x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Πολιτική

«Στόχος μας να γίνουμε εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης», λέει στον «Ε.Κ.» ο Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ

05 Ιανουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. «Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να καταστεί εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές», διαμηνύει μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει δική του αυτόνομη πορεία. Ο κ. Κατρίνης ερωτήθηκε και για την επιστολική ψήφο αλλά και για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και από τις απαντήσεις του φαίνεται πως το κόμμα του δεν είναι αντίθετο επί της αρχής σε αυτές τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Ε.Κ.»: Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές ποιος είναι: απλά να βρεθεί στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ;

Μιχάλης Κατρίνης: Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να επιβεβαιωθεί και πάλι η ανοδική τάση που καταγράφηκε στις τελευταίες βουλευτικές αλλά και αυτοδιοικητικές εκλογές, με μια σημαντική άνοδο των ποσοστών του που να επιβεβαιώνει τον στόχο να είμαστε ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού προϋποθέτει ένα ΠΑΣΟΚ με ισχυρά ποσοστά που θα αποτελέσει τον κορμό μιας νέας δημοκρατικής και προοδευτικής κυβερνητικής πρότασης.

Τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά τον έχει ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τον έχει ξεπεράσει η ίδια η εποχή.

Ο Μιχάλης Κατρίνης. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Για να δημιουργηθεί μια σοβαρή και συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη νεοσυντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χρειάζεται αξιοπιστία. Και εμείς χτίζουμε καθημερινά αυτή την αξιοπιστία με τις προτάσεις μας, με τις ιδέες μας και με τη νέα σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε δημιουργήσει με τους πολίτες.

«Ε.Κ.»: Πού αποδίδετε το γεγονός ότι παρά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- δεν φαίνεται να καρπώνεται τη φθορά του;

Μιχάλης Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς. Δεν είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη στιγμή, είναι εμφανές ότι εξελίσσεται η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Στα μάτια της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πλέον εναλλακτική πρόταση εξουσίας, δεν αποτελεί ούτε την αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ αυξάνει και ενισχύει κάθε μέρα τις δυνάμεις του, αποτελεί πλέον τον βασικό κορμό της δημοκρατικής παράταξης, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τη νίκη στον Δήμο της Αθήνας.

Νιώθουμε ότι διαρκώς έρχονται κοντά μας όλο και περισσότεροι πολίτες, θέλουμε να αυξηθούν κι άλλο τα ποσοστά μας και αγωνιζόμαστε καθημερινά γι’ αυτό. Η δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν μας αρκεί.

Ο Μιχάλης Κατρίνης κατά την πέμπτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών “Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024”, Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, η εμπιστοσύνη των πολιτών μπορεί να χάνεται εύκολα και γρήγορα, όπως απέδειξε η πορεία και η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κερδίζεται δύσκολα. Απαιτείται συνέπεια, σοβαρότητα, συγκροτημένη και ρεαλιστική πολιτική πρόταση που να πείθει.

«Ε.Κ.»: Ενδεχόμενο συμπόρευσης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με άλλες δυνάμεις, υπάρχει;

Μιχάλης Κατρίνης: Στρατηγικός στόχος για το ΠΑΣΟΚ, όπως είπα, είναι η διαμόρφωση μιας νέας δημοκρατικής και προοδευτικής πλειοψηφικής πρότασης. Αυτή δεν διαμορφώνεται μέσα από αθροίσματα ποσοστών ή μέσα από συμφωνίες κορυφής. Εχουμε καταστήσει σαφές και το επαναλαμβάνω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αυτόνομη πορεία.

Αντίθετα, αυτή η νέα δημοκρατική και πλειοψηφική πρόταση που ανέφερα,  διαμορφώνεται μέσα στην κοινωνία, στη βάση. Συγκροτείται στη βάση προγραμματικών συμφωνιών που εκφράζουν τις ανάγκες των πολιτών και ευρύτερα, πλειοψηφικά κοινωνικά ρεύματα.

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών στον Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έδειξαν το δρόμο. Σταδιακά, αυτό το υπόδειγμα θα αρχίσει να έχει εφαρμογή σε κοινωνικούς χώρους, σε μαζικούς φορείς. Υπάρχει βαθύτερη ανάγκη στην κοινωνία για μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση και είναι βέβαιο ότι αυτή η ανάγκη θα αποκτήσει πολιτική έκφραση.

«Ε.Κ.»: Την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη πού την αποδίδετε;

Μιχάλης Κατρίνης: Οταν η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αδύναμη, δεν πείθει και απογοητεύει τους πολίτες, τότε αυτοί στρέφονται σε όποιον εφαρμόζει ένα σχέδιο διακυβέρνησης, έστω και αν δεν συμφωνούν με αυτό.

Ο Μιχάλης Κατρίνης σε ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο κ. Μητσοτάκης πέρα από την μιντιακή και επικοινωνιακή υπεροπλία που του έχει εγγυηθεί το απυρόβλητο σε επιλογές ή παραλείψεις του, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την έλλειψη αξιοπιστίας αλλά και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης και εναλλακτικής διακυβέρνησης.

Η χώρα όμως χρειάζεται κάτι διαφορετικό, χρειάζεται μια συνολική επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση γιατί αυτή η κυβέρνηση την βυθίζει στο τέλμα, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, έχει κρυφή ατζέντα σε πολλά ζητήματα και αντιμετωπίζει τη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων με έναν καθόλου ξεκάθαρο τρόπο.

Το πιστεύω απόλυτα γι’ αυτό και θεωρώ επίπλαστη τη λεγόμενη κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη.

«Ε.Κ.»: Μη κρατικά πανεπιστήμια: είναι κατανοητό το ΠΑΣΟΚ να περιμένει πρώτα να δει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης. Ωστόσο, ενστάσεις επί της αρχής υπάρχουν;

Μιχάλης Κατρίνης: Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής που δεν είναι θετικά. Είναι ικανή ακόμα και την καλύτερη προοπτική, που μπορεί να αποτελέσει πεδίο σύγκλισης, να την «γκριζάρει».

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντίθετο με την ιδέα των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί αυτά τα πρότυπα ή έχει κάτι άλλο στο μυαλό της. Γι’ αυτό και πρέπει να περιμένουμε να δούμε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Η δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων δεν πρέπει να ταυτιστεί με την εμπορευματοποίηση των πτυχίων και της ανώτατης εκπαίδευσης, ούτε να αποτελέσει παράθυρο ευκαιρίας για να ιδρύουν «μη κερδοσκοπικά παραρτήματα» αμιγώς ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Πριν και πέρα από τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, υπάρχει και η αναγκαιότητα ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου που δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης, αφού η χρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου από τον κρατικό Προϋπολογισμό είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ε.Κ.»: Επιστολική ψήφος: Συμφωνεί ή διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ;

Μιχάλης Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει την συνέπειά του στην ιδέα της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το ίδιο ισχύει και για την επιστολική ψήφο, που θα έπρεπε να αποτελέσει πεδίο συναίνεσης, συνεννόησης αλλά και συνδιαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή της. Η κυβέρνηση όμως δεν έχει τέτοια διάθεση.

Εμείς θα περιμένουμε να δούμε και να κρίνουμε τις θεσμικές και διαδικαστικές εγγυήσεις που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την επιστολή ψήφο.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, σοβαρότητα, αλλά και αίσθημα ευθύνης σε ό,τι έχει σχέση με τη νομοθέτηση της επιστολής ψήφου. Κριτήριο πρέπει να είναι η ίδια η δημοκρατία, το αδιάβλητο της ψηφοφορίας, αλλά και η μυστικότητα της ψήφου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

AΘΗΝΑ. «Η ομογένεια αναγνωρίζει σε μένα ένα παιδί της», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στον απόηχο της επίσκεψης και των επαφών που είχε στην Αμερική.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ