x
 

Πολιτική

Στον αέρα η επένδυση μαμούθ στο Βασιλικό λόγω έξτρα απαιτήσεων των Κινέζων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Όχι μόνο δεν έβγαλε «άσπρο καπνό», αντιθέτως επιβεβαίωσε το χάσμα μεταξύ της Κυβέρνησης και της κινεζικής κρατικής εταιρείας CPP, η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Κινέζο Πρέσβη στην Κύπρο Λιου Γιαντάο στην παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου, για το τερματικό LNG στο Βασιλικό.

Οι δύο πλευρές έθεσαν στο τραπέζι τις θέσεις τους και η συζήτηση που κράτησε για δύο ολόκληρες ώρες, ήταν ενδεικτική του κακού κλίματος που επικρατεί μεταξύ της ΕΤΥΦΑ (Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου), άρα και της Κυβέρνησης, με την κινεζική κοινοπραξία CPP που κατασκευάζει το έργο. Κάθε πλευρά επέμεινε στις θέσεις της, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή.

Αν και τις προηγούμενες μέρες ανακοινώσεις και δηλώσεις έδιναν και έπαιρναν για το έργο στο Βασιλικό, κατά τη συνάντηση φαίνεται ότι το μόνο που συμφωνήθηκε ήταν να μην γίνουν δηλώσεις ή άλλες τοποθετήσεις, δεδομένων και τον όρων που υπάρχουν λόγω της επιδιαιτησίας που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Κινέζος πρέσβης επί της ουσίας έθεσε ξανά στο τραπέζι τις αξιώσεις της κοινοπραξίας η οποία κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ για απόκλιση από τους αρχικούς όρους της σύμβασης και καθυστέρηση στις πληρωμές.

Ο πρέσβης της Κίνας φόρτωσε όλες τις ευθύνες στην ΕΤΥΦΑ και την Κυβέρνηση, παρ’ ότι, δύο μήνες μετά τη συμφωνία του ιδίου και της εταιρείας με τον υπουργό Ενέργειας για επανέναρξη των εργασιών και μεταφορά στην Κύπρο 120 Κινέζων τεχνικών για προώθηση των κατασκευών, ο εργολάβος δεν έκανε το παραμικρό στην προβλήτα και δεν κατέθεσε καν τα ονόματα των τεχνικών, ώστε να τους εκδοθούν βίζες για εργασία και διαμονή στην Κύπρο. Το μόνο που έκανε ήταν να «σπάσει» τη συνεργασία με την κοινοπραξία, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για ταχεία ολοκλήρωση των κατασκευών.

Μάλιστα, σύμφωνα και με την τελευταία ανακοίνωση της, η κινεζική κοινοπραξία καταγγέλλει την ΕΤΥΦΑ ότι στόχος της είναι να τερματίσει την σύμβαση προκειμένου να προχωρήσει με ντόπιους προμηθευτές στην ολοκλήρωση του έργου.

Εν ολίγοις, η CPP, η οποία έχει οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε διαιτησία στο Λονδίνο, αξιώνοντας 200 εκατ. ευρώ πέραν της αποζημίωσης που δικαιούται βάσει του αρχικού συμβολαίου, το οποίο παραβίασε πολλάκις, ζήτησε με την ανακοίνωσή της μια νέα διαιτησία εντός της διαιτησίας και μάλιστα… στο Ντουμπάι.

Στέλνοντας ξανά το μήνυμα πως δεν πρόκειται να ολοκληρώσει τις εργασίες στο Βασιλικό (τις οποίες ούτως ή άλλως έκαναν υπεργολάβοι και όχι η ίδια) αν δεν πάρει πρόσθετα λεφτά. Ίσως πέραν και των 200 εκατ. που απαίτησε μέσω της διαιτησίας. Και έχοντας καθυστερήσει το έργο για τουλάχιστο δύο χρόνια, χωρίς να είναι σε θέση να το παραδώσει ούτε φέτος, ούτε και το 2025, ακόμα και αν επανήρχιζε σήμερα τις εργασίες. Παρέχοντας προ πολλού δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία να ενεργοποιήσει πρόνοιες στο συμβόλαιο για αποζημίωσή της από τον εργολάβο, με δεκάδες εκατομμύρια, λόγω της καθυστέρησης.

Τις θέσεις της κινεζικής πλευράς απέρριψαν, όπως πληροφορούμαστε, Πρόεδρος και Υπουργός.

Πρόεδρος: Δεν υπάρχει ναυάγιο

Το θέμα σχολίασε την Τρίτη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ναυάγιο» όσον αφορά το έργο του τερματικού στο Βασιλικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα για το θέμα, καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Υπέδειξε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη διασφάλιση των συμφερόντων του κράτους. Επεσήμανε πως οι συζητήσεις με τον πρέσβη της Κίνας, για το αδιέξοδο το οποίο προκαλεί με την στάση της η κινεζική κρατική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, ήταν αποκλειστικά σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν κάνει τεχνικές διαπραγματεύσεις.

«Δεν θα έπρεπε να χρειάζονται παρεμβάσεις από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε για το θέμα του τερματικού, είτε για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οριοθετήθηκε την Κυριακή η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου μεταξύ των ορεινών κοινοτήτων Γούρρι και Φαρμακάς και απείλησε σοβαρά το Δάσος του Μαχαιρά, ένα από τους μεγάλους «πνεύμονες» της νήσου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ