x

Οικονομία

Στόχος να γίνει η Κύπρος κόμβος επενδύσεων διεθνών εταιρειών

05 Νοεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετέφερε σε ξένους επενδυτές το όραμα της κυβέρνησης να καθιερώσει την Κύπρο ως ένα επιτυχημένο, αξιόπιστο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κόμβο, που θα παρέχει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες κάθε επενδυτής θα μπορεί να ευημερήσει, σε χαιρετισμό του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την προσέλκυση επιχειρήσεων και ταλέντων στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό.

Αναφερόμενος στη νέα στρατηγική της Κύπρου για προσέλκυση ξένων εταιρειών, είπε ότι δόθηκε έμφαση στους τομείς που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την Υψηλή Τεχνολογία, τη Ναυτιλία, την Καινοτομία, την Έρευνα και την Ανάπτυξη, χωρίς να αποκλείονται άλλες εταιρείες ή επιχειρήσεις που επιλέγουν την Κύπρο ως χώρα δραστηριοποίησής τους.

«Η εφαρμογή της Στρατηγικής και η ίδρυση και λειτουργία διεθνών εταιρειών στην Κύπρο θα προσφέρει υψηλή και βιώσιμη προστιθέμενη αξία στην οικονομία, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αυξημένης ζήτησης για εγχώριες υπηρεσίες, αλλά και θα βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας», είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι αναμένεται να ενισχυθεί θετικά ένας ανερχόμενος και υψηλών επιδόσεων κλάδος της οικονομίας, αυτός της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, καθώς σταδιακά θα οδηγήσει στην ευθυγράμμιση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με τις απαιτήσεις της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Ο Πρόεδρος είπε ότι τα τελευταία χρόνια πολλές διεθνείς εταιρείες υψηλής προστιθέμενης αξίας επέλεξαν την Κύπρο ως χώρα δραστηριοποίησης, διαμονής και απασχόλησης, εκτιμώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που έχει να προσφέρει όπως το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της, η γεωγραφική της θέση και η εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, το ισχυρό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και το διαφανές φορολογικό καθεστώς και τις διάφορες υποστηρικτικές υπηρεσίες που προσφέρει.

Επισήμανε ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Διοίκησης και Ανάπτυξης για το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας 2020, η ικανότητα της Κύπρου να προσελκύει και να διευκολύνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις και η προσαρμοστικότητα των πολιτικών της, έχουν αποφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, είπε, η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση, ανεβαίνοντας έντεκα θέσεις και κατατάσσοντας την στην 30η θέση παγκοσμίως.

«Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι με τα χρόνια, η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε βασικό προορισμό για διεθνείς επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή, με σημαντικές προοπτικές να γίνει κόμβος παγκόσμιας κλάσης», είπε.

Αναφερόμενος στη νέα Στρατηγική που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, είπε ότι τα κίνητρα περιλαμβάνουν και την εισαγωγή Digital Nomad Visa για υπηκόους τρίτων χωρών που είναι αυτοαπασχολούμενοι ή μισθωτοί και εργάζονται εξ αποστάσεως, νέα φορολογικά κίνητρα σε υφιστάμενους ή νέους υπαλλήλους που δεν διαμένουν στην Κύπρο, καθώς και επενδύσεις σε εταιρείες έρευνας και καινοτομίας και δικαίωμα αίτησης πολιτογράφησης μετά από πέντε χρόνια διαμονής και εργασίας στη Δημοκρατία, αντί επτά που είναι σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Θλίψη σκόρπισε στην οικογένεια, τους φίλους του 21χρονου Αλέξανδρου Αλεξάνδρου και σε όλη την Κύπρο, η είδηση του θανάτου του, σε νέο θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο Ριζοελιάς προς αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας