x
 

Πολιτική

Στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Κοφίνου ο Γερμανός Πρόεδρος

13 Φεβρουαρίου 2024

Στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Κοφίνου ο Γερμανός Πρόεδρος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Γερμανία είναι η χώρα που έχει δεχθεί τη μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών που μετεγκαταστάθηκαν ως τώρα από την Κύπρο σε άλλες χώρες της ΕΕ και ο Πρόεδρός της, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) στην Κοφίνου. Συνοδευόταν από τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πολιτική της Κυβέρνησης σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ο Γερμανός Πρόεδρος συνομίλησε και με μετανάστες που διαμένουν στο Κέντρο.

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου προς την Κυβέρνηση της Γερμανίας για τη στήριξη σε ό,τι αφορά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό μετεγκατάστασης, αφού στο πλαίσιο της αξιοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ, έχουν μεταφερθεί από την Κύπρο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ συνολικά 1.804 μετανάστες, εκ των οποίων οι 1.029 μετεγκαταστάθηκαν στη Γερμανία.

Στο Κέντρο διαμένουν αυτή τη στιγμή περίπου 400 άτομα, κυρίως οικογένειες και μονήρεις άνδρες και γυναίκες. Αυτή την περίοδο διαμένουν περίπου 80 παιδιά, τα οποία φοιτούν σε δημόσια σχολεία, ως μέρος της ενσωμάτωσής τους, ενώ εντός του Κέντρου συμμετέχουν σε κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες που συντονίζουν ΜΚΟ και ομάδες εθελοντών.

«Υπάρχει συνεργασία με το τοπικό σχολείο, γίνονται μαθήματα σε καθημερινή βάση στα ελληνικά, έστω και εάν κάποια παιδιά μένουν για λίγες εβδομάδες, διότι τώρα με την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης είτε εγκρίνονται είτε απορρίπτονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά από την πρώτη ημέρα ξεκινούν μαθήματα Ελληνικών, μέσα στα πλαίσια εγκλιματισμού των παιδιών. Γίνονται μαθήματα σε καθημερινή βάση χορών, ελληνικών ή κυπριακών, υπάρχουν και μη κυβερνητικοί οργανισμοί οι οποίοι συνεισφέρουν σε αυτό, υπάρχει ιατρικό κέντρο και σε γενικές γραμμές έχει εντυπωσιαστεί θεωρώ από την όλη οργάνωση στο Κέντρο αυτό», είπε ο κ. Ιωάννου, στις δηλώσεις του.

Αρνηση του Λιβάνου

Ερωτηθείς σε σχέση με την άρνηση του Λιβάνου να δεχθεί πίσω 116 μετανάστες, ο κ. Ιωάννου είπε πως δεν ξέρει τους λόγους που δεν τους δέχθηκε.

Ενημερωθήκαμε από τις ίδιες τις αρχές του Λιβάνου ότι μια λιβανέζικη βάρκα κινδύνευε 30 περίπου ναυτικά μίλια έξω από την Κύπρο, έσπευσαν οι αρχές της Δημοκρατίας, διασώθηκαν οι επιβαίνοντες και ζητήσαμε από τις αρχές του Λιβάνου όπως επιστραφούν πίσω, σημείωσε.

Πήγαμε, πρόσθεσε, «με τη συνοδεία τριών σκαφών της Λιμενικής και της Εθνικής Φρουράς, αλλά δυστυχώς οι αρχές του Λιβάνου δεν δέχτηκαν την επιστροφή των επιβαινόντων στη λιβανέζικη βάρκα».

Ερωτηθείς αν αυτό που συμβαίνει είναι συνέπεια της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως μπορεί να είναι συνέπεια πολλών πραγμάτων.

Επεσήμανε πως ο ίδιος Λίβανος έχει τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα. «Από εκεί και πέρα είναι θέματα που θα τα χειριστούμε σε πολιτικό επίπεδο», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας την ερχόμενη Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για να ενημερωθούν οι αντιπροσωπείες των κρατών μελών του ΟΗΕ για το σχέδιο «Αμάλθεια».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ