x

Οικονομία

Στο 7,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 9,2% στην Ευρώπη

06 Ιανουαρίου 2023

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στο 7,6% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, από 8,8% τον Νοέμβριο, με την Ευρωζώνη να καταγράφει ποσοστό της τάξης του 9,2%, από 10,1% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat.

Η Ευρώπη έκλεισε μια κακή χρονιά για τον πληθωρισμό με κάποια ανακούφιση, καθώς οι τιμές φαίνεται να υποχώρησαν. Ενώ το κόστος ζωής εξακολουθεί να είναι οδυνηρά υψηλό, η επιβράδυνση είναι ένα σημάδι ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για τους εξαντλημένους καταναλωτές.

Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη μείωση του πληθωρισμού από τον Ιούνιο του 2021. Τον Νοέμβριο, ο ρυθμός υποχώρησε στο 10,1%, αφού εκτινάχθηκε στο ρεκόρ του 10,6% τον προηγούμενο μήνα.

Χαμηλότερο πληθωρισμό είχαν η Ισπανία με 5,6%, το Λουξεμβούργο με 6,2%, Γαλλία 6,7% και η Μάλτα με 7,3%. Τα πιο υψηλά ποσοστά πληθωρισμού κατέγραψαν από την άλλη οι Βαλτικές χώρες, Λετονία (20,7%), Λιθουανία (20%) και Εσθονία (17,5%), σύμφωνα με τα αναφερόμενα στοιχεία της Eurostat. Πληθωρισμό της τάξεως του 10% είχαν οι περισσότερες χώρες (Ιταλία 12,3%, Βέλγιο 10,2%, Γερμανία 9,6%, Ολλανδία 11%, Πορτογαλία 9,8% κ.λπ.).

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η Ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (25,7%, έναντι 34,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (13,8%, έναντι 13,6% τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,4%, έναντι 6,1% τον Νοέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,4%, έναντι 4,2% τον Νοέμβριο).

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη μαστίζονται από την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τιμές του φυσικού αερίου βέβαια έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του φετινού καλοκαιριού, καθώς η Ευρώπη έχει γεμίσει σε μεγάλο βαθμό τις αποθήκες της για το χειμώνα με προμήθειες από άλλες χώρες, ενώ ο θερμότερος από το συνηθισμένο καιρός έχει μειώσει τους φόβους για ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης. Οι τιμές των τροφίμων, ο άλλος σημαντικός συντελεστής που ανεβάζει τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, παρέμειναν σχετικά σταθερές.

Πηγές: «ΑΠΕ-ΜΠΕ», «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες, βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνεχίζοντας την περιοδεία του στη Νότια και Κεντρική Αμερική, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ