x
 

Πολιτική

Στην Κύπρο για κυρώσεις και “χρυσά” διαβατήρια ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ

04 Μαΐου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ενημέρωση σε σχέση με το πόσα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών στην Κύπρο έχουν παγώσει, ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέρ Ρέιντερς, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για σειρά επαφών.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη με κύρια θέματα συζήτησης την ενίσχυση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα και τις κυρώσεις κατά ρωσικών και λευκορωσικών οντοτήτων στην Κύπρο.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον Επίτροπο Ρέιντερς, με τον οποίο, όπως είπε, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί επιτυχώς και στο παρελθόν πάνω σε θέματα κοινής αρμοδιότητας.
Χαρακτήρισε επίσης ως πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση, κατά την οποία, όπως είπε, συζητήθηκαν τα θέματα των κυρώσεων έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας ως αποτέλεσμα των εκθέσεων Νικολάτου για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, θέμα για το οποίο είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον κ. Ρέιντερς το 2021.
«Θα είμαστε βεβαίως σε επαφή για διάφορα θέματα που προέκυψαν στη διάρκεια της συνάντησης και είμαι βέβαιος πως η άριστη συνεργασία μεταξύ των γραφείων μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον», κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ρέιντερς είπε ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται για την ενίσχυση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται η διάθεση περισσότερων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς και ψηφιακών εργαλείων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα.
Ο κ. Ρέιντερς δήλωσε επίσης ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται για την αναθεώρηση ορισμένων αποφάσεων που ελήφθησαν στο παρελθόν στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για την ιθαγένεια, προσθέτοντας ότι λόγω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ενίσχυση των κυρώσεων.
Σημείωσε ότι η Επιτροπή προσπαθεί να λαμβάνει όλο και περισσότερες πληροφορίες από την Κύπρο, κυρίως, όπως είπε, από την κυβέρνηση και λιγότερο από τον Γενικό Εισαγγελέα.
Συμπλήρωσε ότι επιθυμία της Επιτροπής είναι να διασφαλιστεί η δυνατότητα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ολιγάρχες και ρωσικές και λευκορωσικές οντότητες, προσθέτοντας πως με τόσες μεγάλες ρωσικές επενδύσεις κατά το παρελθόν στην Κύπρο γίνεται δύσκολα κατανοητό γιατί έως τώρα έχουν δεσμευθεί στο νησί περιουσιακά στοιχεία μόνο λίγο πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Κλείνοντας, ο κ. Ρέιντερς κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να διεξαγάγει τις απαραίτητες έρευνες για την καταπολέμηση οποιασδήποτε παραβίασης των κυρώσεων, ένα θέμα που, όπως είπε, θα συζητήσει επίσης αργότερα με τα μέλη του Κοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Προεδρικό και Πινδάρου επιχειρούν να στήσουν γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας και να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες διαφωνίες τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ