x
 

Κοινωνία

Στους Αμερικανούς κρατούμενους ανατίθενται επικίνδυνες εργασίες. Τι συμβαίνει όμως αν τραυματιστούν ή σκοτωθούν;

ΦΟΙΝΙΞ. Ο Μπλας Σάντσεζ (Blas Sanchez) πλησίαζε προς το τέλος μιας 20ετούς κράτησης σε φυλακή της Αριζόνα, όταν μισθώθηκε για να εργαστεί στις Hickman’s Family Farms, οι οποίες πωλούν αυγά που καταλήγουν στις αλυσίδες εφοδιασμού τεράστιων εταιρειών όπως η McDonald’s, η Target και η Albertsons. Ενώ του είχε ανατεθεί η εργασία σε ένα μηχάνημα που κομποστοποιεί τα περιττώματα κοτόπουλου, το δεξί του πόδι τραβήχτηκε σε έναν αγωγό με έναν μεγάλο σπειροειδή κοχλία.

«Δεν μπορούσα να αισθανθώ τίποτα, αλλά άκουγα το τρίξιμο», είπε ο Σάντσεζ.

Θυμήθηκε ότι έψαχνε μανιωδώς μέσα σε σωρούς κοπριάς για να δέσει έναν επίδεσμο γύρω από το άκρο του που αιμορραγούσε. Στη συνέχεια περίμενε για ώρες, ενώ οι διασώστες πάλευαν να τον απελευθερώσουν για να μπορέσει να μεταφερθεί με αεροπλάνο σε νοσοκομείο. Το πόδι του ακρωτηριάστηκε κάτω από το γόνατο.

Σε εθνικό επίπεδο, εκατοντάδες χιλιάδες κρατούμενοι εργάζονται κάθε χρόνο, ορισμένοι από τους οποίους τραυματίζονται σοβαρά ή σκοτώνονται αφού τους ανατίθενται επικίνδυνες εργασίες με ελάχιστη ή καθόλου εκπαίδευση, διαπίστωσε το «Associated Press». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κρατούμενοι που αντιμετωπίζουν πυρκαγιές, χειρίζονται βαριά μηχανήματα ή εργάζονται σε βιομηχανικών διαστάσεων αγροκτήματα και μονάδες επεξεργασίας κρέατος που συνδέονται με τις αλυσίδες εφοδιασμού κορυφαίων εμπορικών σημάτων. Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες αποτελούν μέρος ενός εργασιακού συστήματος που -συχνά εκ προμελέτης- τους αρνείται σε μεγάλο βαθμό βασικά δικαιώματα και προστασία που εγγυάται στους υπόλοιπους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Τα ευρήματα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διετούς έρευνας του «AP», η οποία συνέδεσε ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρείες του κόσμου -από την Cargill και τη Walmart μέχρι την Burger King- με κρατούμενους που αμείβονται με πενταροδεκάρες την ώρα ή και καθόλου.

Η εργασία στις φυλακές ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δουλείας και εξαπλώθηκε καθώς τα ποσοστά φυλάκισης εκτοξεύτηκαν, πλήττοντας δυσανάλογα τους έγχρωμους ανθρώπους. Καθώς οι νόμοι άλλαζαν διαρκώς για να διευκολύνουν τις ιδιωτικές εταιρείες να αξιοποιήσουν το αυξανόμενο φυλακισμένο εργατικό δυναμικό, δημιουργήθηκε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που λειτουργεί με ελάχιστη εποπτεία.

Οι νόμοι σε ορισμένες πολιτείες το διατυπώνουν με σαφήνεια: Οι κρατούμενοι δεν θεωρούνται υπάλληλοι, είτε εργάζονται μέσα σε σωφρονιστικά ιδρύματα είτε για εξωτερικές επιχειρήσεις μέσω συμβολαίων φυλακών ή προγραμμάτων αποφυλάκισης. Αυτό μπορεί να τους αποκλείσει από τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, μαζί με τους πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς νόμους που ορίζουν ελάχιστα πρότυπα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουμε πόσοι φυλακισμένοι εργαζόμενοι τραυματίζονται ή σκοτώνονται κάθε χρόνο, εν μέρει επειδή συχνά δεν αναφέρουν τραυματισμούς, φοβούμενοι αντίποινα ή την απώλεια προνομίων όπως η επαφή με τις οικογένειές τους. Οι νόμοι περί απορρήτου επιτείνουν τις προκλήσεις της απόκτησης συγκεκριμένων δεδομένων. Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, καταγράφηκαν περισσότεροι από 700 τραυματισμοί που σχετίζονται με την εργασία μεταξύ 2018 και 2022 στο πρόγραμμα βιομηχανιών φυλακών της πολιτείας, αλλά τα έγγραφα που δόθηκαν στο «AP» ήταν σε μεγάλο βαθμό επεξεργασμένα.

Οι κρατούμενοι σε όλη τη χώρα μπορούν να υποχρεωθούν σε καταναγκαστική εργασία και να τιμωρηθούν αν αρνηθούν, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης. Δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες και είναι συνήθως δύσκολο για αυτούς να υποβάλουν αγωγή.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δίκη-ορόσημο του Ντόναλντ Τραμπ εξαρτάται από την κατάθεση ενός μάρτυρα κατηγορίας ο οποίος είπε ψέματα στο εδώλιο και δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς, δήλωσε χθες Τρίτη ένας δικηγόρος υπεράσπισης κατά τη διάρκεια της τελικής αγόρευσης, καθώς πίεζε τους ενόρκους για αθώωση στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον ενός πρώην Αμερικανού προέδρου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ