x

Αμερική

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς, στη Σύνοδο Κορυφής Δημάρχων

01 Δεκεμβρίου 2022

ΑΘΗΝΑ. Στην Αθήνα βρέθηκε ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς (Eric Adams) προκειμένου να δώσει το “παρών” στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού (2022 Mayors Summit Against Antisemitism – MSAA), όπως είχε προαναγγελθεί από τον Δήμο Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Άνταμς αρκέστηκε να εκφράσει την ανησυχία του για τα περιστατικά αντισημιτισμού, τα οποία έχουν γίνει έντονα και στην αμερικανική μεγαλούπολη, στην οποία κατοικοεδρεύει μια από τις μεγαλύτερες αμερικανο-εβραϊκές κοινότητες των ΗΠΑ.

“Ως Δήμαρχος της μεγαλύτερης Εβραϊκής Κοινότητας στις ΗΠΑ, είναι ιερό καθήκον μου να προστατεύσω τους Εβραίους πολίτες της Νέας Υόρκης και σύσσωμη την κοινότητα από τον αντισημιτισμό και την μισαλλοδοξία”, ανέφερε ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο, προκειμένου αυτές οι πρακτικές να εκλείψουν.

«Βλέπουμε μια ύπουλη εξάπλωση του αντισημιτισμού, επομένως υπάρχει ανάγκη να καταπολεμηθεί αυτή η μάστιγα σε τοπικό επίπεδο, όπως επόισης και να δούμε πώς αυτές οι τάσεις γίνονται παγκόσμιες και να μάθουμε ο ένας από τον άλλον τις βέλτιστες πρακτικές για την καταπολέμησή τους», είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Στο δείπνο του Συνεδρίου μίλησαν επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ ο κ. Άνταμς βραβεύτηκε από το CAM για την αφοσίωσή του στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.

Τέλος, ο Κώστας Μπακογιάννης απένειμε τιμητική πλακέτα -εκ μέρους των διοργανωτών του Συνεδρίου- στον Ένες Καντέρ Φρίντομ (Enes Kanter Freedom), ακτιβιστή και διεθνή μπασκετμπολίστα, για την ενεργό του δράση στην υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ελευθερία.

Στην “σκιά” των φιλοτουρκικών θέσεων

Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη του Έρικ Άνταμς στην Αθήνα μετά την επανεκλογή του, ιδίως μάλιστα μετά την γενικευμένη δυσαρέσκεια που είχε εκφραστεί προς το πρόσωπό του από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με δεδομένες τις φιλοτουρκικές θέσεις που είχε εκφράσει κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Μάλιστα, ο κ. Άνταμς, την περίοδο της θητείας του ως πρόεδρος του Μπρούκλιν, πριν την δημαρχιακή υποψηφιότητά του, είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα ταξίδι το οποίο είχε θεωρηθεί εν μέρει “προσωπικού ενδιαφέροντος”, εκτός από τον όποιο θεσμικό του χαρακτήρα. 

Την ίδια στιγμή, λίγους μήνες μετά την εκλογή του, και με δεδομένο ότι η εκστρατεία του είχε υποστηριχθεί από ισχυρούς ομογενείς επιχειρηματίες αλλά και μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας του Μπρούκλιν, ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, συγκαλώντας συνάντηση με “επιφανείς εκπροσώπους της ομογένειας” και απαντώντας ότι εκφράζεται με συμπάθεια στην τουρκο-αμερικανική κοινότητα του Μπρούκλιν και όχι για την τουρκική κυβέρνηση και εξωτερική πολιτική.  

Παρόλα αυτά, ο Έρικ Άνταμς σήκωσε την τουρκική σημαία στην σχετική επετειακή γιορτή της Τουρκίας, συμμετείχε στην παρέλαση των Τουρκο – Αμερικανών στη Νέα Υόρκη ενώ δεν έχει λάβει καμία θέση για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο ή την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μια συναυλία που σηματοδοτεί τη ζωτική ανάγκη να έρθουμε και πάλι κοντά μέσα από τη μουσική, ο Περικλής Κανάρης επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις μετά την πανδημία με ένα δυνατό μήνυμα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ