x
 

Κοινωνία

Στο «Ερρίκος Ντυνάν» υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση 100χρονη ασθενής

26 Απριλίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Εχοντας συμπληρώσει τα 100 χρόνια της, η ‘Αννα Λαζαρίδου από την Κυψέλη καταγράφεται πλέον ως η γηραιότερη ασθενής στη χώρα μας -και μία από τις λιγοστές αιωνόβιες παγκοσμίως- που υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση.

Η 100χρονη ασθενής, η οποία έπασχε από σοβαρή ασβεστοποιό στένωση της αορτικής βαλβίδας, υποβλήθηκε στη μέθοδο TAVI από τη Β’ Καρδιολογική Κλινική του Ερρίκος Ντυνάν με επικεφαλής τον καθηγητή Σάββα Τουμανίδη και τον επεμβατικό καρδιολόγο Βάιο Τζίφο, με εξαιρετικά αποτελέσματα, και πλέον έχει επιστρέψει στην καθημερινότητά της. Λίγα χρόνια πριν, η περίπτωσή της θα εθεωρείτο ανεγχείρητη, καθώς το υψηλό χειρουργικό ρίσκο και οι συνακόλουθες επιπλοκές θα καθιστούσαν μια χειρουργική επέμβαση απαγορευτική.

«Η μέθοδος TAVI που έχει πλέον καθιερωθεί παγκοσμίως ως κύρια και ενδεδειγμένη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς άνω των 75 ετών ή υψηλού χειρουργικού κινδύνου, βασίζεται στη διαδερμική αντικατάσταση της στενωμένης αορτικής βαλβίδας χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία προσομοιάζει σε εκείνη της στεφανιογραφίας, διαρκεί περίπου μία ώρα, έχει διάρκεια νοσηλείας 2-4 ημέρες και οδηγεί άμεσα σε βελτίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς. Πραγματοποιείται χωρίς διάνοιξη θώρακα, χωρίς προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς και χωρίς γενική αναισθησία. Αν δεν αντικατασταθεί έγκαιρα η στενωμένη αορτική βαλβίδα, η ποιότητα ζωής θα αλλάξει δραματικά και το προσδόκιμο επιβίωσης θα μειωθεί σημαντικά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου.

«Η κυρία Λαζαρίδου, παρά τα 100 χρόνια της, είναι ανεξάρτητη, ζει μόνη της και έχει επιστρέψει στους καθημερινούς της ρυθμούς. Η ίδια συγκατατέθηκε στη δημοσιοποίηση της επέμβασης γιατί θέλει να συνεχίσει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Αποτελεί πρότυπο για όλους μας, καθώς στέλνει το μήνυμα πως η ζωή έχει αξία και οφείλουμε να την προασπίζουμε με κάθε μέσο, πέρα από ηλικιακούς φραγμούς. Εμείς από την πλευρά μας την ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί αποτελεί όχι απλώς παράδειγμα, αλλά και πηγή έμπνευσης», τονίζει ο Βάιος Τζίφος.

Επισημαίνεται ότι το Ερρίκος Ντυνάν, ως πιστοποιημένο κέντρο από το υπουργείο Υγείας στη μέθοδο TAVI, με πολλές επεμβάσεις ετησίως, εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, πρωτοστατεί στην εφαρμογή της καινοτόμου επεμβατικής διαδικασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

AΘΗΝΑ. Ποιες είναι οι κυρίαρχες ιδεολογίες στην Ελλάδα σήμερα; Τι σκέφτονται οι πολίτες για την αξιολόγηση και την ανταγωνιστικότητα; Πώς βλέπουν το σύστημα υγείας; Πόσο συχνά κάνουν τσεκ απ; Πώς πιστεύουν ότι θα επηρεάσουν την εκπαίδευση τα μη κρατικά πανεπιστήμια; Πόσοι πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν σύνταξη; Σε ποιους θα εμπιστεύονταν τα κλειδιά του σπιτιού τους; Πώς σκέφτονται το μέλλον σε σχέση με το παρόν; Γιατί μπορεί να μην πάνε φέτος διακοπές;To τρίτο μέρος του έκτου κύματος της μεγάλης δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Ελληνες» αφενός ζητάει από τους πολίτες να αυτοτοποθετηθούν ιδεολογικά και να περιγράψουν τις γενικότερες αξίες τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ