x

Κοινωνία

Στην ΕΕ προσφεύγουν οι πρατηριούχοι για τα καύσιμα από τα κατεχόμενα

22 Σεπτεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με νομικές διαδικασίες και προσφυγή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη μεταφορά καυσίμων από τις μη ελεγχόμενες περιοχές στις ελεγχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων.
Ακόμη δεν αποκλείει την λήψη δυναμικών μέτρων μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας για την επιβίωση των πρατηρίων στις ελεύθερες περιοχές.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως στα άρθρα του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής πουθενά δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε εξαίρεση στους κανόνες που να επιτρέπει την μεταφορά καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές και άρα απαγορεύεται η οποιαδήποτε η προμήθεια καυσίμων από τις κατεχόμενες περιοχές προς τις ελεύθερες περιοχές.
Ακόμη γίνεται λόγος για μη αυστηρής εφαρμογή των άρθρων του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και απουσία αυστηρών ελέγχων από τα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα οδοφράγματα, και σημειώνεται πως ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής προνοεί ρητά σε περίπτωση που υπάρξουν σοβαρές διαταραχές σε συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες προκαλούνται από την εκτεταμένη χρήση των διευκολύνσεων από πρόσωπα που διέρχονται από τη γραμμή, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να σταματήσει αυτή την αδικαιολόγητη κατάχρηση μέχρι να μπορέσει να προβεί σε διαφορετικές διευθετήσεις και προφανώς δεν το κάνει,
Όπως αναφέρεται όλα αυτά «επιτρέπουν στα πρατήρια του Συνδέσμου να διεκδικήσουν και απαιτήσουν ως άμεσα επηρεαζόμενοι από την ίδια τη Κυπριακή Δημοκρατία να επέμβει άμεσα με καθοριστικά μέτρα για την παύση και μη συνέχιση αυτής της κατάστασης όπως επίσης και την αποζημίωση τους για όλη τη ζημιά που έχουν πάθει μέχρι σήμερα».
Περαιτέρω σημειώνεται ότι οι πρατηριούχοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας των πρατηρίων τους, καθώς, όπως αναφέρουν, το φαινόμενο της αγοράς καυσίμων από τα κατεχόμενα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. «Αυτό επιβεβαιώνεται από τις ουρές των αυτοκινήτων στα οδοφράγματα καθημερινά και επί συνεχούς βάσεως. Συγκεκριμένα έχουν τετραπλασιαστεί τόσο οι διελεύσεις από 220.604 το 2021 και οι διελεύσεις οχημάτων από 194.859 το 2021, μέχρι τον Αύγουστο του 2022 έφτασαν τις 838.209 και 533.197 αντίστοιχα», αναφέρουν.
Σύμφωνα με τους πρατηριούχους η ζημιά που υπέστησαν μέσα σε ένα χρόνο υπολογίζεται πως ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ, χρήματα που διοχετεύθηκαν στα κατεχόμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Νέες κινήσεις στο πλαίσιο της τακτικής του βήμα προς βήμα εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, προγραμματίζονται από την κατοχική δύναμη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Το συγκρότημα «Sounds of Cyprus» στους δρόμους του Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελενα Χρίστου, ο Πήτερ Δούσκαλης και ο Αλεξ Τασόπουλος πραγματοποίησαν μια συναυλία κυπριακής μουσικής για Νεοϋορκέζους και τουρίστες στο κέντρο του Μεγάλου Μήλου, την Times Square.

«Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στη Λίμνη Μαυραναίων (Βίντεο)

ΓΡΕΒΕΝΑ. Το ένατο διαδικτυακό βίντεο της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Γρεβενών με τίτλο «Ταξιδεύω Γρεβενά», παρουσιάζει την πανέμορφη τεχνητή λίμνη της κοινότητας Μαυραναίων, η οποία απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας