x
 

Πολιτική

Στην κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου η ασυλία του Τραμπ

29 Φεβρουαρίου 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να εξετάσει αν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να απολαύει ασυλίας στην υπόθεση παρέμβασης στις εκλογές του 2020 θα μπορούσε να οδηγήσει σε δίκη κοντά στην ημέρα των εκλογών – ή ακόμη και μετά το τρέχον έτος. Οπως μεταδίδει το «Associated Press», το δικαστήριο θα ακούσει τα επιχειρήματα στα τέλη Απριλίου, ενώ η απόφαση είναι πιθανόν να εκδοθεί το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιο γρήγορο από το συνηθισμένο, αλλά εάν οι δικαστές απορρίψουν την αίτηση ασυλίας του Τραμπ, δεν είναι σαφές εάν μια δίκη μπορεί να προγραμματιστεί και να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η διεξαγωγή της πρόωρης ψηφοφορίας σε ορισμένες πολιτείες θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Η απόφαση του δικαστηρίου να παρέμβει σε μια δεύτερη σημαντική υπόθεση του Τραμπ, μαζί με τη διένεξη για το αν απαγορεύεται να είναι ξανά πρόεδρος εξαιτίας των ενεργειών του μετά τις εκλογές του 2020, υπογραμμίζει τον άμεσο ρόλο που θα έχουν οι δικαστές στην έκβαση των εκλογών.

Οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν επιδιώξει να αναβάλουν τη δίκη για μετά τις εκλογές.

Τελικά, ο χρόνος μιας πιθανής δίκης θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα αποφανθούν οι δικαστές. Εχουν δείξει ότι είναι σε θέση να ενεργούν γρήγορα, εκδίδοντας απόφαση για την υπόθεση των κασετών του Γουότεργκεϊτ το 1974, μόλις 16 ημέρες μετά την ακρόαση των σχετικών αγορεύσεων.

Επιλαμβανόμενοι τώρα του νομικά μη εξεταζόμενου ζητήματος, οι δικαστές έθεσαν ένα σενάριο αβεβαιότητας που ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ (Jack Smith) είχε επιδιώξει να αποφύγει όταν ζήτησε για πρώτη φορά από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Δεκέμβριο να παρέμβει άμεσα. Στην τελευταία του κατάθεση στο δικαστήριο, ο Σμιθ είχε προτείνει να διεξαχθούν οι αγορεύσεις έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που ήταν στα τέλη Απριλίου.

Ο Τραμπ έγραψε στο Truth Social ότι οι νομικοί «είναι εξαιρετικά ευγνώμονες» που το δικαστήριο παρενέβη για να αποφασίσει για την ασυλία. «Οι πρόεδροι πάντα θα ανησυχούν, ακόμη και θα παραλύουν, από την προοπτική της άδικης δίωξης και των αντιποίνων μετά την αποχώρησή τους από το αξίωμα», έγραψε.

Η ημερομηνία της δίκης, που έχει ήδη αναβληθεί μία φορά λόγω της έφεσης του Τραμπ για την ασυλία, είναι υψίστης σημασίας και για τις δύο πλευρές. Οι εισαγγελείς επιδιώκουν να οδηγήσουν τον Τραμπ σε δίκη φέτος, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης ζητούν αναβολές στις ποινικές του υποθέσεις. Εάν ο Τραμπ εκλεγεί με την υπόθεση να εκκρεμεί, θα μπορούσε πιθανώς να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να διατάξει το υπουργείο Δικαιοσύνης να την απορρίψει ή θα μπορούσε ενδεχομένως να ζητήσει να δοθεί χάρη στον εαυτό του.

Αν και στην αναφορά τους στο Ανώτατο Δικαστήριο δεν μνημονεύουν ρητά τις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου ή την ιδιότητα του Τραμπ ως επικρατέστερου υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών στις προκριματικές εκλογές, οι εισαγγελείς περιέγραψαν την υπόθεση ως «μοναδικής εθνικής σημασίας» και δήλωσαν ότι «η καθυστέρηση στην εξιχνίαση αυτών των κατηγοριών απειλεί να ματαιώσει το δημόσιο συμφέρον για μια γρήγορη και δίκαιη ετυμηγορία».

Οι δικηγόροι του Τραμπ αντιμετώπισαν τη δίωξη με κομματικούς όρους, λέγοντας στους δικαστές ότι «μια πολύμηνη ποινική δίκη του προέδρου Τραμπ στο αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου θα παρεμποδίσει τη δυνατότητα του προέδρου Τραμπ να κάνει προεκλογική εκστρατεία εναντίον του προέδρου Μπάιντεν».

Το δικαστήριο ανέφερε σε ανυπόγραφη δήλωσή του ότι θα εξετάσει «αν και σε ποιο βαθμό ένας πρώην πρόεδρος απολαμβάνει προεδρική ασυλία από ποινική δίωξη για συμπεριφορά που φέρεται να αφορά επίσημες πράξεις κατά τη διάρκεια της θητείας του στο αξίωμα».

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κρίνει στο παρελθόν ότι οι πρόεδροι έχουν ασυλία από την αστική ευθύνη για επίσημες πράξεις και οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν εδώ και μήνες ότι η προστασία αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και στην ποινική δίωξη.

Τα κατώτερα δικαστήρια έχουν, μέχρι στιγμής, απορρίψει τον καινοφανή ισχυρισμό του Τραμπ ότι οι πρώην πρόεδροι απολαμβάνουν απόλυτη ασυλία για πράξεις που εμπίπτουν στα επίσημα επαγγελματικά τους καθήκοντα.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΤΕΝΒΕΡ. Ενα ζευγάρι που διατηρούσε ένα γραφείο τελετών στο Κολοράντο, όπου οι Αρχές ανακάλυψαν πέρυσι 190 πτώματα σε αποσύνθεση, κατηγορήθηκε με ομοσπονδιακές κατηγορίες ότι ξόδεψε σχεδόν 900.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ