ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στις 29 Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά η καθοριστική Γενική Συνέλευση στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, δρομολογώντας εξελίξεις οι οποίες ίσως και να σημάνουν το τέλος του διοικητικού αδιεξόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», το βράδυ της Πέμπτης, 8 Ιουνίου, αμέσως μετά το πέρας της απολογιστικής πανομογενειακής συγκέντρωσης στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των δυο διοικητικών κέντρων της Ομοσπονδίας, οι οποίοι κατέληξαν σε κοινή γραμμή πλεύσης προκειμένου η κατ’ αρχήν συμφωνία του Φόρουμ των Προέδρων να υλοποιηθεί.
Ειδικότερα, στη συνάντηση συμμετείχαν, από το συμβούλιο της 19ης Σεπτεμβρίου 2021, οι Γεώργιος Γεωργόπουλος, Νίκος Μπάρδης και Νομική Καστανά, ενώ εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής οι Δημήτριος Καλαμαράς και Νίκος Διαμαντίδης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον «Ε.Κ.» ο κ. Γεωργόπουλος, η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τα άρθρα του καταστατικού τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση για να αναθεωρηθούν από τη Γενική Συνέλευση, με τις δυο πλευρές να συγκλίνουν τις απόψεις τους στα βασικότερα σημεία.
Ηδη από το φόρουμ των προέδρων, μια βασική αλλαγή που έχει προταθεί για το καταστατικό είναι να μειωθούν οι σταυροί στα ψηφοδέλτια από 21 σε 15. Μάλιστα, είχε θεωρηθεί για μια αλλαγή «κοινής αποδοχής», που θα έχει σκοπό να αποφεύγεται τυχόν κοινή «γραμμή» για 21 υποψηφίους -που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου- αυξάνοντας τις πιθανότητες για διαφορετικές «φωνές», με δεδομένο ότι θα μένουν ανοικτές άλλες έξι θέσεις. Παράλληλα, αίτημα της πλευράς Γεωργόπουλου ήταν να ζητηθεί να δοθεί δυνατότητα σε Συλλόγους που σήμερα αποκλείονται -λόγω ασυνέπειας- από τις διαδικασίες, να τακτοποιήσουν τα τελευταία δύο έτη και να επανακτήσουν τη δυνατότητα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι».
«Χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο η Ομοσπονδία δεν μπορεί να πάει πουθενά. Πρέπει να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Οι συνθήκες υπό τις οποίες διοργανώσαμε την παρέλαση τα τελευταία δυο χρόνια δεν θα πρέπει να ξαναγίνουν», είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της πανομογενειακής συγκέντρωσης, ο Νίκος Μπάρδης, ενώ και ο ίδιος ο Φίλιπ Κρίστοφερ προέτρεψε τους εμπλεκόμενους να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Πλέον, με δεδομένο ότι στις 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Γενική Συνέλευση που τυγχάνει της συλλογικής αναγνώρισης από τις δυο πλευρές -καθότι όσες έλαβαν χώρα τα δυο τελευταία χρόνια είχαν συγκληθεί μονομερώς και αμφισβητήθηκαν εκατέρωθεν ως προς την εγκυρότητά τους- εκφράζεται η ελπίδα πως θα αποφασιστεί, μεταξύ άλλων, η προκήρυξη εκλογών, με ιδανική εξέλιξη μια ημερομηνία εντός του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συγκροτηθεί μια αναγνωρισμένη νέα διοίκηση και να κλείσει οριστικά μια περίοδος διοικητικής ανωμαλίας της Ομοσπονδίας.
Υπενθυμίζεται πως στο Φόρουμ των Προέδρων, το οποίο, επί της ουσίας, ενέτεινε τις πιέσεις για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης, συμμετείχαν οι Σύλλογοι Διπλατανιωτών Αγίας Μαρίνας (Βασίλειος Γκουρνέλος), Κωσταράζιο (Αναστάσιος Καραγκούνης), Ελευθέριανη (Πίτερ Σερέτης), Ναυπακτιακή Αδελφότητα (Αλεξ Μπαρμπαγιάννης), Πιερία «Ολυμπος» (Δημήτριος Τσίρκος), Ανιάτων (Δημήτριος Καλαμαράς), Αγρινίου «Αγιος Χριστόφορος» (Θεόδωρος Γαλατάς), Σύλλογος Κρητών «Ομόνοια» (Γεώργιος Στυλιανουδάκης), Πανγκρεγκόριαν (Νίκος Μπάρδης), Θυγατέρες της Ρούμελης (Ιωάννα Μπακατσιά), Ενωση Πειραιωτών Αμερικής (Γεώργιος Γεωργόπουλος), Παλλημνιακή Αδελφότητα «Ηφαιστος» (Ελευθέριος Χασάπης), «Πύρρος» (Δημήτρης Τσαβέγιας), Πανσαμιακή (Ευάγγελος Κατρακάζος), Ορφέας (Θεόδωρος Αστρινίδης) και Χειμαρριώτες (Βίκτωρ Γκόρος).