x
 

Κοινωνία

Στην ανακριτική επιτροπή και στελέχη της Μητρόπολης Ταμασού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου κάλεσε ενώπιον της στελέχη και κληρικούς της Μητρόπολης Ταμασού με σκοπό να καταθέσουν όλα όσα γνωρίζουν για το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ. Στην επιτροπή θα καταθέσουν πέντε έως έξι άτομα από τη Μητρόπολη.

Ανάμεσα σε άλλα, αναμένεται να ζητηθούν εξηγήσεις και απαντήσεις όχι γενικά και αόριστα για το τι γνωρίζουν και το τι περιήλθε στην αντίληψή τους, αφότου ξεκίνησε η υπόθεση αλλά και για επίμαχα σημεία αναφοράς, όπως ήταν η βραδιά μετάβασης στην Mονή Οσίου Αββακούμ για παραλαβή του χρηματοκιβωτίου.

Κάποιοι από τους κληρικούς ή και υπάλληλοι της Μητρόπολης Ταμασού μετέβησαν επιτόπου (στη Mονή) με σκοπό να διασφαλίσουν, όπως υποστηρίζει η πλευρά του Μητροπολίτη Ταμασού, την περιουσία της Μητρόπολης δεδομένου ότι το μοναστήρι υπάγεται στη δικαιοδοσία της.

Βεβαίως, αναμένεται να ρωτηθούν και ως προς το κατά πόσο γνωρίζουν οτιδήποτε για τα σεξουαλικά αδικήματα των μοναχών, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Ησαΐα.

Ευθύνες σε μοναχούς και Μητροπολίτη

Στο μεταξύ, διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη αναφορικά με το ποιος φέρει την ευθύνη για το σκάνδαλο στην Μονή Οσίου Αββακούμ, το οποίο συγκλονίζει την κυπριακή κοινωνία τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό αποκρυσταλλώνεται σε μεγάλη έρευνα την οποία διενήργησε το Philenews σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prime Market Research and Consulting Ltd.

Στην έρευνα, η οποία ήταν παγκύπρια, συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες της ιστοσελίδας και τελικώς επιμετρήθηκαν 2.858 επιτυχώς απαντημένα ερωτηματολόγια, η ευθύνη αποδίδεται σχεδόν εξ ημισείας στους μοναχούς της Μονής του Οσίου Αββακούμ και στον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα.

Συγκεκριμένα, ποσοστό 57% απέδωσε την ευθύνη στους μοναχούς και ποσοστό 56% στον Μητροπολίτη Ταμασού. Γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι από τα όσα έχουν μέχρι στιγμής δει το φως της δημοσιότητας, η κοινή γνώμη θεωρεί πως και οι δύο πλευρές (μοναχοί και Μητροπολίτης) φέρουν ευθύνη. Ενδεχομένως, για διαφορετικούς λόγους.

Ο προβληματισμός της κοινωνίας και η ανάγκη να υπάρξει πλήρες ξεκαθάρισμα της υπόθεσης αντικατοπτρίζεται και στο ερώτημα «Πώς εκτιμάτε τη στάση της Ιεράς Συνόδου για τα σκάνδαλα στη Μονή Οσίου Αββακούμ».

Και σε αυτό το ερώτημα, τα 2.858 άτομα τα οποία επιτυχώς απάντησαν το ερωτηματολόγιο, εμφανίζονται περίπου διχασμένοι. Συγκεκριμένα, ποσοστό 44% εμφανίζεται να συμφωνεί με τη στάση της Ιεράς Συνόδου και ποσοστό 40% να διαφωνεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία ακολουθεί μια à la carte προσέγγιση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα ή απορρίπτοντας το περιεχόμενό τους, όταν δεν ταιριάζουν στο αφήγημά της, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει ένα νομικά έγκυρο αποτέλεσμα, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ