινη λίστα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την ύπαρξη του βίντεο, όπως και για την πρόθεσή του να το δημοσιοποιήσει, ο Al Jazeera είχε ενημερώσει τις προηγούμενες ημέρες όλους τους… πρωταγωνιστές σε αυτό, καθώς και το κυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε θεσμοθέτηση Στρατηγικού Διαλόγου προχωρούν ΗΠΑ και Κυπριακή Δημοκρατία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ