x
 

Πολιτική

Στο Βερολίνο με αίτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους ο Ερσίν Τατάρ

05 Μαρτίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στο Βερολίνο για να προωθήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους βρίσκεται ο Ερσίν Τατάρ. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας στη γερμανική πρωτεύουσα, με σκοπό να προβάλει τις θέσεις του για το Κυπριακό και το μέλλον του νησιού. Δηλαδή να μιλήσει για δύο κράτη και να ζητήσει από τους Τούρκους της Γερμανίας να συμβάλουν στις προσπάθειες που καταβάλλει για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το πρόγραμμα του περιλαμβάνει συμμετοχή σε πολιτικά φόρουμ, συναντήσεις με Τούρκους επιχειρηματίες που ζουν στο Βερολίνο, επίσκεψη στο περίπτερο του παράνομου μορφώματος στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού, διασκέψεις Τύπου και συνέντευξη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Προφανέστατα ο Ερσίν Τατάρ θέλει να εκμεταλλευτεί τον τουρκικό πληθυσμό που ζει μόνιμα στην Γερμανία, θεωρώντας πως έτσι θα ασκήσει πιέσεις προς το Βερολίνο να δει με συμπάθεια τις αξιώσεις του στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 στην Γερμανία ζουν από 4 μέχρι 7 εκατομμύρια Τούρκοι, αριθμός που αποτελεί το 5-9% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Μόνο στο Βερολίνο υπολογίζεται πως ζουν 2 εκατομμύρια Τούρκοι.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μίλησε στο 2ο Global Destination Exchange Forum στο Βερολίνο, εστιάζοντας στο θέμα της άρσης της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, την οποία χαρακτήρισε ξεπερασμένη «σε μια εποχή που η επικοινωνία και η συγκοινωνία έχουν γίνει τόσο εύκολες».

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, ο Τατάρ ζήτησε από τα κράτη – μέλη και ιδιαίτερα την Γερμανία να ακούσουν τη φωνή των Τουρκοκυπρίων. Ζήτησε δικαιοσύνη και αμεροληψία, όχι όμως στη βάση των πραγματικοτήτων της Κύπρου αλλά στη δική του αντίληψη για δύο κράτη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια, αφού από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε η επίσκεψη του Ερσίν Τατάρ στο Βερολίνο επιχειρεί δία της διπλωματίας να προλάβει ενδεχόμενες… απροσεξίες ή δυσάρεστες εξελίξεις που θα έστελναν λανθασμένα μηνύματα για το Κυπριακό.

Από το Βερολίνο ζητήθηκε όπως αποφευχθούν επίσημου χαρακτήρα ή ανεπίσημες συναντήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη με αξιωματούχους της Γερμανίας. Κάτι που, μέχρι στιγμής, φαίνεται πως δεν θα γίνει.

«Αδικο» το Ψήφισμα 186 υποστηρίζει το ψευδοκράτος

«Άδικο και πολιτικά υποκινούμενο» είναι το Ψήφισμα 186, με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία υπό την ελληνοκυπριακή ηγεσία, ισχυρίζεται το καθεστώς των κατεχομένων.

Σε γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας», επαναλαμβάνονται οι γνωστές θέσεις της τ/κ ηγεσίας για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από το 1963 έως το 1974.

«Το Ψήφισμα 186 της 4ης Μαρτίου 1964 αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία υπό την ελληνοκυπριακή ηγεσία ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση. Με αυτή την απόφαση, παραβιάστηκαν διεθνείς συνθήκες και νομικά πλαίσια», υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή ηγεσία, η οποία αναφέρεται στο συγκεκριμένο ψήφισμα ως «άδικο και πολιτικά υποκινούμενο» ψήφισμα.

Κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά με το πρόσχημα της «κυριαρχικής νοοτροπίας», η τουρκοκυπριακή ηγεσία επαναλαμβάνει τη «νέα προοπτική για μια λύση με κυριαρχική ισότητα», βασιζόμενη στην άποψη ότι «η ομοσπονδιακή λύση είναι αδύνατη μετά από αποτυχημένες προσπάθειες όπως το Σχέδιο Ανάν και οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά».

Για το ίδιο ζήτημα, ανακοίνωση εξέδωσε και το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» ασκώντας κριτική στην Ειρηνευτική Δύναμη.

«Δεν είναι μέρα για να γιορτάζεται, αντιθέτως, είναι σύμβολο της ιστορίας στην οποία μας στερήθηκαν τα έμφυτα και νόμιμα δικαιώματά μας», ισχυρίζεται το «υπεξ» σε σχετική γραπτή ανακοίνωση, το οποίο προσθέτει ακόμη ότι «η UNFICYP έχει απλώς διατηρήσει το status quo» στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Ψήφισμα 186 διέγνωσε λανθασμένα το Κυπριακό αναγνωρίζοντας μόνο τη διοίκηση της ελληνοκυπριακής πλευράς ως νόμιμη εξουσία και αντιμετωπίζοντας τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εκτάκτως συνήλθε το πρωί της Κυριακής το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ