Summer Nostos Festival από το ΙΣΝ με ιδιαίτερη πρόσκληση για τους ομογενείς

Απογευματινή όψη του ΚΠΙΣΝ. Credits: ΙΣΝ/ Γιώργης Γερόλυμπος.

ΑΘΗΝΑ. Κάνοντας ένα έξυπνο «λογοπαίγνιο» με τα αρχικά στην αγγλική γλώσσα του Stavros Niarchos Foundation (SNF) το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ/SNF) διοργανώνει φέτος τον Ιούνιο το Summer Nostos Festival (SNFestival), προτείνοντας έναν νόστο, μια ομαδική «επιστροφή» σε όλα όσα σημαίνει για τον καθένα μας η άφιξη του καλοκαιριού, με μια εβδομάδα δωρεάν εκδηλώσεων για όλους από τις 18 έως τις 25 Ιουνίου.

Η χρηματοδότηση του Φεστιβάλ γίνεται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ/SNF) και βρίσκει ιδανικό χώρο φιλοξενίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), επιστρέφοντας έτσι, μια φορά τον χρόνο, στο σπίτι που δημιούργησε το ΙΣΝ για όλο τον κόσμο.

To SNFestival 2017 μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε πίσω στα καλοκαίρια που αγαπήσαμε, και με οδηγό τις μουσικές, τον χορό και τις μελωδίες, τις ιστορίες και τα γέλια, την άσκηση και το παιχνίδι, να κάνουμε και αυτό το καλοκαίρι ξεχωριστό!

 

Μίλυ Πασχάλη: «Ιδιαίτερη πρόσκληση στους Ομογενείς»

Ο «Εθνικός Κήρυκας» επικοινώνησε με την υπεύθυνη προγραμματισμού του SNFestival, κ. Μίλυ Πασχάλη και της ζητήσαμε κάποιες δηλώσεις σχετικά με αυτό το πραγματικά σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός για τους Αθηναίους και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την κ. Πασχάλη, «το Summer Nostos Festival ή αλλιώς ένα μωσαϊκό θεαμάτων και δραστηριοτήτων, ένας φιλόξενος τόπος για όλους, ένας μικρόκοσμος όπου ο καθένας θα αισθανθεί ευπρόσδεκτος για να απολαύσει τις τέχνες, τον αθλητισμό, τη γνώση, την ψυχαγωγία. Ισως το μοναδικό πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ του καλοκαιριού που απευθύνεται σε ένα κοινό που έχει διαφορετικές ηλικίες και μουσικά ενδιαφέροντα, διαφορετικές παραδόσεις και ερεθίσματα, που ενθαρρύνει τη συνύπαρξη όλων χωρίς αποκλεισμούς».

Επιθυμία για συνέχιση

Στην δε ερώτησή μας αν μπορεί το SNFestival να αποκτήσει μια πιο μόνιμη μορφή, μας απάντησε πως «το Φεστιβάλ ήδη από το 2015 πραγματοποιείται ετησίως, κάθε Ιούνιο, με την αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ. Δεν είναι μόνο δική μας επιθυμία να συνεχιστεί αλλά και όλου του κόσμου που ήδη το έχει αγκαλιάσει από τα πρώτα του βήματα.

Η δυνατότητα που προσφέρουμε κάθε καλοκαίρι σε ένα πολύ μεγάλο και ποικιλόμορφο κοινό να παρακολουθήσει δωρεάν έργα και καλλιτέχνες που θαυμάζει, μάλιστα σε εποχές κρίσης όπου ο Πολιτισμός και η Εκπαίδευση πρέπει να αναλάβουν βασικούς ρόλους, είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσουμε το Φεστιβάλ. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν είναι μονομερής, αλλά στηρίζεται και στην αρμονική συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ, ως αυτόνομος, δημόσιος πλέον πολιτιστικός οργανισμός».

Για τις συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ

Οταν τη ρωτήσαμε αν υπάρχουν σχέδια για μόνιμες συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ του εσωτερικού ή του εξωτερικού, μας είπε πως «οι συνεργασίες έχουν κεντρικό ρόλο στην αποστολή του Φεστιβάλ. Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να καλλιεργούμε τη συνεργασία με τους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας μας και να αναδεικνύουμε το ελληνικό πολιτιστικό δυναμικό όπως ορχήστρες, φορείς αλλά και μεμονωμένους Ελληνες καλλιτέχνες. Το Φεστιβάλ βέβαια είναι διεθνές, έτσι η συνεργασία με θεσμούς του εξωτερικού είναι στις προσδοκίες μας, και ελπίζουμε ότι από το 2018 θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι σχετικό».

Μήνυμα αισιοδοξίας

Τέλος, στην ερώτηση αν το φεστιβάλ απευθύνεται μόνο στους Αθηναίους μας επισήμανε ότι απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και ειδικά στον Ελληνισμό της Ομογένειας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της πόλης, τους επισκέπτες της από άλλες πόλεις και χώρες, κάθε ηλικίας. Ιδιαίτερα προσδοκούμε να καλωσορίσουμε και να ξεναγήσουμε στις δράσεις που θα φιλοξενήσουμε τον Ελληνισμό της Ομογένειας που πιστεύουμε πως θα πάρει μια μεγάλη ανάσα βλέποντας πως στην πατρίδα υπάρχουν και καλές ειδήσεις, σπουδαία θεάματα, θετικές εξελίξεις, πνέει και ένας αέρας αισιοδοξίας και δεν είναι όλα σκοτεινά και αδιέξοδα».

Summer Nostos Festival

Πάνω από 400 Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες και συντελεστές συνεργάζονται δημιουργικά και προσφέρουν περισσότερες από 75 εκδηλώσεις, σε 5 σκηνές και πολλούς άλλους χώρους στο ΚΠΙΣΝ. Μουσική, χορός, αθλητισμός, συζητήσεις, τέχνες και αρχιτεκτονική συναντιούνται σε μια εβδομάδα από την οποία δεν θα μπορούσαν να λείπουν και επιπλέον δράσεις, όπως προβολές, ξεναγήσεις και μαγικά δρώμενα, δημιουργώντας ένα πολυσυλλεκτικό φάσμα στο οποίο υπάρχει κάτι για τον καθένα.

Στο πρόγραμμα, το οποίο έχει επιμεληθεί η ομάδα του ΙΣΝ σε συνεργασία με την Limor Tomer, Γενική Διευθύντρια Συναυλιών & Διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, καθώς και μια ομάδα συμβούλων-ειδικών στον εκάστοτε τομέα, συμμετέχουν 160 Ελληνες και 130 ξένοι καλλιτέχνες, δίνοντας έτσι το στίγμα της σύμπραξης, της ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών.

Εντυπωσιακές υπαίθριες συναυλίες στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και στο θαλασσινό νερό του Καναλιού, καλοκαιρινά πάρτυ, ατμοσφαιρικές παραστάσεις στις αίθουσες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έργα τέχνης που θα δώσουν τροφή για σκέψη και προβληματισμό, παράλληλα με μαγικά shows που κλείνουν το μάτι στον θεατή, διαλέξεις και συζητήσεις που θρέφουν το νου συνδυασμένες με αθλητικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, συνθέτουν ένα πρόγραμμα που κλείνει μέσα του ό,τι και ένα καλοκαίρι: ανεμελιά αλλά και χρόνο για σκέψη, ξεκούραση αλλά και δράση, άνοιγμα σε πρωτόγνωρα ακούσματα και θεάματα αλλά και επιστροφή σε αυτά που μας κάνουν να αισθανόμαστε οικεία.

Ο Λεωνίδας Καβάκος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Marco Borggreve

 

Κεντρικές εκδηλώσεις

Η μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού φέρνει κοντά μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς και της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής.

 

 • Live εμφανίσεις από Λεωνίδα Καβάκο, Yo La Tengo, Charlotte Rampling, The Cinematic Orchestra, Melanie De Biasio, Λένα Πλάτωνος, Νίκο Πορτοκάλογλου, Monika, Saul Williams, ΜΕΛΙSSES, Bang on a Can All-Stars,  Eleanor Friedberger, DJ Alex Cruz, Susan Deyhim, και πολλούς ακόμα, συνθέτουν ένα μουσικό blend για όλα τα γούστα!

 

 • Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση μεταξύ του οραματιστή αρχιτέκτονα Renzo Piano και του κριτικού αρχιτεκτονικής των «New York Times», Michael Kimmelman, συνδυάζεται με την έκθεση αρχιτεκτονικής «Piece by PieceRenzo Piano Building Workshop» που παρουσιάζει μακέτες, σχέδια, φωτογραφίες και βίντεο αρχιτεκτονικών έργων των τελευταίων 30 ετών από το διεθνές γραφείο Renzo Piano Building Workshop και η οποία πριν έρθει στην Αθήνα είχε ταξιδέψει σε Νέα Υόρκη, Πάντοβα και Σανγκάη, με την αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ.

 

 • Ο καθιερωμένος πλέον αγώνας δρόμου «SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον», που υλοποιείται από την ΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος, φέτος προτείνει δύο διαφορετικές διαδρομές, 10 και 6 χιλιομέτρων, καθώς και τη διαδρομή 1 χιλιομέτρου για αθλητές των Special Olympics.

 

 • Στις εικαστικές τέχνες, το πρόγραμμα «Only Connect, που σχεδιάζει ο επιμελητής, κριτικός τέχνης και ακαδημαϊκός Robert Storr με μία ομάδα καταξιωμένων επιμελητών, προτείνει έναν κύκλο θεματικών βίντεο και performances των Kim Jones, Tania Bruguera, Mieskuoro Huutajat, Πάρι Λεγάκη, που καταπιάνεται με την έννοια της «σύνδεσης» σε μια εποχή όπου η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων βρίσκεται υπό έντονη αμφισβήτηση.

 

Η διάσημη Βρετανίδα ηθοποιός Chrarlotte Rampling. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΣΝ

 

 

 • Το έργο «The Night Dances», ένα σύμπλεγμα μουσικής και ποίησης με την σπουδαία Βρετανίδα ηθοποιό Charlotte Rampling, παρουσιάζεται με μία καθηλωτική απαγγελία ποιημάτων της Sylvia Plath και με συνοδεία τις σουίτες αρ.2 & 3 για σόλο τσέλο του Benjamin Britten, από την Γαλλοαμερικανίδα τσελίστα Sonia Wieder-Atherton.

 

 • Το Τheatre of War/Το Θέατρο του Πολέμου με το έργο «Antigone in Ferguson», που πραγματεύεται τα περιστατικά αστυνομικής βίας και τον φυλετικό ρατσισμό, βασισμένο σε μία ιδέα του σκηνοθέτη και δημιουργού του Θεάτρου του Πολέμου, Bryan Doerries, ο οποίος συνέλαβε τη θεραπευτική δύναμη της αρχαίας τραγωδίας, στο σύνδρομο μετατραυματικού στρες σε βετεράνους.

 

 • Στην ενότητα του χορού, η Αμερικανίδα χορογράφος και performer Elizabeth Streb, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ομάδα Streb Extreme Action για πέντε παραστάσεις και αναμετράται με την βαρύτητα, στον Λαβύρινθο του ΚΠΙΣΝ.

 

 • Η Heidi Latskyκαι η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη συμπράττουν στο «On Display – Athens», μία αποδομημένη χορογραφία/σχολιασμό στο ανθρώπινο σώμα ως θέαμα, με ένα σύνολο 10 Ελλήνων και Αμερικανών χορευτών, με ή χωρίς κινητική αναπηρία.

 

 • Η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος δίνουν το δικό τους διακριτό στίγμα στις εκδηλώσεις. Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει με δύο παραστάσεις του έργου του Γιώργου Κουμεντάκη «Εσσεται ήμαρ» σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου, ενώ ο Αντώνης Φωνιαδάκης χορογραφεί μια διττή παράσταση και μοιράζει τη βραδιά στους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και χορευτές του σύγχρονου χορού από την ελεύθερη σκηνή, υπό τους υποβλητικούς και καθαρτικούς ήχους του Philip Glass. Αντίστοιχα, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, συμμετέχει με την διαδραστική έκθεση «Σημεία Ανάγνωσης», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής της Εκστρατείας, και μία σειρά ομιλιών ποικίλης θεματολογίας.

 

Ο Garry-Kasparov. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΣΝ

 

 • Το σιμουλτανέ παιχνίδι σκάκι του κορυφαίου Garry Kasparov με νεαρούς πρωταθλητές της χώρας μας.

 

 • Και φυσικά, τα δημιουργικά και ψυχαγωγικά προγράμματα μαγείας, που συναντιούνται στον Λαβύρινθο και την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, από τον σπουδαίο ταχυδακτυλουργό Mark Mitton.

 

 

Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας

Οι εκδηλώσεις του Summer Nostos Festival 2017 πραγματοποιούνται τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

Κυριακή 18 Ιουνίου: 18.00 – 01.00 μετά τα μεσάνυχτα

Δευτέρα 19 Ιουνίου: 18.00 – 01.00 μετά τα μεσάνυχτα

Τρίτη 20 Ιουνίου: 18.00 – 01.00 μετά τα μεσάνυχτα

Τετάρτη 21 Ιουνίου: 18.00 – 01.00 μετά τα μεσάνυχτα

Πέμπτη 22 Ιουνίου: 18.00 – 01.00 μετά τα μεσάνυχτα

Παρασκευή 23 Ιουνίου: 18.00 – 01.00 μετά τα μεσάνυχτα

Σάββατο 24 Ιουνίου: 10.00 – 01.00 μετά τα μεσάνυχτα

Κυριακή 25 Ιουνίου: 09.00 – 01.00 μετά τα μεσάνυχτα

 

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι χώροι του ΚΠΙΣΝ θα είναι ανοιχτοί από τις 06.00 το πρωί έως τη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης «Renzo Piano Building Workshop-Piece by Piece» στον Φάρο είναι 06.00 – 24.00.

Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι δωρεάν για όλες τις εκδηλώσεις καθώς επίσης και το κόστος συμμετοχής του κοινού σε όποιες από αυτές προβλέπεται. Για όποιον επιθυμεί περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επισκεφθεί το www.SNFestival.org

 

 

 

 

 

Αρχισαν οι εγγραφές για το «SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον»

Την εβδομάδα που μας πέρασε άρχισαν οι εγγραφές για τη συμμετοχή στον βραδινό αγώνα δρόμου SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον, ο οποίος θα διεξαχθεί, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017. Ο αγώνας εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Summer Nostos Festival (SNFestival).

Το SNF RUN θα πραγματοποιηθεί κατά τον εορτασμό της παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας, με δωρεάν συμμετοχή για όλους, ξεκινώντας από το Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματίζοντας στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, μέσω του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Ο φετινός αγώνας, θα περιλαμβάνει 2 διαφορετικές διαδρομές, των 10 και 6 χιλιομέτρων, καθώς και τη διαδρομή 1 χιλιομέτρου για αθλητές των Special Olympics. H εκκίνηση του αγώνα των 10 χιλιομέτρων θα δοθεί στις 20:40, ενώ η εκκίνηση των 6 χιλιομέτρων θα δοθεί δέκα λεπτά αργότερα, στις 20:50, με σημείο εκκίνησης και για τις δύο στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στοχεύοντας στην επιβράβευση της συμμετοχής, της προσπάθειας και την ενίσχυση της αθλητικής παιδείας, ο αγώνας προσκαλεί όλους τους δρομείς από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το εξωτερικό, να λάβουν μέρος σε αυτή τη γιορτή του αθλητισμού, τερματίζοντας σαν μια ομάδα στο νέο τοπόσημο της Αθήνας!

 

Χρήσιμες πληροφορίες

– Ο αγώνας είναι δωρεάν και δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής.

– Για τις διαδρομές των 6 και 10 χλμ. οι εγγραφές είναι περιορισμένες, στον αριθμό των 3.000 συμμετεχόντων, ανά διαδρομή.

– Στις διαδρομές των 6 και 10 χλμ. θα υπάρξει επίσημη χρονομέτρηση και θα γίνουν απονομές στους 3 πρώτους νικητές της γενικής κατάταξης για άνδρες και γυναίκες.

– Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 15o έτος της ηλικίας τους για τη διαδρομή των 10 χλμ. και το 12o έτος της ηλικίας τους για τη διαδρομή των 6 χλμ. Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση και να εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας www.SNFRUN.org. Για τους συμμετέχοντες κάτω των 18 ετών απαιτείται ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής από τον ασκούντα γονική μέριμνα.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *