x
 

Κοινωνία

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Αυστραλός που συνελήφθη στη Μύκονο

26 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε 41χρονος Αυστραλός, ο οποίος συνελήφθη στην Μύκονο τον Ιούλιο του 2021, μετά από ερυθρά αναγγελία της Interpol των HΠΑ, ως μέλος διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών, εμπλεκόμενος σε υποθέσεις εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ζητάει να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, μετά από αίτημα της τελευταίας.

Ειδικότερα, ο 41χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας και της αμερικανικής DEA, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, προκειμένου να εκδοθεί στις ΗΠΑ και τώρα είναι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με δήλωσή του είναι υπήκοος Αυστραλίας και δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών, του διαδικτυακού εμπορίου και της πώλησης κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ, φέρεται να συμμετείχε από τον Μάιο του 2019 έως τον Μάιο του 2021 σε συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από διακίνηση ναρκωτικών στην περιφέρεια της Φλόριντα και για διανομή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κολομβία, μέσω της Καλιφόρνιας, προς την Αυστραλία.

Το αίτημα των αμερικανικών Αρχών για την έκδοσή του έγινε αποδεκτό τόσο από τα ελληνικά δικαστήρια όσο και τον Ελληνα υπουργό Δικαιοσύνης.

Ομως, ο εκζητούμενος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – ΕΔΔΑ (διαδικασία προσωρινών μέτρων) προκειμένου να ανασταλεί η έκδοσή του, μέχρι να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ, σχετικά με επιχειρήματα-αντιρρήσεις που είχε προβάλλει ο ίδιος. Οι διευκρινίσεις αφορούν τις ποινές που θα του επιβληθούν στις ΗΠΑ σε περίπτωση που εκδοθεί, καθώς πιθανή ποινή είναι αυτή της ισόβιας κάθειρξης, αλλά αφορούν και τις συνθήκες κράτησής του στις ΗΠΑ, καθώς αντιμετωπίζει θέματα υγείας, όπως υποστηρίζει.

Η έκδοσή του αναβλήθηκε από το ΕΔΔΑ και ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες απαντήθηκαν. Στην συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης (11.3.2023) γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής του.

Τώρα, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση που επιτρέπει την έκδοσή του.

Υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η σε βάρος του ποινική διαδικασία στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα υπέρβασης της επιτρεπόμενης αστυνομικής κεκαλυμμένης δραστηριότητας για την αποκάλυψη αξιοποίνων πράξεων και ότι ο ίδιος υπήρξε θύμα αστυνομικής παγίδευσης (police entrapment), ισχυρισμός ο οποίος ουδέποτε εξετάστηκε από τις δικαστικές αρχές, κάτι που παραβιάζει το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι παραβιάζονται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και η απόφαση που επιτρέπει την έκδοσή του είναι αναιτιολόγητη και δεν έχει την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ενώ προβάλει και θέματα υγείας, καθώς υποβλήθηκε σε εμφύτευση βηματοδότη, ενώ ήταν κρατούμενος στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής, κυβερνητικών στελεχών και άλλων επισήμων πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η εκδήλωση στο αίθριο του παλαιού Δημοσίου Καπνεργοστασίου, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών από την έναρξη λειτουργίας του ελληνικού τμήματος της Google.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ