x
 

Πολιτική

Στοχοποιεί τους εγκλωβισμένους η κατοχική Τουρκία, κινητοποίηση της Λευκωσίας για τις ενέργειες της Αγκυρας

29 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν μπορεί να υπάρχει ούτε κανονικοποίηση ούτε στατιστικοποίηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωσταντίνος Κόμπος, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό εφόδου σε σχολείο στο Ριζοκάρπασο από τις κατοχικές αρχές.

Επεσήμανε ακόμη πως η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ενωση και όλοι οι αρμόδιοι οργανισμοί που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αρκεί απλά να έχουν μια ρητορική και μια συζήτηση περί της αναγκαιότητας προστασίας των δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας πως «αναμένει κάποιος μια εντονότερη αντίδραση».

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται με την ένταση που απαιτείται όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Γενεύη όπου έχει την έδρα του το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και στις Βρυξέλλες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς και οπουδήποτε υπάρχει θεσμική ευθύνη από πλευράς του διεθνούς παράγοντα.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το τέλος συνάντησής του με την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας Urška Klakočar Zupančič και ερωτηθείς για την πρόσφατη επιθετική ρητορική του κατοχικού καθεστώτος σε συνέχεια του περιστατικού εφόδου σε σχολείο στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Κόμπος είπε ότι δυστυχώς το κατοχικό καθεστώς επέλεξε να στοχοποιήσει τους εγκλωβισμένους και δη τα παιδιά και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, εξ αφορμής της πρόσφατης παρουσίας της Υπουργού Παιδείας και των Κυπρίων Ευρωβουλευτών στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας πως από ό,τι φαίνεται η αλήθεια ενόχλησε.

Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διεξήχθη στη Γενεύη, τόσο στην ομιλία του όσο και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Δεν είναι απλά ακόμη ένα περιστατικό, είναι ένδειξη μίας προσέγγισης η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί κανονικότητα ή να γίνει αποδεκτή», σημείωσε σχετικά.

Τοποθετούμενος σε σχόλιο ότι θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υπάρχει μια ευρύτερη αντίληψη ότι με την πάροδο του χρόνου το ζήτημα αφορά μια «παγωμένη» σύγκρουση χωρίς πραγματικές εξελίξεις επί του εδάφους.

«Η απάντησή μας σε αυτό είναι ότι υπάρχει καθημερινή παραβίαση δικαιωμάτων και ότι πρόκειται στην περίπτωση αυτή για ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα, και η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ενωση και όλοι οι αρμόδιοι οργανισμοί που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αρκεί απλά να έχουν μια ρητορική και μια συζήτηση περί της αναγκαιότητας προστασίας των δικαιωμάτων. Εκεί που υπάρχει μία σαφέστατη παραβίαση, ως μάλιστα μια πολιτική που έχει διαμορφωθεί, αναμένει κάποιος μια εντονότερη αντίδραση. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το ζήτημα και θα συνεχίσουμε να ζητούμε αυτή την αντίδραση», συμπλήρωσε επί του θέματος.

Σε ερώτηση για συγκεκριμένα διαβήματα στα οποία έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Κόμπος είπε ότι πρόκειται για θέματα που προκύπτουν σε καθημερινή βάση συνεπεία της τουρκικής εισβολής, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται, με την ένταση που απαιτείται, όλες οι απαραίτητες ενέργειες τόσο προς μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόσο στη Γενεύη όπου έχει την έδρα του το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και στις Βρυξέλλες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οπουδήποτε υπάρχει θεσμική ευθύνη από πλευράς του διεθνούς παράγοντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το θέμα της Τουρκίας μπορεί να βρίσκεται στην προσωρινή ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται ότι θα επισκιάσουν τη συζήτηση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ