x
 

Πολιτική

Στη Σέλμα, ο Μπάιντεν λέει ότι το δικαίωμα ψήφου παραμένει υπό επίθεση

ΣΕΛΜΑ. ΑΛΑΜΠΑΜΑ. («ΑΡ»). Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τις οδυνηρές αναμνήσεις της «Ματωμένης Κυριακής» της Σέλμα για να δεσμευτεί εκ νέου σε έναν ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας, αποτελώντας μια σημαντική στιγμή από το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα σε μια εποχή που δεν μπόρεσε να προωθήσει ενισχυμένη προστασία των ψηφοφόρων μέσω του Κογκρέσου και ενός συντηρητικού Ανώτατου Δικαστηρίου που έχει υπονομεύσει έναν εκλογικό νόμο- ορόσημο.

«Η Σέλμα είναι απολογισμός. Το δικαίωμα ψήφου… να μετρηθεί η ψήφος σας είναι το κατώφλι της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Με αυτό όλα είναι δυνατά», είπε ο Μπάιντεν σε ένα πλήθος πολλών χιλιάδων ανθρώπων που κάθονταν στη μία πλευρά της ιστορικής γέφυρας Εντμουντ Πέτους (Edmund Pettus), που πήρε το όνομά της από έναν φημισμένο ηγέτη της Κου Κλουξ Κλαν. «Αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα παραμένει υπό επίθεση. Το συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο έχει καταστρέψει τον νόμο για τα δικαιώματα ψήφου όλα αυτά τα χρόνια. Από τις εκλογές του 2020, ένα κύμα πολιτειών και δεκάδες επί δεκάδων νόμων κατά της ψήφου τροφοδοτήθηκαν από το ‘Μεγάλο Ψέμα’ και την άρνηση των εκλογών από αρνητές που έχουν εκλεγεί τώρα στο αξίωμα», είπε.

Ως υποψήφιος το 2020, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να επιδιώξει σαρωτική νομοθεσία για την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων ψήφου. Πριν από δύο χρόνια, η νομοθεσία του 2021, που πήρε το όνομά της από τον ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Τζον Λιούις (John Lewis), τον αείμνηστο βουλευτή της Τζόρτζια, περιελάμβανε διατάξεις για τον περιορισμό της κομματικής χειραγώγησης των περιφερειών του Κογκρέσου, την άρση των εμποδίων στην ψηφοφορία και τη διαφάνεια σε ένα σύστημα χρηματοδότησης της εκστρατείας που επιτρέπει σε πλούσιους δωρητές να χρηματοδοτούν ανώνυμα πολιτικές ενώσεις.

Πέρασε από την τότε ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή, αλλά απέτυχε να συγκεντρώσει τις 60 ψήφους που απαιτούνται για να προχωρήσει σε μια Γερουσία υπό τον έλεγχο του κόμματος του Μπάιντεν. Με τους Ρεπουμπλικανούς να τρέχουν τώρα στη Βουλή, η ψήφιση μιας τέτοιας νομοθεσίας είναι πολύ απίθανη. «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να πάρουμε τις ψήφους στο Κογκρέσο», είπε ο Μπάιντεν, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει βιώσιμος δρόμος αυτή τη στιγμή.

Η επίσκεψη στη Σέλμα ήταν μια ευκαιρία για τον Μπάιντεν να μιλήσει απευθείας στη σημερινή γενιά ακτιβιστών για τα πολιτικά δικαιώματα. Πολλοί αισθάνονται απογοητευμένοι λόγω της έλλειψης προόδου όσον αφορά τα δικαιώματα ψήφου και είναι πρόθυμοι να δουν την κυβέρνησή του να κρατά το θέμα στο προσκήνιο.

Λίγες στιγμές είχαν τόσο διαρκή σημασία για το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα όσο αυτό που συνέβη στις 7 Μαρτίου 1965, στη Σέλμα και τις εβδομάδες που ακολούθησαν.

Περίπου 600 ειρηνικοί διαδηλωτές με επικεφαλής τον Λιούις και τον συνάδελφό του Χοσέα Γουίλιαμς (Hosea Williams) συγκεντρώθηκαν εκείνη την ημέρα, λίγες εβδομάδες μετά τον θανατηφόρο πυροβολισμό ενός νεαρού μαύρου, του Τζίμι Λι Τζάκσον (Jimmie Lee Jackson), από έναν αστυνομικό της Αλαμπάμα. Ο Λιούις και οι άλλοι ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα από αστυνομικούς της Αλαμπάμα και βοηθούς του σερίφη καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τη γέφυρα Εντμουντ Πέτους στην αρχή μιας διαδρομής 54 μιλίων προς το κρατικό Καπιτώλιο στο Μοντγκόμερι ως μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας εγγραφής των μαύρων του Νότου στους εκλογικούς καταλόγους.

«Σε αυτή τη γέφυρα δόθηκε αίμα για να λυτρωθεί η ψυχή της Αμερικής», είπε ο Μπάιντεν.

Οι εικόνες της αστυνομικής βίας προκάλεσαν οργή σε όλη τη χώρα. Μέρες αργότερα, ο ηγέτης των πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ οδήγησε την πορεία που έγινε γνωστή ως «Τρίτη μεταστροφή», στην οποία οι διαδηλωτές πλησίασαν έναν «τοίχο» αστυνομικών στη γέφυρα και προσευχήθηκαν πριν γυρίσουν πίσω.

Ο πρόεδρος Λίντον Μπ. Τζόνσον εισήγαγε τον νόμο για τα Δικαιώματα Ψήφου του 1965 οκτώ ημέρες μετά τη «Ματωμένη Κυριακή», αποκαλώντας τη Σέλμα μια από εκείνες τις σπάνιες στιγμές στην Αμερικανική Ιστορία όπου «η Ιστορία και η μοίρα συναντώνται ταυτόχρονα. Στις 21 Μαρτίου, ο Κινγκ ξεκίνησε μια τρίτη πορεία, υπό ομοσπονδιακή προστασία, η οποία αυξήθηκε κατά χιλιάδες μέχρι να φτάσουν στο πολιτειακό Καπιτώλιο. Πέντε μήνες αργότερα, ο Τζόνσον υπέγραψε το νομοσχέδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται ιδιαίτερα επιφυλακτικό απέναντι στην επιδίωξη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απόλυτη ασυλία από κάθε δίωξη, ωστόσο είναι λιγότερο σαφές αν οι δικαστές οδεύουν προς μια γρήγορη λύση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ