x

Οικονομία

Στόχος να γίνει η Κύπρος κόμβος επενδύσεων διεθνών εταιρειών

05 Νοεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετέφερε σε ξένους επενδυτές το όραμα της κυβέρνησης να καθιερώσει την Κύπρο ως ένα επιτυχημένο, αξιόπιστο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κόμβο, που θα παρέχει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες κάθε επενδυτής θα μπορεί να ευημερήσει, σε χαιρετισμό του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την προσέλκυση επιχειρήσεων και ταλέντων στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό.

Αναφερόμενος στη νέα στρατηγική της Κύπρου για προσέλκυση ξένων εταιρειών, είπε ότι δόθηκε έμφαση στους τομείς που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την Υψηλή Τεχνολογία, τη Ναυτιλία, την Καινοτομία, την Έρευνα και την Ανάπτυξη, χωρίς να αποκλείονται άλλες εταιρείες ή επιχειρήσεις που επιλέγουν την Κύπρο ως χώρα δραστηριοποίησής τους.

«Η εφαρμογή της Στρατηγικής και η ίδρυση και λειτουργία διεθνών εταιρειών στην Κύπρο θα προσφέρει υψηλή και βιώσιμη προστιθέμενη αξία στην οικονομία, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αυξημένης ζήτησης για εγχώριες υπηρεσίες, αλλά και θα βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας», είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι αναμένεται να ενισχυθεί θετικά ένας ανερχόμενος και υψηλών επιδόσεων κλάδος της οικονομίας, αυτός της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, καθώς σταδιακά θα οδηγήσει στην ευθυγράμμιση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με τις απαιτήσεις της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Ο Πρόεδρος είπε ότι τα τελευταία χρόνια πολλές διεθνείς εταιρείες υψηλής προστιθέμενης αξίας επέλεξαν την Κύπρο ως χώρα δραστηριοποίησης, διαμονής και απασχόλησης, εκτιμώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που έχει να προσφέρει όπως το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της, η γεωγραφική της θέση και η εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, το ισχυρό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και το διαφανές φορολογικό καθεστώς και τις διάφορες υποστηρικτικές υπηρεσίες που προσφέρει.

Επισήμανε ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Διοίκησης και Ανάπτυξης για το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας 2020, η ικανότητα της Κύπρου να προσελκύει και να διευκολύνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις και η προσαρμοστικότητα των πολιτικών της, έχουν αποφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, είπε, η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση, ανεβαίνοντας έντεκα θέσεις και κατατάσσοντας την στην 30η θέση παγκοσμίως.

«Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι με τα χρόνια, η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε βασικό προορισμό για διεθνείς επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή, με σημαντικές προοπτικές να γίνει κόμβος παγκόσμιας κλάσης», είπε.

Αναφερόμενος στη νέα Στρατηγική που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, είπε ότι τα κίνητρα περιλαμβάνουν και την εισαγωγή Digital Nomad Visa για υπηκόους τρίτων χωρών που είναι αυτοαπασχολούμενοι ή μισθωτοί και εργάζονται εξ αποστάσεως, νέα φορολογικά κίνητρα σε υφιστάμενους ή νέους υπαλλήλους που δεν διαμένουν στην Κύπρο, καθώς και επενδύσεις σε εταιρείες έρευνας και καινοτομίας και δικαίωμα αίτησης πολιτογράφησης μετά από πέντε χρόνια διαμονής και εργασίας στη Δημοκρατία, αντί επτά που είναι σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πλήρως ικανοποιημένο είναι το Υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή του μέτρου «test to stay» στα Δημοτικά Σχολεία, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που έχει επιτυχία τότε θα εφαρμοστεί και σε άλλες δημόσιες Υπηρεσίες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.