x
 

Πολιτική

Στη Βουλή η δικογραφία για τα Τέμπη

29 Φεβρουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Μόλις μία ημέρα μετά το μνημόσυνο για τα 57 θύματα της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών, η ογκώδης δικογραφία, περίπου 1.000 σελίδων, πέρασε χθες Πέμπτη στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Οι βουλευτές δεν θα πάρουν αντίγραφα της δικογραφίας για τα Τέμπη, για να διασφαλιστεί η μυστικότητα της διαδικασίας. Ωστόσο, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής θα μπορούν να επισκέπτονται το γραφείο του Ειδικού Γραμματέα του κοινοβουλίου για να μελετήσουν τα σχετικά έγγραφα και να αντλήσουν στοιχεία και πληροφορίες για τη σύνταξη των πορισμάτων.

Η δικογραφία αριθμεί περίπου 1.000 σελίδες και περιλαμβάνει από μηνυτήριες αναφορές, εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών έως και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», η γραμματεία της Επιτροπής παρέλαβε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 48/22.02.2024 έγγραφο του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, με το οποίο διαβιβάσθηκαν σε ψηφιακή μορφή: 1) μηνυτήριες αναφορές, 2) εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, 3) πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών, 4) πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, και πρωτοκολλήθηκε (αρ. πρωτ. 131/28.02.2024) ως εισερχόμενο έγγραφο της Εξεταστικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως η Εξεταστική της Βουλής που συγκροτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο προκειμένου να ερευνήσει τις διαχρονικές παθογένειες των σιδηροδρόμων από το 1997 έως και σήμερα, ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα τη διαδικασία εξέτασης μαρτύρων.

Τα μέλη της Επιτροπής έχουν αρχική προθεσμία έως τις 8 Μαρτίου για την κατάθεση των τελικών τους συμπερασμάτων ενώ στις 11 Μαρτίου θα γίνει η τελική συνεδρίαση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να κατατεθεί κοινό πόρισμα.

«Ηρθε μισή» καταγγέλλει  ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ

Η δικογραφία για τα Τέμπη «ήρθε μισή» δήλωσε πάντως στο περιστύλιο της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης. Οπως κατήγγειλε, απουσιάζουν οι απολογίες κατηγορουμένων όπως και έγγραφα που προσκόμισαν οι μάρτυρες.

«Δικαιολογημένα η κοινωνία θεωρεί ότι από την Εξεταστική Επιτροπή δεν θα προκύψει κάτι για ευθύνες πολιτικών προσώπων, ούτε μάρτυρες εκλήθησαν ουσιαστικοί αλλά σταμάτησε τις εργασίες χωρίς να έχει έρθει η δικογραφία» ήταν τα πρώτα λόγια του Βασίλη Κόκκαλη.

«Από την ανάγνωση της δικογραφίας φανερώνεται η ανάγκη κλήτευσης ουσιωδών μαρτύρων, διότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής προκύπτει ότι ενημερωνόταν για την έλλειψη ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Αυτό προκύπτει από τις καταθέσεις ανώτατων στελεχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ», ανέφερε.

Ζήτησε «το αυτονόητο», δηλαδή «να κληθούν οι ουσιαστικοί μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή, Γεννιδούνιας, Τσαλίδης, Κατσούλης, Τριαντόπουλος» και «να μας δοθεί η δυνατότητα να πούμε την αλήθεια στην κοινωνία, να λάμψει η αλήθεια».

Στο τέλος, τόνισε πως η δικογραφία «ήρθε μισή» εξηγώντας πως «απουσιάζουν απολογίες κατηγορουμένων και έγγραφα που προσκόμισαν οι μάρτυρες».

Αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση της Εξεταστικής προκειμένου να συζητηθούν τα στοιχεία της δικογραφίας κατέθεσε με επιστολή του προς το προεδρείο της Επιτροπής το ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, διαβιβάστηκε χθες από τον πρόεδρο της Επιτροπής στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η μαρτυρική κατάθεση του CEO της Hellenic Τrain Μαουρίτσιο Καποτόρτο για την περαιτέρω αξιολόγησή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ