x
 

Σημαντικές Εξελίξεις

Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών

25 Ιανουαρίου 2021

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Τρεις ώρες σχεδόν (από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι – ώρα Τουρκίας) διήρκεσαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Eπρόκειτο για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, και ο πρώτος που πραγματοποιήθηκε σχεδόν ύστερα από 5 χρόνια. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συμφωνήθηκε ο επόμενος -62ος γύρος- να γίνει στην Αθήνα, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό πότε.

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν υπήρχαν πληροφορίες για την ουσία των συζητήσεων, ούτε για τα ακριβή θέματα που η τουρκική πλευρά αξίωσε να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συζητήσεων.

Κατά πληροφορίες πάντως, η τουρκική πλευρά έθεσε τις γνωστές απαιτήσεις της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, για τον εναέριο χώρο και τις περιοχές ευθύνης για έρευνα και διάσωση -μια κίνηση αναμενόμενη, αλλά και χωρίς αποτέλεσμα, μιας και οι διερευνητικές επαφές δεν συνιστούν διαπραγμάτευση. Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στη θέση για την ανάγκη διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών- ζήτημα που θεωρεί ότι είναι το κύριο πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στις συζητήσεις από τους πρέσβεις Παύλο Αποστολίδη και Αλέξανδρο Κουγιού και την κυρία Ιφιγένεια Καναρά και η Τουρκία από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, τον Μπαρίς Καλκαβάν και τον διευθυντή αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες. Παρών σε αυτόν τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών ήταν και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί σε ποιο βαθμό ήταν η συμμετοχή του.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη αναμένεται να ενημερώσει άμεσα την Αθήνα για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Η τρίωρη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκε στο «Ντολμά Μπαχτσέ» της Κωνσταντινούπολης με την κάθε πλευρά να παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για τα θέματα που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν.

Ηταν ο 61ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών που συμφωνήθηκε να επανεκκινήσουν προκειμένου να επιχειρηθεί η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για τα φλέγοντα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου με αιχμή την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στις απόψεις των Τούρκων αναμένεται να αναπτυχθεί στον επόμενο, τον 62ο, γύρο των διερευνητικών επαφών, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί σε ελληνικό έδαφος. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται και η ανάπτυξη των τουρκικών θέσεων σε απάντηση των ελληνικών επιχειρημάτων.

Ταραντίλης: Εξετάζουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης

«Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί. Αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης και συμπλήρωσε: «Είναι ξεκάθαρο -όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική». Οι διερευνητικές επαφές «δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα» επισήμανε ο  Χρήστος Ταραντίλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Περατώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγο της τον περασμένο Μάιο στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ