x

Σχόλιο Η. Α. Διαματάρη

Στην επέτειο των 200 χρόνων είμαστε πραγματικά ελεύθεροι;

25 Μαρτίου 2021
Του Ηρακλή Α. Διαματάρη

Η σύγχρονη Οδύσσεια της Ελλάδας μάς φέρνει μπροστά σε μια ακόμη ιστορική στιγμή, την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που ξεκίνησε μια μέρα σαν κι αυτή το 1821.

Μέσα από την μακρά πορεία της ανεξάρτητης Ελλάδας, καταλήγουμε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από τότε που οι Ελληνες οργανώθηκαν μαζικά με σκοπό να απελευθερωθούν από τον οθωμανικό ζυγό και να πάρουν πίσω τα πατρογονικά τους εδάφη. Αυτά τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει απίστευτες δυσκολίες και να παραμείνει ενωμένη και σταθερή.

Η πορεία της σύγχρονης Ελλάδας κάθε άλλο παρά «στρωμένη με ροδοπέταλα» ήταν και, δυστυχώς, ο φθόνος, η εγωμανία και η κάθε μορφής προδοσία έχουν υπονομεύσει τη χώρα. Ωστόσο, δεν είναι η ώρα ούτε να αναλογιστούμε τις αποτυχίες του παρελθόντος, ούτε όμως να εξιδανικεύσουμε και να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας. Ηρθε η ώρα να ζήσουμε το παρόν και να ονειρευτούμε το αύριο που έρχεται.

Η Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι οι χώρες που έχουν επιδράσει περισσότερο στον ανθρώπινο πολιτισμό ήταν πάντα εκείνες που είχαν το ένα μάτι στραμμένο στο παρόν και το άλλο στο μέλλον, χωρίς να ξεχνούν ποτέ το παρελθόν, αποφεύγοντας έτσι να επαναλάβουν τα ίδια λάθη.

Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να προχωρήσει και να αφήσει πίσω της την μελαγχολία και την απαισιοδοξία και να λάβει σοβαρά υπόψη της τις προτροπές, παίρνοντας επιτέλους τη μοίρα στα χέρια της.

Από την γέννηση και εγκαθίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους η Ελλάδα βρισκόταν σε σύγκρουση με τον εαυτό της. Είτε επρόκειτο για τους κλέφτες με τους τσιφλικάδες, είτε για τους βασιλόφρονες με τους δημοκρατικούς ή τους συντηρητικούς με τους προοδευτικούς.

Η Ελλάδα πάντοτε κατάφερνε να διαχωρίσει τον εαυτό της σε βαθμό που τα άλλα κράτη δεν χρειαζόταν να καταβάλλουν κάποια προσπάθεια για να αποκομίσουν τα δικά τους οφέλη. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα και η καλύτερη απεικόνιση αυτού ήταν όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα στις αρχές του 1940. Οι Ελληνες, αντί να αναγεννήσουν το δικό τους Εθνος, ξεκίνησαν έναν Εμφύλιο Πόλεμο – το μόνο Εθνος στη Γη που αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενεπλάκη σε Εμφύλιο Πόλεμο.

Μέσα σε όλο τον παραλογισμό, τον αχρείαστο φθόνο και τη ζήλεια που οι Ελληνες τρέφουν ο ένας για τον άλλον, την αίσθηση καχυποψίας και φόβου, υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία τώρα με την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης για την Ανεξαρτησία.

Οι ευκαιρίες βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας και μας δίνουν τη δυνατότητα να είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι, να βασιστούμε στην αγορά της πράσινης ενέργειας και να γίνουμε πλούσιοι μέσα από αυτή τη διαδικασία, προσέχοντας παράλληλα το περιβάλλον. Επίσης, να παίξει η Διασπορά έναν ηγετικό ρόλο εντός της κοινωνίας και συνεπώς να δημιουργηθεί η ευκαιρία να επιστρέψουν οι Ελληνες του εξωτερικού μια μέρα σε μόνιμη βάση, αντιστρέφοντας το φοβερό brain-drain, το οποίο κυριαρχεί τα τελευταία 10-12 χρόνια.

Μακάρι η 200ή επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης για Ανεξαρτησία να θυμίσει σε όλους τους Ελληνες πως με τον διχασμό δεν πετυχαίνουμε τίποτα, αλλά ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Είναι καιρός η Ελλάδα να σταματήσει να στηρίζεται σε άλλες χώρες και να ξεκινήσει να παίρνει πρωτοβουλίες χτίζοντας το μέλλον με τα ίδια της τα χέρια. Είναι καιρός να σταματήσουμε να βασιζόμαστε σε άπληστες, αναποτελεσματικές ολιγαρχίες και πολιτικούς που δεν μπορούν να δώσουν ώθηση στις προοπτικές του Εθνους, αλλά αντίθετα παλεύουν σε καθημερινή βάση.

Ας προχωρήσουμε προς τα εμπρός ενωμένοι και ας δημιουργήσουμε μια διαρκή, χωρίς αποκλεισμούς, ευημερούσα εκδοχή του Ελληνισμού τα επόμενα 200 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεχειλίζει από ευγνωμοσύνη η καρδιά μου καθώς φυλλομετρώ την σημερινή μας  ιστορική χριστουγεννιάτικη έκδοση.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.