x
 

Πολιτική

Στη Λευκωσία την 1η Μαΐου η Πρόεδρος της Κομισιόν για την επέτειο της ένταξης

28 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε την άφιξη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο την 1η Μαΐου, με αφορμή την 20η επέτειο από την ένταξη στην ΕΕ. Επισήμανε παράλληλα ότι η εδώ παρουσία της στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα και για το Κυπριακό.

«Θεωρώ ότι η παρουσία της εδώ στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα και στα του Κυπριακού και συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με ένα και μοναδικό στόχο», ανέφερε,  προσερχόμενος σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ), για την επέτειο της ένταξης στην ΕΕ.

Ερωτηθείς αν αλλάζει η ρητορική της Τουρκίας σε σχέση με το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν υπάρχει κάτι μέχρι αυτή τη στιγμή.

«Η προσπάθεια μας συνεχίζεται, είναι ένας και μοναδικός ο στόχος: η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έχουν μείνει», σημείωσε.

Ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια και με την ΕΕ που διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο και με κάποια κράτη μέλη, όπως τη Γερμανία.

Επαινεί την Κύπρο η Φον ντερ Λάιεν

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της τόνισε ότι η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μιλώντας σε ΜΜΕ από κράτη-μέλη που εντάχθηκαν στην Ένωση το 2004, μεταξύ των οποίων και η «Καθημερινή», η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε ότι «είναι εκπληκτικό αυτό που έχουν επιτύχει οι Κύπριοι με τον θαλάσσιο διάδρομο για ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα».

«Η Κύπρος είναι για εμάς ένα πολύ σημαντικό κράτος-μέλος στη γεωγραφική θέση που βρίσκεται» είπε.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό μίλησε για πρόοδο και επιρροή της Κύπρου παραπέμποντας στα «καλά Συμπεράσματα» του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «που τόνισαν ότι η προσέγγιση προς την Τουρκία πρέπει να είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη».

Αυτό, συνέχισε, «δείχνει επίσης ότι υπάρχει ένας οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα και είναι σημαντικό ότι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Κύπρο».

Κάτι που η ίδια θεωρεί σημαντικό για την ενίσχυση της θέσης της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Αναφερόμενη στο πώς η ΕΕ μπορεί να ασκήσει επιρροή στην Τουρκία, η κα Φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε πως «έχουμε ένα ευρύ πλέγμα σχέσεων με την Τουρκία και η Τουρκία έχει επίσης συμφέρον από μια καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρώτα και κύρια αν δούμε την οικονομία» καθώς η ΕΕ είναι «μια ελκυστική και απαραίτητη αγορά» για τη χώρα που της δίνει «ισχυρό κίνητρο».

Για την Πρόεδρο της Κομισιόν η διεύρυνση του 2004 ήταν «μια από τις εκπληκτικές ιστορίες επιτυχίας της ευρωπαϊκής ιδέας, αφήνοντας πίσω τις σκιές του παρελθόντος και ανοίγοντας την πόρτα» στα δέκα νέα κράτη-μέλη. «Είμαστε κάτι περισσότερο από μία ένωση», είπε, αναφέροντας ότι η ΕΕ είναι  «το κοινό μας σπίτι» όπου «συναντηθήκαμε ξανά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οριακά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο της ΕΕ είναι το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο με τις γυναίκες να ζουν κατά 4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ