x
 

Οικονομία

Στην ενεργειακή εξίσωση η Ανατολική Μεσόγειος – Ε.Ε. και ΗΠΑ «κοιτάζουν» προς την περιοχή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, επαναφέρουν στη μεγάλη εικόνα την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία εκ των πραγμάτων αποκτά νέα βαρύτητα. Πρόκειται για περιοχή προικισμένη από αέριο, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί για διάφορους λόγους. Προς την Ανατολική Μεσόγειο «κοιτάζει» η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τα δεδομένα δεν είναι εύκολα καθώς πέραν από τη συνεννόηση των χωρών της περιοχής, που δεν είναι δύσκολο να γίνει καθώς κανάλια συνεννόησης έχουν οικοδομηθεί εδώ και χρόνια, υπάρχει και ο παράγοντας Τουρκία. Δηλαδή, από τη μια είναι οι τριμερείς συνεργασίες, ο καθορισμός ΑΟΖ με πρωτοβουλία της Κύπρου, η εμπλοκή εταιρειών και από την άλλη μια χώρα πειρατής, ταραχοποιός, που είναι η κατοχική Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει χρηματοδοτήσει τις μελέτες για την κατασκευή του αγωγού EastMed, αν και εκείνο που φαίνεται να ευνοούν οι Βρυξέλλες, όπως και οι Αμερικανοί, είναι η μεταφορά υγροποιημένου αερίου προς την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως αναφορικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ρωτήθηκε από την ΕΡΤ εάν τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα έχουν οδηγήσει στην επανεξέταση της θέσης για τον αγωγό EastMed και εξήγησε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται με τους εταίρους τους για την προώθηση έργων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG και ηλεκτρικής διασύνδεσης. Υπενθυμίζεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον περασμένο Ιανουάριο είχε αποστείλει προς τις κυβερνήσεις Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, άτυπο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο έθετε εκτός ατζέντας των συζητήσεων EastMed. Σε εκείνο το έγγραφο ήταν σαφής η θετική προσέγγιση των Αμερικανών για ηλεκτρική διασύνδεση με καλώδια, Euro-Asia Interconnector (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα) και Euro-Africa Interconnector (Αίγυπτος – Ελλάδα), όχι όμως για τον αγωγό. Κατά πόσο ο αγωγός EastMed παραμένει στο τραπέζι είναι ένα μεγάλο θέμα. Κι αυτό αφορά την βιωσιμότητά του, αλλά και επειδή θα χρειαστεί χρόνος για να κατασκευαστεί και να αξιοποιηθεί. Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος: Δεν τον θέλει η Τουρκία.

Είναι σαφές πως σε αυτό το τοπίο που διαμορφώνεται η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ρόλο και λόγο, φτάνει να αξιοποιήσουν τις εξελίξεις και τη χρονική συγκυρία.

Η Πηλείδου στο Ισραήλ

Η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, επιβεβαίωσε πως στις 11 Απριλίου θα μεταβεί στο Ισραήλ για συνάντηση με την ομόλογό της, Καρίν Ελχαράρ, με κύριο θέμα συζήτησης, όπως συνάγεται, να είναι η αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη από την Κυπριακή Δημοκρατία και οι αξιώσεις ισραηλινών εταιρειών για ένα μικρό τμήμα του κοιτάσματος που εκτείνεται στο τεμάχιο Ισιάι, στην ισραηλινή ΑΟΖ. Το θέμα  αυτό είναι σημαντικό κρατά το αέριο στο βυθό της θάλασσας και συνιστά αγκάθι στις σχέσεις των δυο χωρών, εδώ και δέκα χρόνια.

Το πιο σημαντικό που είπε η Νατάσα Πηλείδου είναι πως στη συνάντησή της με την κ. Ελχαράρ θα παρίστανται και εκπρόσωποι των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα κοιτάσματα Αφροδίτη και Ισιάι, κάτι που παραπέμπει σε μια εις βάθος συζήτηση.

Εξάλλου, ερωτηθείσα εάν θεωρεί πως πρέπει να αναδειχθεί η γεωστρατηγική αξία του EastMed τώρα, η κ. Πηλείδου είπε ότι γεωπολιτικά ο EastMed έχει μεγάλη αξία, υπάρχουν κι άλλα έργα υπό μελέτη που έχουν αξία για την ανάδειξη της ανατολικής Μεσογείου ως περιφερειακού –τουλάχιστον- κέντρου παροχής ενέργειας με φυσικό αέριο» Θα συζητήσει το θέμα, είπε τέλος, και με την Ισραηλινή υπουργό στις 11 Απριλίου.

Ηλεκτρισμός από Τουρκία στα κατεχόμενα

Την ίδια ώρα, η Τουρκία προετοιμάζεται για μεταφορά ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα. Ο «υπουργός οικονομικών» των κατεχομένων Σουνάτ Ατούν είπε ότι το έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία μέσω καλωδίου είναι ένα έργο που θα διασφαλίσει πλήρως τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ασφάλεια του ψευδοκράτους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μελλοντική δυνατότητα διασύνδεσης με το υποθαλάσσιο καλώδιο EuroAsia Interconnector που προωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στο έργο Euroasia Interconnector, είπε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση που θα γίνει με την Τουρκία μέσω καλωδίου θα ανοίξει το δρόμο για τη σύνδεση Τουρκίας-κατεχομένων-Κυπριακής Δημοκρατία και Ισραήλ στο μέλλον και αυτό θα δώσει επίσης στο ψευδοκράτος τη δυνατότητα να βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες και αποτελεσματικές ενεργειακές γραμμές, ως μη αναγνωρισμένη αλλά αποδεκτή χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συντηρεί το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) η κατοχική Τουρκία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ