x

Σχόλιο Η. Α. Διαματάρη

Στην επέτειο των 200 χρόνων είμαστε πραγματικά ελεύθεροι;

Η σύγχρονη Οδύσσεια της Ελλάδας μάς φέρνει μπροστά σε μια ακόμη ιστορική στιγμή, την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που ξεκίνησε μια μέρα σαν κι αυτή το 1821.

Μέσα από την μακρά πορεία της ανεξάρτητης Ελλάδας, καταλήγουμε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από τότε που οι Ελληνες οργανώθηκαν μαζικά με σκοπό να απελευθερωθούν από τον οθωμανικό ζυγό και να πάρουν πίσω τα πατρογονικά τους εδάφη. Αυτά τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει απίστευτες δυσκολίες και να παραμείνει ενωμένη και σταθερή.

Η πορεία της σύγχρονης Ελλάδας κάθε άλλο παρά «στρωμένη με ροδοπέταλα» ήταν και, δυστυχώς, ο φθόνος, η εγωμανία και η κάθε μορφής προδοσία έχουν υπονομεύσει τη χώρα. Ωστόσο, δεν είναι η ώρα ούτε να αναλογιστούμε τις αποτυχίες του παρελθόντος, ούτε όμως να εξιδανικεύσουμε και να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας. Ηρθε η ώρα να ζήσουμε το παρόν και να ονειρευτούμε το αύριο που έρχεται.

Η Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι οι χώρες που έχουν επιδράσει περισσότερο στον ανθρώπινο πολιτισμό ήταν πάντα εκείνες που είχαν το ένα μάτι στραμμένο στο παρόν και το άλλο στο μέλλον, χωρίς να ξεχνούν ποτέ το παρελθόν, αποφεύγοντας έτσι να επαναλάβουν τα ίδια λάθη.

Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να προχωρήσει και να αφήσει πίσω της την μελαγχολία και την απαισιοδοξία και να λάβει σοβαρά υπόψη της τις προτροπές, παίρνοντας επιτέλους τη μοίρα στα χέρια της.

Από την γέννηση και εγκαθίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους η Ελλάδα βρισκόταν σε σύγκρουση με τον εαυτό της. Είτε επρόκειτο για τους κλέφτες με τους τσιφλικάδες, είτε για τους βασιλόφρονες με τους δημοκρατικούς ή τους συντηρητικούς με τους προοδευτικούς.

Η Ελλάδα πάντοτε κατάφερνε να διαχωρίσει τον εαυτό της σε βαθμό που τα άλλα κράτη δεν χρειαζόταν να καταβάλλουν κάποια προσπάθεια για να αποκομίσουν τα δικά τους οφέλη. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα και η καλύτερη απεικόνιση αυτού ήταν όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα στις αρχές του 1940. Οι Ελληνες, αντί να αναγεννήσουν το δικό τους Εθνος, ξεκίνησαν έναν Εμφύλιο Πόλεμο – το μόνο Εθνος στη Γη που αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενεπλάκη σε Εμφύλιο Πόλεμο.

Μέσα σε όλο τον παραλογισμό, τον αχρείαστο φθόνο και τη ζήλεια που οι Ελληνες τρέφουν ο ένας για τον άλλον, την αίσθηση καχυποψίας και φόβου, υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία τώρα με την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης για την Ανεξαρτησία.

Οι ευκαιρίες βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας και μας δίνουν τη δυνατότητα να είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι, να βασιστούμε στην αγορά της πράσινης ενέργειας και να γίνουμε πλούσιοι μέσα από αυτή τη διαδικασία, προσέχοντας παράλληλα το περιβάλλον. Επίσης, να παίξει η Διασπορά έναν ηγετικό ρόλο εντός της κοινωνίας και συνεπώς να δημιουργηθεί η ευκαιρία να επιστρέψουν οι Ελληνες του εξωτερικού μια μέρα σε μόνιμη βάση, αντιστρέφοντας το φοβερό brain-drain, το οποίο κυριαρχεί τα τελευταία 10-12 χρόνια.

Μακάρι η 200ή επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης για Ανεξαρτησία να θυμίσει σε όλους τους Ελληνες πως με τον διχασμό δεν πετυχαίνουμε τίποτα, αλλά ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Είναι καιρός η Ελλάδα να σταματήσει να στηρίζεται σε άλλες χώρες και να ξεκινήσει να παίρνει πρωτοβουλίες χτίζοντας το μέλλον με τα ίδια της τα χέρια. Είναι καιρός να σταματήσουμε να βασιζόμαστε σε άπληστες, αναποτελεσματικές ολιγαρχίες και πολιτικούς που δεν μπορούν να δώσουν ώθηση στις προοπτικές του Εθνους, αλλά αντίθετα παλεύουν σε καθημερινή βάση.

Ας προχωρήσουμε προς τα εμπρός ενωμένοι και ας δημιουργήσουμε μια διαρκή, χωρίς αποκλεισμούς, ευημερούσα εκδοχή του Ελληνισμού τα επόμενα 200 χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε έναν Κόσμο που φαινομενικά αλλάζει ολοένα και περισσότερο σε καθημερινή βάση, τα τελευταία 107 χρόνια ένα πράγμα έχει παραμείνει σταθερό - είναι ο «Εθνικός Κήρυξ» που μεταδίδει καθημερινά τις ειδήσεις που έχουν σημασία για τους αναγνώστες του.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας