x
 

Πολιτική

Στην Άγκυρα περιμένουν την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ με δυο σενάρια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η κατοχική Τουρκία μεθοδεύει αποτυχία της αποστολής της νέας απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Η προσπάθεια της Άγκυρας είναι να σπρώξει την πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού στα βράχια, να αναδειχθούν οι μεγάλες εκατέρωθεν διαφορές και να οδηγήσουν την αξιωματούχο του ΟΗΕ να κηρύξει αδιέξοδο. Να κηρύξει το τέλος της αποστολής της.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενώπιον των διαχειριστών του Κυπριακού στην τουρκική πλευρά, το υπουργείο Εξωτερικών έχει επεξεργασθεί δυο τουλάχιστον σενάρια, με όλα τα ενδεχόμενα να περιλαμβάνονται σε αυτά.

Το πρώτο κατά προτεραιότητα σενάριο είναι να οδηγήσει την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, να καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να συνεχίσει την προσπάθεια της. Να διαμορφωθεί ένα σκηνικό, όπου η αξιωματούχος του ΟΗΕ να καταγράψει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των εμπλεκόμενων, το γεγονός ότι αυτές είναι αγεφύρωτες και να αποφανθεί πως δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε για ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Είναι σαφές πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η κ. Ολκίν θα ολοκληρώσει «άδοξα» την αποστολή της, θα κηρύξει αδιέξοδο και το θέμα θα παραπεμφθεί αρχικά ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες και στη συνέχεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό.

Τούτο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το πρώτο και καλύτερο σενάριο για την κατοχική πλευρά, η οποία εκτιμά πως θα την… απελευθερώσει ώστε να προωθήσει απερίσπαστα τους σχεδιασμούς της στο νησί, χωρίς να σημειώνεται η όποια κινητικότητα στο Κυπριακό.

Το δεύτερο σενάριο, που έχει τύχει επεξεργασίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αφορά το ενδεχόμενο, οι εξελίξεις να οδηγήσουν τα γεγονότα στην έναρξη μιας νέας διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Ξένες διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται η Άγκυρα να μην μπορεί να κάνει διαφορετικά και να εισέλθει σε μια νέα διαδικασία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Άγκυρα θα επιμένει ως μείζονος σημασίας ζήτημα γι αυτήν να διασφαλισθεί το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων την επόμενη ημέρα μιας νέας αποτυχίας, ενός νέου αδιεξόδου στο Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά θέλει εν πολλοίς να εξασφαλίσει κίνητρο για να αποτύχει το εγχείρημα.

Η Άγκυρα διαμηνύει, πάντως, επιμένοντας με έντονο τρόπο ότι σε περίπτωση αποτυχίας δεν μπορεί η τουρκοκυπριακή πλευρά να μην έχει «προοπτική και μέλλον» και πως «δεν πρέπει να πληρώνει το τίμημα λόγω της ελληνοκυπριακής αδιαλλαξίας»! Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα έχει διαμορφώσει σχεδιασμό για τις δράσεις της στην περίπτωση αποτυχίας. Αν και γνωρίζει τις δυσκολίες, πιέζει φιλικές χώρες να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με το ψευδοκράτος. Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν πως ένα νέο αδιέξοδο θα διευκολύνει την προσπάθεια για αναβάθμιση του ψευδοκράτους με στόχο την αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας.

Το θέμα της κυριαρχίας

Το κρίσιμο θέμα για την κατοχική πλευρά είναι το θέμα της κυριαρχίας. Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο ζήτημα αυτό και ότι θα επιμένει μέχρι τέλους. Επιμένει στην εκ προοιμίου αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος και σε αυτό επιμένουν, χαρακτηρίζοντας το «κόκκινη γραμμή». Είναι δε ξεκάθαρο πως η κατοχική πλευρά επιχειρεί να επιβάλλει τέτοια τετελεσμένα  ώστε οι δυο αυτές αξιώσεις της να επιβληθούν ντε φάκτο. Κι αυτό φαίνεται από διάφορες κινήσεις και ενέργειες αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κατοχικό καθεστώς προβάλει συνεχώς την χωριστή οντότητα και τους «θεσμούς» του ψευδοκράτους. Άλλωστε αυτό που προτάσσει η τουρκική πλευρά δεν είναι η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, δηλαδή λύση, αλλά συνεργασία των «δυο κρατών».

Γνωστές φόρμουλες

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της, παρόλο που κάποιες ενδείξεις δόθηκαν με τα ερωτήματα που θέτει. Την ίδια ώρα, υπάρχουν κύκλοι που παρεμβαίνουν στο Κυπριακό, όπως είναι το Φόρεϊν Όφις, με διάφορες ιδέες. Το Λονδίνο ξεκινά από τη θέση ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα από τη Λευκωσία στην τουρκική πλευρά. Και στα κίνητρα, όπως φαίνεται και από τις διάφορες ιδέες που διακινούνται στο παρασκήνιο, είναι και το θέμα της κυριαρχίας. Οι Βρετανοί είχαν σερβίρει τον όρο «κυρίαρχες κοινότητες». Το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν μια νέα προσέγγιση «bottom-up» (από «τη βάση προς τα πάνω») τούτο προφανώς και διευκολύνει τις μεθοδεύσεις αυτές. Επί της ουσίας διευκολύνει την τουρκική πλευρά, παρόλο που δεν αποδέχεται την αναφορά σε «κοινότητες» αλλά σε «λαούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία ακολουθεί μια à la carte προσέγγιση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα ή απορρίπτοντας το περιεχόμενό τους, όταν δεν ταιριάζουν στο αφήγημά της, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει ένα νομικά έγκυρο αποτέλεσμα, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ