x
 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ + ΤΑΞΙΔΙΑ

«Στο δρόμο του πολιτισμού», οι διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης που διέρχονται από την Ελλάδα

13 Νοεμβρίου 2020

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της ελληνικής προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το υπουργείο Εξωτερικών μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού και τις Περιφέρειες της Ελλάδας προχωρούν σε ειδική έκδοση για τις πολιτιστικές διαδρομές που διέρχονται από την Ελλάδα, με τίτλο «Στο δρόμο του Πολιτισμού. Οn the Road». Συμβούλιο της Ευρώπης δεν σημαίνει μόνο δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά και πολιτισμό, και η χώρα μας έχει να προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τομέα, επαναφέροντας στo επίκεντρο τις διαχρονικές αξίες του πολιτισμού μας, που αποτελούν και βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και πρόεδρος της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο κείμενο, παρουσιάζονται όλοι οι ελληνικοί φορείς που συμμετέχουν στις πιστοποιημένες πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και εκείνες που βρίσκονται υπό ένταξη, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και σημειώνεται: Καλύπτοντας ένα ευρύτατο γεωγραφικό και θεματικό φάσμα, οι πολιτιστικές διαδρομές προσκαλούν τον αναγνώστη να γνωρίσει ή να ανακαλύψει εκ νέου την πλούσια και ποικίλη κληρονομιά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, προωθώντας την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων σε τόπους με σπουδαία ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, αναδεικνύοντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκίνησε το 1987, με σκοπό να αναδείξει, μέσα από ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, την ποικίλη πολιτιστική κληρονομιά των διαφόρων χωρών της Ευρώπης, εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει ο ίδιος ο Οργανισμός, όπως: τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτιστική δημοκρατία, πολυμορφία και ταυτότητα, το διάλογο, τις αμοιβαίες ανταλλαγές και τον πολιτιστικό πλούτο πέρα από σύνορα, δια μέσου των αιώνων.

Επισημαίνεται ότι η ειδική έκδοση βρίσκεται ήδη αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κ. Βλάση, τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ του υπουργείου Πολιτισμού, το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας Στρασβούργου, καθώς και τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας, στις 15 Μαΐου 2020, ανέλαβε το «τιμόνι» της ελληνικής προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μια δύσκολη συγκυρία, αντιμετωπίζοντας μια μεγάλη πρόκληση. «Μια πρόκληση απέναντι στην ιστορία του ίδιου του θεσμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελεί τον «θεματοφύλακα» της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Η πρώτη παρατήρηση πουλιών και φυτών για την ανοιξιάτικη περίοδο στην Αλυκή Καλλονής της Λέσβου, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ