ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κινείται για να προωθήσει την πρωτοβουλία του για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό, ένα εγχείρημα καθόλου εύκολο. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τα όσα διαδραματίζονται στα κατεχόμενα αλλά και στην Τουρκία ενόψει εκλογών. Εχει πλήρη εικόνα για τα όσα πράττουν οι Τούρκοι επί του εδάφους (Αμμόχωστος) αλλά και στη θάλασσα ενώ ενώπιόν της έχει και ενδείξεις για το πώς θα λειτουργήσει η Αγκυρα μετεκλογικά, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, όποιος και να είναι ο νικητής. Οι ενδείξεις αυτές τυγχάνουν αξιολόγησης σε μια προσπάθεια αξιολόγησης πολιτικής αντίδρασης και πρωτοβουλιών.
Την Τετάρτη, 3 Μαϊου, στο Παρίσι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει σε γεύμα, που θα του παραθέσει ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν. Η Λευκωσία στηρίζει πολλά στη στάση, που θα υιοθετήσει έναντι της πρωτοβουλίας της, η Γαλλία. Ιδιαίτερα τώρα, που έχει κοπάσει ο αρχικός ενθουσιασμός, που προκάλεσε η θετική υποδοχή της πρότασης από τους θεσμούς της Ε.Ε. Είναι προφανές πως για να αποδώσει αυτή η προσπάθεια, πέραν από τη συμβολή, στήριξη του Παρισιού, χρειάζεται και το Βερολίνο, που κρατάει αποστάσεις σε αυτή τη φάση.
Ο Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι θα συναντηθεί και με την ηγεσία της γαλλικής εταιρείας, ΤΟΤΑΛ, που ως γνωστό δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Μετά το Παρίσι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα παραστεί στη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’.
Τσαβούσογλου για Αμμόχωστο
Στο μεταξύ, την άποψη πως θετικά πρέπει να αξιολογηθεί για την Τουρκία και την ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» η εξέλιξη που αφορά στην πώληση τριών ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου από τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους σε Τουρκοκύπριο επιχειρηματία, εξέφρασε Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Υπενθυμίζοντας ότι το 2004 συστάθηκε η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» για τις περιουσιακές διεκδικήσεις, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε:
«Συστήνοντας την επιτροπή ακίνητων περιουσιών στο νησί το 2004, διασφαλίσαμε την αναγνώρισή της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ως εσωτερικό ένδικο μέσο. Οσοι έχουν μείνει οι περιουσίες τους στον βορρά, στον νότο, πουλούν σε αυτή την επιτροπή, παίρνουν την αξία τους. Αν την χρησιμοποιεί Τούρκος, υπολογίζεται, πληρώνεται η αξία της.
Οταν ανοίγαμε το κλειστό Βαρώσι, είπαμε ότι ‘εδώ υπάρχουν περιουσίες Τούρκων, Ελλήνων, πολιτών τρίτων χωρών, των βακουφιών, της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου’. Εγινε και μελέτη απογραφής για το ποια περιουσία ανήκει σε ποιον εδώ. Και είπαμε ‘να έρθουν να χρησιμοποιήσουν την περιουσία τους κάτω από τη διοίκηση της ΤΔΒΚ’. Επιπλέον, είπαμε ότι μέσω της επιτροπής ακίνητης περιουσίας ‘όποιος θέλει μπορεί να πουλήσει την περιουσία του’.
Είναι πολύ ξεκάθαρο το εξής: Οι Ελληνοκύπριοι πολίτες θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις περιουσίες τους. Ομως, η ελληνοκυπριακή διοίκηση προσπαθεί να το εμποδίσει αυτό. Οι Ελληνοκύπριοι πολίτες που το βλέπουν αυτό αποφάσισαν να πουλήσουν τις περιουσίες τους. Ουσιαστικά, εμείς ενθαρρύνουμε τους πολίτες της ΤΔΒΚ και τους δικούς μας. ‘Αν υπάρχει κάποιος που θέλει να πουλήσει, είναι χρήσιμο να το αγοράσετε’, λέμε. Είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα να περάσουν στα χέρια των Τούρκων αυτές οι περιουσίες. Και πολιτικά αυτή είναι μια κατάσταση κέρδος για εμάς. Αυτό δείχνει ότι, έστω και αν η ελληνοκυπριακή διοίκηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση επικρίνουν την πολιτική μας, ο ελληνοκυπριακός λαός την υποστηρίζει».
Την ίδια ώρα, η «ΤΔΒΚ» απέκτησε το καθεστώς μέλους-παρατηρητή στη 12η Γενική Συνέλευση της TÜRKPA που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.
Οπως μεταδίδει ο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ankara Anatolia» σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ ανέφερε τα εξής:
«Συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς οι πρωτοβουλίες του Προέδρου μας, ο οποίος έκανε ένα ιστορικό βήμα προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού. Είμαστε υπερήφανοι και τυχεροί που η ΤΔΒΚ, η οποία έγινε για πρώτη φορά δεκτή ως μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών μετά την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρός μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), απέκτησε σήμερα το καθεστώς μέλους-παρατηρητή στην TÜRKPA […] Οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου. Είμαστε δυνατοί μαζί».