x
 

Πολιτική

Στην τελική ευθεία οι διεργασίες ενόψει της Πενταμερούς

29 Μαρτίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εντατικοποιούνται οι διεργασίες για την άτυπη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό που έχει προγραμματιστεί στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου.

Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να ταξιδέψει στην Κύπρο για δεύτερη φορά ενόψει της άτυπης στη Γενεύη το δεκαήμερο 5 με 15 Απριλίου. Μια επίσκεψη η οποία θα εντάσσεται κι αυτή στο πλαίσιο της προετοιμασίας όλων των εμπλεκομένων στην άτυπη συνάντηση 5+1.

Για τη Λευκωσία η κάθοδος της Τζέιν Χολ Λουτ είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει περαιτέρω το θέμα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη πενταμερή.

Η συμμετοχή της ΕΕ στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης είναι η μόνη εκκρεμότητα όσον αφορά στο θέμα των συμμετοχών. Κι αυτό δεν αναμένεται να αποσαφηνιστεί γρήγορα λόγω και των ενστάσεων που παρουσιάζονται από τουρκικής πλευράς.

Ως γνωστόν, η Άγκυρα έχει εγείρει ενστάσεις ως προς τη συμμετοχή και τον ρόλο της ΕΕ σ’ αυτή τη διαδικασία. Κάτι που αφήνει εκκρεμότητες ως προς τις συμμετοχές. Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός ώστε η ΕΕ να βρίσκεται στη Γενεύη αλλά με έναν περιορισμένο ρόλο.

Στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ πραγματοποιεί επαφές με πολιτικούς αρχηγούς προς τους οποίους μεταφέρει την άποψη ότι η διασφάλιση της ισότητας μεταξύ των δύο πλευρών είναι απαραίτητη για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο μια πιθανή σύγκλιση υπό τις υφιστάμενες πραγματικότητες μπορεί να βασίζεται στη συνεργασία δύο κρατών με κυρίαρχη ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς.

Η εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ, σε γραπτή της δήλωση αναφέρθηκε στις συναντήσεις που ο κ. Τατάρ είχε με τα τ/κ «κοινοβουλευτικά» κόμματα ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης στη Γενεύη.  Σημειώνει ότι ο κ. Τατάρ ενημέρωσε και αντάλλαξε απόψεις με τα κόμματα Εθνικής Ενότητας, Ρεπουμπλικανικό, Κόμμα του Λαού και Κοινοτικής Δημοκρατίας ενώ αυτή την εβδομάδα θα δει τα άλλα δύο, Δημοκρατικό Κόμμα και Κόμμα Αναγέννησης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, ο Ερσίν Τατάρ είναι έτοιμος εφόσον προσκληθεί να ενημερώσει και την ολομέλεια της «βουλής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με ομιχλώδες ακόμη το σκηνικό για το πώς θα κινηθεί στο επικείμενο επόμενο ταξίδι της η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, στην περιοχή, παρασκηνιακά διαπιστώνεται έντονη βρετανική κινητικότητα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ