x
 

Πολιτική

Στη Νέα Υόρκη, μέσω Αθήνας, το Σαββατο ο Χριστοδουλίδης

15 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, στις 12.10 τοπική ώρα (19.10 ώρα Κύπρου), θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Επί του παρόντος δεν έχει καθοριστεί κοινή συνάντηση του Κυπρίου Προέδρου, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και τον Γενικό Γραμματέα. Σε δήλωσή του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σημείωσε, παράλληλα, ότι θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, ώστε να εξεταστούν τρόποι με τους οποίος θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν την προσπάθεια επανέναρξης διαλόγου, μέσω των δικών τους επαφών με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει το Σάββατο στη Νέα Υόρκη και την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, στις 9.30 το πρωί τοπική ώρα (4.30 το απόγευμα, ώρα Κύπρου) θα προσφωνήσει την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναχώρησε για την Αθήνα, προκειμένου να παραστεί σε δείπνο το οποίο παρέθετε το βράδυ προς τιμήν του η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών.

Κατά την παρουσία του στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει σειρά σημαντικών συναντήσεων μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα επιστρέψει στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του, θα παραστεί σε θεσμικές, πολυμερείς συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με εκπροσώπους ενεργειακών και επενδυτικών οργανισμών.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στις 18 Σεπτεμβρίου, στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Αειφόρου Ανάπτυξης την οποία θα προλογίσουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της 78ης Γενικής Συνέλευσης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια μέρα, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο ΓΓ των ΗΕ προς τιμή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση και ακολούθως θα παραστεί στην έναρξη της Γενικής Συζήτησης της Ολομέλειας της 78ης Γενικής Συνέλευσης την οποία θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, θα παραστούν στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του προς τιμή των συμμετεχόντων ηγετών στη Γενική Συνέλευση.

Στις 20 Σεπτεμβρίου (στις 4.30μμ ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τις εργασίες της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 20 του μηνός θα έχει, επίσης, χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της εταιρείας Chevron International,  Clay Neff και με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του AJC (Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής) , Ted Deutch.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, στην Αρχιεπισκοπή.

Την επόμενη μέρα, ο Πρόεδρος θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με αντιπροσωπεία της εταιρείας Εrnst and Young, ενώ αργότερα θα δεχθεί αντιπροσωπεία της εταιρείας CVC Capital. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με αντιπροσωπεία της εταιρείας EXXON.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, (στις 7.10μμ ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα.

Το μεσημέρι της 22ας Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Τέλος, στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Queens College όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή προς τιμή του, ενώ στη συνέχεια θα παραστεί και θα μιλήσει στο Εθνικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στις ΗΠΑ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Μαριλένα Ραουνά, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου, Δώρος Βενέζης, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η αναγνώριση της «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, ως ανεξάρτητου κράτους είναι «το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ