x

Κοινωνία

Στο Ανώτατο Δικαστήριο οι εισαγωγές στα Κολέγια

25 Ιανουαρίου 2022

ΚΕΜΠΡΙΤΖ, ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ – Το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε να επανεξετάσει μια αμφισβήτηση για τη συνεκτίμηση της φυλής στις αποφάσεις εισαγωγών στα κολέγια, συχνά γνωστή ως «καταφατική ενέργεια» (affirmative action). Με τρεις νέους συντηρητικούς δικαστές στο Δικαστήριο από την τελευταία του αναθεώρηση, η πρακτική αυτή μπορεί να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή που έχει μέχρι τώρα.

Το δικαστήριο δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα εξετάσει δύο αγωγές που ισχυρίζονται ότι το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας κάνουν διακρίσεις σε βάρος των Αμερικανοασιατών αιτούντων. Η πρακτική έχει επανεξεταστεί από το δικαστήριο πολλές φορές τα τελευταία 40 χρόνια και γενικά έχει επικυρωθεί, αλλά με όρια.

Οταν τα κολέγια ταξινομούν τους υποψηφίους τους αποφασίζοντας ποιους θα δεχτούν, ορισμένοι εξετάζουν τον αγώνα μαζί με τους βαθμούς και μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως ο αθλητισμός και η κοινωνική εργασία.

Ορισμένα σχολεία έχουν χρησιμοποιήσει την πρακτική εδώ και δεκαετίες ως τρόπο αντιμετώπισης των φυλετικών διακρίσεων κατά των μαύρων μαθητών και άλλων που ήταν αποκλεισμένοι από τα κολέγια της Αμερικής. Σήμερα, οι υποστηρικτές λένε ότι είναι ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά να φέρει ένα διαφορετικό μείγμα φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη, ενώ οι αντίπαλοι λένε ότι ισοδυναμεί με άλλη μια μορφή διάκρισης.

Τα περισσότερα κολέγια δεν αποκαλύπτουν εάν λαμβάνουν υπόψη τους τη φυλή, αλλά αυτή η πρακτική πιστεύεται ότι περιορίζεται σε ένα μικρό κλάσμα σχολείων. Ορισμένες εκτιμήσεις το αναφέρουν σε μερικές εκατοντάδες από τα 6.000 κολέγια του Εθνους, κυρίως σε πιο επιλεκτικά κολέγια.

Οι περισσότερες πολιτείες επιτρέπουν την «καταφατική ενέργεια», αλλά εννέα την έχουν θέσει εκτός νόμου, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας, της Φλόριδας και, πιο πρόσφατα, του Αϊντάχο, που την απαγόρευσε το 2020.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει δύο αγωγές που κατατέθηκαν από τους Φοιτητές για Δίκαιες Εισαγωγές (Students for Fair Admissions), μια ομάδα με έδρα τη Βιρτζίνια που λέει ότι η φυλή δεν πρέπει να παίζει κανένα ρόλο στη διαδικασία εισαγωγής. Η ομάδα διευθύνεται από τον Εντουαρντ Μπλουμ (Edward Blum), έναν νομικό σχεδιαστή στρατηγικής που έχει περάσει χρόνια δουλεύοντας για απαλλαγή φυλετικών επιπτώσεων από τις εισαγωγές στο κολέγιο.

Στις αγωγές της, η ομάδα υποστηρίζει ότι το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας (UNC) κάνουν σκόπιμα διακρίσεις σε βάρος των Αμερικανοασιατών αιτούντων. Εξετάζοντας δεδομένα έξι ετών στο Χάρβαρντ, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι Ασιάτες Αμερικανοί υποψήφιοι είχαν τους ισχυρότερους ακαδημαϊκούς, αλλά έγιναν δεκτοί με τα χαμηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με φοιτητές άλλων φυλών.

Διαπίστωσε επίσης ότι οι υπάλληλοι, αρμόδιοι εισαγωγών του Χάρβαρντ, έδωσαν στους Αμερικανοασιάτες χαμηλότερες βαθμολογίες σε μια υποκειμενική «προσωπική» βαθμολογία που είχε σχεδιαστεί για να μετρήσει χαρακτηριστικά όπως η συμπάθεια και η ευγένεια. Ενας ομοσπονδιακός δικαστής το 2019 επικύρωσε τις πρακτικές εισαγωγής του Χάρβαρντ, λέγοντας ότι δεν ήταν «τέλειο», αλλά σύμφωνο με τη συνταγματική πρόβλεψη. Ο δικαστής είπε ότι οι πρακτικές που συνειδητοποιούν τη φυλή τιμωρούν πάντα τις ομάδες που δεν έχουν πλεονέκτημα, αλλά δικαιολογούνται «από το επιτακτικό ενδιαφέρον για τη διαφορετικότητα» στις πανεπιστημιουπόλεις των κολεγίων.

Ενα Εφετείο επικύρωσε την απόφαση το 2020.

Η ομάδα άσκησε παρόμοιες αγωγές κατά του UNC, λέγοντας ότι η διαδικασία του θέτει σε μειονεκτική θέση τους λευκούς και τους Αμερικανοασιάτες φοιτητές. Ενας ομοσπονδιακός δικαστής τάχθηκε στο πλευρό του Πανεπιστημίου πέρυσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Το μακελειό στο σχολείο της πόλης Ουβάλντε, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε τον Κιθ Γέλεν να «αρρωστήσει» αλλά «δεν μπορείτε να κατηγορείτε το όπλο» που χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει 21 ανθρώπους, υποστήριξε ο συνταξιούχος που έδωσε το «παρών» στο ετήσιο συνέδριο της NRA, του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας