x
 

Κοινωνία

Στο σκοτάδι οι έρευνες για τη Μονή Αββακούμ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στο συντονισμό των ενεργειών για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, προχώρησε η ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου. Ωστόσο, δεν δόθηκε καμία πληροφορία στο κατά πόσον οι δύο εν αργία αρχιμανδρίτες εμφανίστηκαν την Πέμπτη ενώπιον της επιτροπής στην Αρχιεπισκοπή.

Σε δηλώσεις του στην Αρχιεπισκοπή, μετά τη συνεδρία της ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, ο Πατήρ Ελευθέριος, εκ μέρους της Επιτροπής είπε πως μετά την απόφαση του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου για παραπομπή της υπόθεσης της Μονής του Οσίου Αββακούμ ενώπιον της ανακριτικής Επιτροπής, συνήλθαν τα μέλη της Επιτροπής προκειμένου να προβούν σε συντονισμό των ενεργειών των οποίων καλούνται να πραγματοποιήσουν προς διερεύνηση της υπόθεσης αυτής.

«Οπως έχουμε δηλώσει και με την ανακοίνωση της ανακριτικής επιτροπής ημερομηνίας 19 Μαρτίου, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έργου μας που είναι η συγκέντρωση όλου του υλικού και η κατάρτιση πορίσματος το οποίο θα υποβληθεί ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, για τη λήψη απόφασης, δεν θα προβαίνουμε σε οποιασδήποτε περαιτέρω δηλώσεις επί της ουσίας της υπόθεσης, όσο το έργο της επιτροπής συνεχίζεται κανονικά», είπε.

Σε ερώτηση αν οι δύο εν αργία μοναχοί παρουσιάστηκαν ενώπιον της ανακριτικής Επιτροπής, ο Πατήρ Ελευθέριος είπε πως δεν θα πει επί της ουσίας κάτι περαιτέρω.

Πάντως, με βάση τα όσα μετέδωσε ήδη το «ΚΥΠΕ», οι δύο εν αργία μοναχοί ενδεχομένως να δώσουν κατάθεση, όπου η Επιτροπή κρίνει, είτε στη Λευκωσία, είτε και επί τόπου στη Μονή.

Οσον αφορά τη διαδικασία, αυτή βρίσκεται στην ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, η οποία έχει ξεκινήσει πλέον τις διαδικασίες και στη συνέχεια, όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της θα φέρει το πόρισμα ενώπιον του 6μελούς Συνοδικού Δικαστηρίου. Εκεί το Δικαστήριο θα κάνει τις δικές του εργασίες με βάση το πόρισμα, για να πάρει την τελική απόφαση.

Πάντως, ούτε η Αστυνομία προχωρά σε ανακοινώσεις για την υπόθεση. Ωστόσο, με βάση τις πληροφορίες του «ΚΥΠΕ», στο μικροσκόπιο των ερευνών της Δύναμης βρίσκεται η καταγγελία της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασσού που αφορά οικονομικής φύσεως υποθέσεις, οι καταγγελίες των μοναχών για τα όσα συνέβησαν τις πρώτες ημέρες της υπόθεσης που κάνουν λόγο για παράνομη μεταφορά τους και απειλές, και οι δύο υποθέσεις που διερευνά η υποδιεύθυνση ευάλωτων προσώπων και αφορά τον ξυλοδαρμό γυναίκας από ιερέα και το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης πολίτη από μοναχό της Μονής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας την ερχόμενη Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για να ενημερωθούν οι αντιπροσωπείες των κρατών μελών του ΟΗΕ για το σχέδιο «Αμάλθεια».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ