x

Πολιτική

Στον απόηχο του ανασχηματισμού

01 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Μάλλον πικρή είναι η γεύση που αφήνει στο κυβερνητικό επιτελείο και βέβαια στον ίδιον τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο ανασχηματισμός της Τρίτης.

Και αυτό γιατί, η κίνηση για αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο, που παραδοσιακά ενισχύει το επικοινωνιακό προφίλ της κυβέρνησης (ένας άλλωστε από τους λόγους που γίνονται οι ανασχηματισμοί είναι αυτός) επισκιάστηκε κατά γενική ομολογία από την υπόθεση του ναυάρχου εν αποστρατεία Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος υπαναχώρησε από το αρχικό «ναι» που είχε πει, προτού καν αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Οι συζητήσεις επί συζητήσεων και η πολιτική αντιπαράθεση που πυροδότησε το «μπρος-πίσω» του άλλοτε υπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα ακύρωσε και την πρόθεση του Πρωθυπουργού συμβολίσει με τον διορισμό του την συναίνεση και παράλληλα έθεσαν σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες κινήσεις του ανασχηματισμού.

Παρακάμπτοντας την υπόθεση Αποστολάκη, αξίζει να σταθεί κανείς στην αποπομπή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διότι η κίνηση αυτή ουσιαστικά σηματοδοτεί την ανάληψη ευθύνης και βέβαια την προσωποποίηση των ευθυνών σε σχέση με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές για τις οποίες είχε μιλήσει άλλωστε στη Βουλή ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Τότε ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στην κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης – προφανώς προχθές ήταν η κατάλληλη ώρα για την απόδοσή τους.

Ουτε είναι τυχαίο που η αποπομπή του κ. Χρυσοχοϊδη συνοδεύεται από γενικότερες αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη δομή του υπουργείου που εκείνος μέχρι το πρωί της Τρίτης προϊστατο, αφού το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων αναβαθμίζεται σε υπουργείο και ο μέχρι πρότινος αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς μετατίθεται σε άλλη θέση – ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια τιμητική μετακίνηση, ύστερα μάλιστα και από την πρόσφατη περιπέτεια υγείας που είχε ο κ. Χαρδαλιάς, που μόνο άσχετη δεν μπορεί να είναι με το φόρτο και την πίεση των καθηκόντων του στην Πολιτική Προστασία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο ανασχηματισμός (που δεν ήταν «δομικός», ούτε «σαρωτικός», όπως προέβλεπαν κάποιοι) περιεστράφη γύρω από την Πολιτική Προστασία, το κομμάτι εκείνο που με τις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και με τα γενικότερα ζητήματα ασφάλειας που είχαν ανακύψει (με απανωτές δολοφονίες, κάποιες εκ των οποίων μένουν μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστες, όπως του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ) επέφεραν πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης.

Εχει τη σημασία του ότι στη θέση του αποπεμφθέντος Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να τοποθετήσει έναν πολύ στενό κατά το παρελθόν συνεργάτη του, τον οποίο πάντως, είχε αποπέμψει προς έκπληξη όλων, τον περασμένο Ιανουάριο από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Μάλιστα, για την επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου στην κυβέρνηση, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν: Αυτό «δείχνει ανάμεσα στα άλλα ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του νέου υπουργού, σε συνδυασμό με την διάρθρωση και τη δομή του υπουργείου, δημιουργούν την ικανή συνθήκη για να ανταποκριθεί το υπουργείο στον κρίσιμο και πολύπλευρο ρόλο του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΚΥΡΑ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την Τρίτη ότι η Τουρκία παραβίασε τα δικαιώματα του Γερμανότουρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, ο οποίος φυλακίστηκε στην Τουρκία για ένα χρόνο και αργότερα καταδικάστηκε για συμμετοχή σε προπαγάνδα υπέρ των Κούρδων ανταρτών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.