x
 

Πολιτική

Στην κυπριακή ΑΟΖ για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στρέφεται η Κυβέρνηση

01 Μαΐου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Νέα στρατηγική για την αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου αναμένεται να προωθήσει επισήμως η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Όπως ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου αποκάλυψε μιλώντας στην εκπομπή «Προκλήσεις» του κρατικού ΡΙΚ, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα απευθυνθεί πρόσκληση προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, εταιρείες που ασχολούνται με κατασκευή τερματικών και αγωγών αλλά και πωλητές φυσικού αερίου, για να έρθουν στη Λευκωσία και να ακούσουν την πρόταση της.

Η πρόταση σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό στηρίζεται στη λογική, φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα σε συνδυασμό με την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου το οποίο θα γίνεται σε μικρό τερματικό που θα κατασκευαστεί στο Βασιλικό. Δηλαδή, ένα μικρό μέρος του αερίου που θα μεταφερθεί με αγωγό μάλλον από το κοίτασμα «Αφροδίτη», θα αξιοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή και το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος, θα υγροποιείται και θα εξάγεται με πλοία προς την Ευρώπη. Εν ολίγοις πρόκειται για μια virtual εφαρμογή του διαδρόμου του αγωγού East Med.

Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε πως η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη διάρκεια workshop προς τις εταιρείες την πρόταση της, με την ελπίδα τα μαθηματικά να την καθιστούν ελκυστική και κερδοφόρα για τις εταιρείες οι οποίες θα συμμετέχουν. Αναφέρθηκε μάλιστα σε ανεπίσημο ενδιαφέρον τέτοιων εταιρειών, το οποίο όμως η κυβέρνηση θέλει να μεταφραστεί σε επίσημο ενδιαφέρον. Η νέα αυτή στρατηγική, έχει «εχθρό» της το χρόνο, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση με την πράσινη πολιτική που στοχεύει στον τερματισμό της χρήσης των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2030, βάζει δύσκολα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Συγκεκριμένα οι επενδυτές θα πρέπει να βλέπουν ότι το κόστος της επένδυσης τους θα έχει γρήγορη απόσβεση και αυτό μπορεί να γίνει με τις εξαγωγές στην εξίσωση.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται δραστηριότητες στην ΑΟΖ καθώς η Chevron αρχίζει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Αφροδίτη», ενώ ανάλογα πλάνα αναμένεται να εκπονήσουν και οι εταιρείες ΕΝΙ-Τotal και Exxon για το έτος 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παρασκηνιακές διεργασίες για μια κίνηση στο παρά πέντε από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ