x
 

Πολιτική

Στο στόχαστρο του Γενικού Ελεγκτή τα επιδόματα Χριστοδουλίδη

29 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πολλές χιλιάδες ευρώ αναμένεται να κληθεί να επιστρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με το σκεπτικό ότι τα εισέπραξε παράτυπα ή και παράνομα ως υπερωρίες και επιδόματα όταν υπηρετούσε από άλλα πόστα στην Κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκαλύψεις από διαρροή έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αυτό από μόνο του αποτελεί θέμα όχι μόνο για τον ίδιο τον νυν Πρόεδρο, αλλά και για τον προκάτοχό του, Νίκο Αναστασιάδη, την κυβέρνηση του οποίου ή και τον ίδιο, υπηρετούσε κατά την επίμαχη περίοδο ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο νυν Πρόεδρος είχε υπηρέτησε ως Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, την περίοδο 2013-2018 και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος την περίοδο 2014-2018. Για κάποια χρονικά διαστήματα ο κ. Χριστοδουλίδης φέρεται να πληρωνόταν, όχι με βάση την κλίμακα στην οποία εργοδοτείτο ως δημόσιος υπάλληλος, αλλά με βάση την «ταρίφα» που ίσχυε για τη θέση στην οποίαν είχε μετακινηθεί/ αποσπαστεί.

Την 1η Μαρτίου του 2018 ο κ. Χριστοδουλίδης διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, θέση την οποία κατείχε μέχρι την παραίτησή του στις 11 Ιανουαρίου 2022.

Το ποσό το οποίο θα του ζητηθεί να επιστρέψει, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, δεδομένου ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία κατέληξε μόνο στα πρώτα ευρήματα. Το τελικό ποσό θα ξεκαθαρίσει μετά και την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα αρχικά ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αναφορά στην ενδεχόμενη επιστροφή χρημάτων από τον Νίκο Χριστοδουλίδη έκανε η εφημερίδα «Αλήθεια» με αφορμή την παράδοση της προκαταρκτικής έρευνας που διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο έλεγχος που διενεργεί η Ελεγκτική Υπηρεσία άρχισε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, η οποία ακολούθησε τις αναφορές για την τότε αναπληρώτρια κυβερνητική Εκπρόσωπο, Δόξα Κομωδρόμου, η οποία παραιτήθηκε όταν διέρρευσαν πληροφορίες ότι δήλωνε ως υπερωρίες ακόμη και για το γεγονός ότι παρευρισκόταν σε εθνικά μνημόσυνα.

Ξέσπασε «πόλεμος» μεταξύ Γ. Ελεγκτή και Προεδρικού

Στο μεταξύ, με αφορμή τις αποκαλύψεις, ξέσπασε «πόλεμος» μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Προεδρικού. Αξιωματούχοι της Κυβέρνησης κατηγόρησαν την Ελεγκτική Υπηρεσία για τη διαρροή στην εφημερίδα «Αλήθεια» προκαλώντας την «έκρηξη» του Ο. Μιχαηλίδη, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η διαρροή έγινε από το Προεδρικό.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), έγραψε πως άκουσε τον κ Παπαδόπουλο να κάνει λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητας και για fake news».

«Ντράπηκε και η ντροπή. Μίλησε για πολιτικές σκοπιμότητες, για fake news και για ταχυνόπιττες. Προς το παρόν δεν θα απαντήσουμε επί της ουσίας της υπόθεσης. Επιφυλασσόμαστε όμως να επανέλθουμε αν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης συνεχίσουν να παραποιούν την αλήθεια».

Σχετικές δηλώσεις επί του θέματος είχε κάνει νωρίτερα και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν είθισται η Προεδρία ή άλλος θεσμός να ενημερώνονται από διαρροές, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σε ταξίδι στο εξωτερικό». Άφησε, παράλληλα αιχμές για διαρροή, λέγοντας ότι «Είναι άκομψο, για να το πω με πολλή ευγένεια, αυτό που έγινε από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Επί της ουσίας, θα δοθεί απάντηση στο χρονικό διάστημα που προβλέπεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στις 11 Μαρτίου θα έχει συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μάρια Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψή της στην Κύπρο για επαφές.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ