x

Επιστήμη

Στις εγκαταστάσεις  της NASA στο Οχάιο προσκλήθηκε Κύπρια

29 Δεκεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα στο Glenn Research Center της NASA στο Οχάιο, θα βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2023, η 22χρονη Κύπρια Ελένη Χαρίτωνος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, πρόσφατα η NASA αποδέχτηκε την αίτησή της για internship και η Ελένη, η οποία κατέχει κυπριακή και αμερικανική υπηκοότητα, θα έχει την ευκαιρία να διευρύνει τις γνώσεις της, καθώς θα αναπτύξει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την υποβοήθηση επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη και στον Αρη, με αντικείμενο εστίασης την ιατρική παρακολούθηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αστροναυτών.

Η συμμετοχή της Ελένης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας αποτελεί σημαντική επιτυχία, καθώς η αίτησή της ξεχώρισε ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες αιτήσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αποδοχής για internship στη NASA ανέρχεται μόνο στο 5%.

Η νεαρή φοιτήτρια του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, δηλώνει ενθουσιασμένη για τη νέα πρόκληση που αναλαμβάνει.

«Είναι δύσκολο να επεξεργαστείς το γεγονός, ότι κάτι το οποίο μέχρι σήμερα σου φαινόταν άπιαστο, θα αποτελεί πλέον τη νέα σου πραγματικότητα… και αυτό είναι ένα internship στη μητέρα όλων των οργανισμών του διαστημικού τομέα. Ανοίγεται για μένα ένας νέος ορίζοντας και μου δίνεται η ευκαιρία να εργαστώ με κορυφαίους επιστήμονες της διαστημικής βιομηχανίας, αξιοποιώντας Μαθηματικά και Στατιστική Μηχανική Μάθηση, για να συνεισφέρω σε ένα project, που αποτελεί μέρος της αποστολής ARTEMIS του NASA Glenn Research Center στο Οχάιο», είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Ελένη Χαρίτωνος έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευσή της ως Αναλογική Αστροναύτης στον Ερευνητικό Διαστημικό Σταθμό LunAres της Πολωνίας και στο Κέντρο Διαστημικής Εξερεύνησης, HI-SEAS στη Χαβάη. Είναι η πρώτη Κύπρια Υποψήφια Επιστήμονας – Εκπαιδευόμενη Αστροναύτισσα του Διεθνούς Ινστιτούτου Αστροναυτικών Επιστημών, αφού αποφοίτησε από το πρόγραμμα Project Possum στη Φλόριδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μέλος του Space Generation Advisory Council, του μεγαλύτερου παγκοσμίως μη κερδοσκοπικού Οργανισμού για το Διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν μας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ