x
 

Πολιτική

Στο στόχαστρο κυπριακή εταιρεία για ξέπλυμα €220 εκατ. γράφει η Le Monde

28 Δεκεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Είδηση-βόμβα που εμπλέκει κυπριακή εταιρεία σε έρευνα για ξέπλυμα 220 εκατομμυρίων ευρώ μέσω υποκαταστήματος του γαλλικού τραπεζικού κολοσσού BNP Paribas, ανέδειξε η γνωστή εφημερίδα της χώρας Le Mοnde.

Η είδηση λαμβάνει διαστάσεις αν αναλογιστούμε ότι πέραν του γεγονότος ότι διερευνάται ο ρόλος της Κύπρου κι ενός μεγάλου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, προέκυψαν υποψίες όταν ομοσπονδιακοί ερευνητές των ΗΠΑ (FBI) έθεσαν υπό το μικροσκόπιό τους τα οικονομικά δίκτυα της ομάδας Wagner. Πρόκειται για τον μισθοφορικό στρατό που πολεμούσε στην Ουκρανία, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων. Είχε ως ηγέτη τον αμφιλεγόμενο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος λίγο μετά την κριτική που έκανε στο Κρεμλίνο έχασε τη ζωή του όταν κατέπεσε το ιδιωτικό του τζετ (περασμένος Αύγουστος).

Η εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία, σύμφωνα και με διαπίστωση της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος»», έχει εγγραφεί στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών τον Οκτώβριο του 2013 (31/10/2013) και είναι ενεργή. Στην εταιρική της δομή συμμετέχουν τέσσερις Ελληνοκύπριοι. Ως γραμματέας της παρουσιάζεται νομικό πρόσωπο, δηλαδή άλλη εταιρεία παροχής υπηρεσιών.

Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, το γεγονός ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Le Monde που υπογράφουν οι Anne Michel and Abdelhak El Idrissi, την έρευνα σε βάρος της εταιρείας επιβεβαιώνουν και οι εισαγγελικές Αρχές του Παρισιού.

Το δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η BNP Paribas πιάστηκε σε μια κυπριακή έρευνα για ξέπλυμα χρήματος», σημειώνει ότι η «γαλλική τράπεζα διαχειρίστηκε επενδύσεις αξίας μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για λογαριασμό κυπριακής εταιρείας την οποία εξετάζουν Γάλλοι και Αμερικανοί ερευνητές».

Οι δύο δημοσιογράφοι της γαλλική εφημερίδας, εξηγούν ότι «είναι μια ευαίσθητη υπόθεση, η οποία εμπλέκει δικαστικές Αρχές και στις δύο άκρες του Ατλαντικού. Γάλλοι ερευνητές άνοιξαν προκαταρκτική έρευνα τον Ιούνιο για μεγάλης κλίμακας νομιμοποίηση εσόδων, όπως επιβεβαιώθηκε στη Le Monde από το γραφείο του εισαγγελέα στο Παρίσι.

Η έρευνα εξετάζει μερικές ύποπτες οικονομικές ροές που έγιναν μεταξύ του 2019 και του 2021 μέσω της εγγεγραμμένης στην Κύπρο εταιρείας. Στο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας, προστίθεται πως η δικαστική διαδικασία –που είναι υπό την επίβλεψη της Εθνικής Δικαιοδοσίας για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος (JUNALCO), ενός εξειδικευμένου διαπεριφερειακού τμήματος του εισαγγελικού γραφείου όπως επεξηγείται, έχει ανατεθεί στο τμήμα δικαστικών ερευνών του Υπουργείου Οικονομικών, γνωστό ως SEJF.

Στη συνέχεια παρατίθεται αυτούσια τοποθέτηση από το γραφείο του εισαγγελέα στο Παρίσι: «Μεταξύ του 2019 και του 2021, μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και δολάρια κυκλοφορούσαν μετρητά μέσω των τραπεζικών λογαριασμών της ….. στη Γαλλία, τα οποία κεφάλαια είχαν ενδεχομένως αμφισβητούμενη προέλευση ενώ οι ροές ήταν χωρίς σαφή οικονομική λογική».

Οι συντάκτες του ρεπορτάζ προσθέτουν ότι τα εν λόγω ποσά υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν με πέραν των €220 εκατ. και συμπληρώνουν ότι «οι πελάτες της είναι, επίσης, στην καρδιά των ερευνών».

Επιπλέον, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι η εταιρεία «προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες επενδύσεων και διαχειρίζεται κεφάλαια διεθνώς, ενώ το πελατολόγιό της περιλαμβάνει εταιρείες και άτομα υψηλού εισοδήματος. Από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2022, οι Υπηρεσίες Κεφαλαιαγοράς της BNP Paribas παρείχαν σε αυτήν την κυπριακή εταιρεία «υπηρεσίες φύλαξης» – που περιλαμβάνουν τη διαφύλαξη μετοχών και ομολόγων εξ ονόματος θεσμικών πελατών σε αφιερωμένους «λογαριασμούς μετρητών ή αξιογράφων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Όχι μόνο δεν έβγαλε «άσπρο καπνό», αντιθέτως επιβεβαίωσε το χάσμα μεταξύ της Κυβέρνησης και της κινεζικής κρατικής εταιρείας CPP, η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Κινέζο Πρέσβη στην Κύπρο Λιου Γιαντάο στην παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου, για το τερματικό LNG στο Βασιλικό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ