x
 

ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Στο Νοσοκομείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εισήχθη το πρωί της Κυριακής, 24 Οκτωβρίου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο George Washington της Ουάσιγκτον, λίγο πριν τη μετάβασή του στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας καθότι αισθάνθηκε ζάλη και αδιαθεσία, λόγω κόπωσης από το πολύωρο ταξίδι του και το πρόγραμμα εκδηλώσεων κατά την άφιξή του.

Υπογραμμίζεται ότι η υγεία του δεν εμπνέει ανησυχία ενώ η μετάβασή του στο νοσοκομείο έγινε για προληπτικούς λόγους. Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον ομογενή ιατρό Δρα Τζον Τόμας (Dr. John Thomas), ο οποίος εξετάζει τον Πατριάρχη, είπε ότι «ο Παναγιώτατος είναι καλά, δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Απλώς κουράστηκε λόγω της πολύωρης πτήσης από την Κωνσταντινούπολη στην Ουάσιγκτον χτες (το Σάββατο) και τις εκδηλώσεις που ακολούθησαν μετά την άφιξή του». Είπε ακόμα, πως «κρίναμε σωστό να έλθει ο Παναγιώτατος εδώ να του κάνουμε εξετάσεις» και συμπλήρωσε πως «πρέπει να ξεκουραστεί γιατί το πρόγραμμά του είναι πολύ έντονο».

Τονίζεται ότι το πρόγραμμα της Κυριακής, μέχρι την ώρα έκδοσης της εφημερίδας, είχε ματαιωθεί, καθότι οι συμβουλές του γιατρού ήταν απόλυτες για «ανάγκη ανάπαυσης».

Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο στο Φανάρι μας είπε πως «πληροφορηθείς την απρόσμενη δοκιμασία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος δέομαι του Παναγάθου Θεού και από μέρους της ενταύθα Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου όπως Κύριος ο Θεός και η υπέρμαχος στρατηγός και προστάτις της Πόλεως αποκαταστήσουν πλήρως την υγεία του Πνευματικού μας Πατρός και οιακοστρόφου της Μητρός Εκκλησίας».

Ο Πατριάρχης και η συνοδεία του αφίχθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στη στρατιωτική Βάση Αντριους όπου τον υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, η επικεφαλής Πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Πολιτειών, Asel Roberts εκ μέρους του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόσεφ Μπάιντεν, μέλη της Επαρχιακής Συνόδου, οι Βοηθοί Επίσκοποι, η πρέσβειρα της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Ο Παναγιώτατος ήταν καλά, ευδιάθετος, ομιλητικός με όλους, φωτογραφήθηκε με τα παιδιά που τον υποδέχθηκαν και στα οποία μοίρασε σταυρουδάκια ως Πατριαρχική ευλογία.

Στη συνέχεια, μετέβη στο ξενοδοχείο και το βράδυ παρακάθησε στο δείπνο που διοργάνωσε η πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στον περίβολο της πρεσβευτικής κατοικίας, όπου και εκεί ήταν πολύ καλά, χαρούμενος και ευδιάθετος.

Στη Λειτουργία το πρωί της Κυριακής στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος είναι πρώτος τη τάξει των ιεραρχών μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Όπως γράφουμε στην έκδοσή μας της Δευτέρας, ο Πατριάρχης την παραμονή της αναχώρησής του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, δέχθηκε σειρά επισκέψεων και εργάσθηκε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα εγκωμιαστικά σχόλια του κοινού απέσπασαν οι προβολές των δυο ντοκιμαντέρ του Ελληνοκυπρίου σκηνοθέτη, Πανίκου Παναγιώτου, που έλαβαν χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής (Θέατρο Θέσπις), σε δυο ειδικές εκδηλώσεις με την οργανωτική μέριμνα των Κυπριακών Σωματείων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ