x
 

Κύριο Άρθρο

Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Ο λόγος είναι για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, με αφορμή τη γνωστή στάση του Ερντογάν στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι η Τουρκία, με την πολιτική της αυτή δεν τοποθετείται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Δεν υπάρχει, εν προκειμένω, καμιά αμφιβολία ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, με λόγια και με έργα, έχει ακολουθήσει μια ξεκάθαρη πολιτική, ριζικά διαφορετική όχι μόνο από τον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο και την Αμερική αλλά και από το σύνολο σχεδόν των Αράβων ηγετών.

Αρνείται να καταδικάσει την τρομοκρατική Χαμάς, τάσσεται ενεργά και ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Παλαιστινίων, διοργανώνει επισήμως μαζικές διαμαρτυρίες και επικρίνει οξύτατα την Αμερική και τη Δύση γενικότερα για την, κατ’ αυτόν, ανεκτική στάση τους έναντι των επιχειρήσεων στη Γάζα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει κατά την επιδρομή του στην περιοχή αυτή.

Στάση πρωτοφανής και εκ πρώτης όψεως ακατανόητη για μια χώρα η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θεωρεί εαυτήν Ευρωπαϊκή και επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μια στάση, όμως, που είναι πλήρως κατανοητή εάν, έστω και σχηματικά, λάβει κανείς υπόψη του την πολιτεία του Τούρκου Προέδρου στις δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία.

Ο κ. Ερντογάν, στο εσωτερικό του άλλαξε συθέμελα το σύστημα εξουσίας στην Τουρκία. Συγκρούστηκε και εξουδετέρωσε το παραδοσιακά πανίσχυρο στρατιωτικό κατεστημένο, φυλάκισε χιλιάδες αντιφρονούντες, χειραγώγησε τον Τύπο και συνεχίζει να κυβερνάει με δημοκρατικό μεν κάλυμμα αλλά κατ’ ουσίαν με αυταρχικό τρόπον.

Στο διεθνές πεδίο, δεν έχει διστάσει να έλθει σε αντίθεση ή ακόμη και να συγκρουστεί με οποιαδήποτε χώρα ή συμμαχία ανεξάρτητα από μέγεθος ή επιρροή, εφ’ όσον τούτο συνάδει προς τα, κατά την κρίση του, συμφέροντα της Αγκυρας.

Με βάση το γνωστό οθωμανικού χαρακτήρα όραμά του αποβλέπει και μέχρι ορισμένου σημείου έχει επιτύχει να καταστήσει τη χώρα του σημαντική περιφερειακή δύναμη.

Μεταξύ άλλων, με βομβαρδισμούς και επιδρομές σε γειτονικές χώρες έχει ουσιαστικά αποδυναμώσει την κουρδική αντίσταση, έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στη διένεξή του με την Αρμενία, είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών στις εξελίξεις στη Λιβύη, έχει αναμετρηθεί με την Αμερική, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ στη θέμα της διεύρυνσης του τελευταίου με τη Σουηδία και Φινλανδία και σε ό,τι μας αφορά δεν έχει διστάσει με ωμές προκλήσεις να καταστήσει σαφή τη θέση του για το Αιγαίο και τον ενεργειακό χάρτη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, ζήτημα που πριν από τη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής μονοπωλούσε τις διεθνείς εξελίξεις, ο Ερντογάν έχει βρεθεί «και από τις δυο πλευρές της Ιστορίας». Εχει επιτύχει να διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητού και να διατηρεί διάλογο και με τα δυο αντιμαχόμενα μέρη, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ευρύτατη και πολύπλευρη συνεργασία με τη Ρωσία.

Σήμερα, στην κρίση της Γάζας, με κάθετη αντίθεση και προκλητικές έναντι της Αμερικής και του Ισραήλ κινήσεις επιχειρεί να οικειοποιηθεί την πολιτική ηγεσία του ισλαμικού κόσμου και διεκδικεί ισχυρή πολιτική παρουσία στην περιοχή.

Μπορεί κανείς να απευθύνει εναντίον του Τούρκου Πρόεδρου πολλές μομφές και κατηγορίες αλλά είναι προφανές ότι δεν του λείπει η αποφασιστικότητα να εκμεταλλευθεί τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας του κατά τρόπο τολμηρό, ριψοκίνδυνο και μέχρι σήμερα αρκετά αποτελεσματικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, η οποία προφανώς έχει επιλέξει τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ακριβώς λόγω της προσωπικότητας αυτής του Τούρκου Προέδρου αντιμετωπίζει σε ό,τι αφορά το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κινδύνους και προοπτικές που πρέπει να προβληματίζουν στο έπακρον την κυβέρνηση αλλά και όλη την πολιτική ηγεσία του τόπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναμενόμενη θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, από τις γνωστές πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνιστούν σε «πατριωτικές» θέσεις και συνθήματα, προκάλεσε η φράση του κυπριακής καταγωγής υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη, ότι «η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική», σε ομιλία του τις προάλλες στη Βουλή των Ελλήνων.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ