x
 

Υπόλοιπος Κόσμος

Στήθηκε μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης στην Πέρθη της Αυστραλίας

ΠΕΡΘΗ. Η Ομογένεια της Αυστραλίας έστησε μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης σε κεντρικό σημείο της Πέρθης. Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, ο οποίος προέστη στην τελετή των αποκαλυπτηρίων, στο χαιρετισμό του, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε και τα εξής: «Μην θεωρούμε ποτέ δεδομένες τις ευλογίες της Ελευθερίας, αλλά πάντοτε να προσπαθούμε να είμαστε αντάξιοι των θυσιών που έχουν γίνει γι’ αυτήν. Ας εμπνευστούμε από τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης και ας καθοδηγηθούμε από το παράδειγμά τους καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της εποχής μας».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Kings Park της Πέρθης, όπου δεσπόζει πλέον το πρώτο στην Αυστραλία μνημείο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της Μεγαλονήσου από τους Γερμανούς κατακτητές, το 1941. Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο, παρέστησαν ο κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας Christopher Dawson, ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Roger Cook, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία Σταύρος Βενιζέλος, πολλοί εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, γερουσιαστές, μέλη του Κοινοβουλίου, ο επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Πέρθης, ο αντιναύαρχος Χρήστος Σασιάκος, υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) της Ελλάδος, επικεφαλής αντιπροσωπείας στελεχών του ΓΕΕΘΑ, ο κ. Εμμανουήλ Μουντάκης, πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ο κ. Bill Evangel, πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του Συνδέσμου Βετεράνων (RSL) Δυτικής Αυστραλίας και πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Πεσόντων της Μάχης της Κρήτης, ο κ. Arthur Leggett, βετεράνος της Μάχης της Κρήτης, ο μοναδικός εν ζωή στη Δυτική Αυστραλία, καθώς και ο κ. Richard Sandover, ανιψιός του αειμνήστου ταγματάρχη Ray Sandover, μετέπειτα ταξιάρχου, ο οποίος ήταν διοικητής του 2ου/11ου Τάγματος των ANZACs, που επιχείρησε στη Μεγαλόνησο.

Ο 105 ετών βετεράνος της Μάχης της Κρήτης κ. Arthur Leggett, συνομιλεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, κατά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Μάχης της Κρήτης στην Πέρθη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος, ο οποίος από την Οργανωτική Επιτροπή ανακηρύχθηκε Πάτρωνας – Κηδεμόνας του Μνημείου, από κοινού με τον κ. Richard Sandover, εξέφρασε με συγκίνηση την ευγνωμοσύνη του προς εκείνους που, πριν από 83 χρόνια, αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους στα χώματα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Σημειώνοντας τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε η Μάχη της Κρήτης για την έκβαση γενικότερα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, επισήμανε ότι «ήταν μια μάχη όπου οι δυνάμεις της ελευθερίας συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της τυραννίας». Σε άλλο σημείο τόνισε πως «δεσμευόμαστε να μην ξεχάσουμε ποτέ τα μαθήματα που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας και ορκιζόμαστε να υποστηρίξουμε τις αξίες για τις οποίες πολέμησαν».

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τους γλύπτες της ομάδας Smith Sculptors για τη φιλοτέχνηση του μνημείου, ενώ για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας ευχαρίστησε θερμά την πολιτειακή κυβέρνηση, τον πρόεδρο Bill Evangel και τα μέλη της Επιτροπής Μνήμης Πεσόντων της Μάχης της Κρήτης, καθώς επίσης τους δωρητές και τον κ. Richard Sandover. Ακόμη, χαιρέτισε την παρουσία του τελευταίου 105χρονου βετεράνου της Μάχης της Κρήτης κ. Arthur Leggett, με τον οποίο είχε εγκάρδια συνομιλία στο περιθώριο της τελετής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου, η οποία συνήλθε στις 17 και 18 Μαΐου 2024 τέθηκε ακροθιγώς το θέμα της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία με επιστολή της με ημερομηνία 23 Απριλίου 2024, την οποία αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας», διεμήνυσε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις τον Μονών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ