x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στις 15 Μαϊου η εκδήλωση του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η 45η Τελετή Αποφοίτησης και Απονομής Βραβείων του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολλεγίου του Κουίνς, με την καθιερωμένη διάλεξη εις μνήμην του εμβληματικού Χαράλαμπου (Χάρη) Ψωμιάδη (Harry J. Psomiades), όπως ανακοινώθηκε από την ακαδημαϊκή διεύθυνση του Κέντρου.

Ειδικότερα, η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τρίτη 16 Μαϊου στις 6 το απόγευμα, με τον γενικό πρόξενο, Ντίνο Κωνσταντίνου, ως κεντρικό ομιλητή της διάλεξης, ενώ θα απονεμηθούν και οι τιμητικές διακρίσεις, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία.

Είναι η πρώτη φορά που η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ενώ πρόκειται για μια τελετή αποφοίτησης η οποία προηγείται της κεντρικής του Κουίνς Κόλετζ.

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, το οποίο θεωρείται ακαδημαϊκό κεφάλαιο για τον Απόδημο Ελληνισμό -και όχι μόνο- εισέρχεται πλέον υποχρεωτικά σε νέο μοντέλο χρηματοδότησης, μετά την κατάργηση των πολιτειακών κονδυλίων, τα οποία κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του.

Πρόκειται για ένα νέο στάτους, το οποίο ισχύει για όλα τα συναφή Τμήματα του Πανεπιστημίου και, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να δημιουργήσει θέματα βιωσιμότητας, εάν δεν εξασφαλίζονταν τα απαραίτητα κεφάλαια από δωρεές στο άμεσο μέλλον.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» ο διευθυντής του Κέντρου, Δρ Γεράσιμος Κατσάν, είχε επισημάνει πως παρότι δεν υπάρχει άμεσο θέμα λειτουργικότητας, εντούτοις είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση των δυνάμεων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ακαδημαϊκό έργο που επιτελείται στο Κουίνς Κόλετζ.

Το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών ιδρύθηκε το 1974 και διαχρονικά είχε στις τάξεις του σημαντικούς ομογενείς, οι οποίοι κατέγραψαν μια πολυσχιδή και αξιοσημείωτη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς στην πόλη της Νέας Υόρκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Σε μία πρώτη αποτίμηση του συνεδρίου του Θερινού Πανεπιστημίου στη Βοστώνη, στο οποίο συμμετείχε και ο «Εθνικός Κήρυκας», προέβη με συνέντευξή της η διοργανώτριά του, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ