x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελπιδοφόρος και Ανάργυρος επιρρίπτουν εκατέρωθεν ευθύνες για Αγιο Δημήτριο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ευθύνες εκατέρωθεν επιρρίπτουν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο ιερατικός προϊστάμενος Ανάργυρος Σταυρόπουλος για τον εκδιωγμό του πρώην προέδρου Στέφανου Θωμάτου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και μελών του κοινοτικού συμβουλίου, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην κοινότητα και το μοναδικό της Λύκειο σ’ ολόκληρη την Αμερική και βαθύ παραπικρασμό στους εθελοντές εκδιωχθέντες και τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκ των έσω του Φαναρίου, αποκαλύπτουμε πως όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο τι είναι αυτά που γίνονται στον Αγιο Δημήτριο της Αστόριας, ο Ελπιδοφόρος φέρεται να απάντησε πως τι να έκανε αφού του το ζήτησε ο προϊστάμενος, εννοώντας τον π. Ανάργυρο Σταυρόπουλο. Από την άλλη μεριά, ο προϊστάμενος π. Σταυρόπουλος διαρρέει ακόμα και σε μέλη του εκδιωχθέντος συμβουλίου πως ο ίδιος δεν έχει καμία ανάμειξη και πως είναι καθαρώς έργο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και του π. Βίλλη, πρωτοσυγκελεύοντος της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» προσπάθησε επί πολλές ημέρες και με πολλαπλά τηλεφωνικά αλλά και γραπτά τηλεφωνικά μηνύματα (textmessages), καθώς επίσης και ηλεκτρονικά μηνύματα -emails -να επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο π. Σταυρόπουλο πλην όμως δεν απάντησε. Οι γραμματείς στο γραφείο του Αγίου Δημητρίου μας έλεγαν είτε ότι είναι σε συνεδρίαση είτε ότι απουσίαζε.

Ο Ελπιδοφόρος επικαλείται το Αρθρο 24, παράγραφος τρία -C– των Ομοιόμορφων Κανονισμών των Κοινοτήτων στο e-mail που έστειλε ο πρωτοσυγκελεύων της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης π. Ηλίας Βίλλης στις 20 Απριλίου 2023 στον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Στέφανο Θωμάτο, στο οποίο αναγράφονται τα εξής: «Αγαπητέ Στέφανε, Χριστός Ανέστη! Κατ’ εντολή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, σου γράφω για να σου ανακοινώσω την αποπομπή σου από το κοινοτικό συμβούλιο, η οποία ισχύει αμέσως, σύμφωνα με το Αρθρο 24, παράγραφος τρία –C– των Ομοιόμορφων Κανονισμών των Κοινοτήτων. Δεν είσαι πλέον εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου. Αναμένουμε την πλήρη συνεργασία και συμμόρφωσή σου με αυτή την εντολή.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο πλαισιώνουν ο πρωτοσυγκελεύων της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Παριφέρειας Νέας Υόρκης πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Βίλλης και ο νεοδιορισθείς εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αστόριας π. Γεώργιος Κασάπογλου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Σε ευχαριστώ εν τω πνεύματι της Αναστάσεως του Κυρίου και Σωτήρα μας

Υμέτερος εν τη Πίστει

Πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Βίλλης

Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπική Περιφέρειας».

Η παράγραφος τρία -C- του Αρθρου 24 των Ομοιόμορφων Κανονισμών των Κοινοτήτων αναφέρει τα εξής: «Εάν ο οικείος Ιεράρχης, βάσει της εισήγησης του ιερέα ή για οιανδήποτε άλλη αιτία, αποφασίσει πως η αποπομπή ενός ή περισσότερων μελών του κοινοτικού συμβουλίου είναι αναγκαία για μία ή περισσότερες αιτίες που αναφέρονται στις ενότητες Α μέχρι 6 ανωτέρω, ο οικείος ιεράρχης θα εκδώσει απόφαση αναφορικά με το θέμα και θα ενημερώσει τον Ιερέα και το Κοινοτικό Συμβούλιο γι’ αυτή την απόφαση. Εάν κάποιο ή κάποια μέλη του κοινοτικού συμβουλίου αποπεμφθούν, το θέμα δεν μπορεί να τεθεί ενώπιον της Γενικής Συνελεύσεως».

Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δεν έχει επικοινωνήσει διόλου με τους εκδιωχθέντες εθελοντές του κοινοτικού συμβουλίου, ούτε με την κοινότητα εν γένει, ενώ εξακολουθεί να περιοδεύει με όμιλο Ελληνοαμερικανών στην Αίγυπτο, τον Νείλο και το Σινά. Την Αρχιεπισκοπή διοικεί κατά την απουσία του, ο αντ’ αυτού πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος πρώην ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν πως σωρεία ερωτηματικών εγείρονται ανάμεσα στους ενορίτες του Αγίου Δημητρίου για τον βοηθό ιερέα Γεώργιο Κασάπογλου τον οποίον ο Ελπιδοφόρος έφερε από την Κωνσταντινούπολη και τη μέθοδο μισθοδοσίας του έπειτα από την αποκαλυπτική συνέντευξη του κ. Θωμάτου στον «Ε.Κ.» το Σαββατοκύριακο 29–30 Απριλίου 2023 πως ο Ελπιδοφόρος αναγκάζει την κοινότητα να καταβάλει το ποσό του μισθού του στην Αρχιεπισκοπή και στη συνέχεια τον πληρώνει η ίδια.

Αποκαλύπτουμε πως ο Αρχιεπίσκοπος προγραμματίζει να μεταθέσει τον Κασάπογλου από τον Αγιο Δημήτριο σε κοινότητα του Κονέκτικατ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, στην ανάγκη τερματισμού κάθε πολεμικής σύγκρουσης και της διαφύλαξης του αγαθού της ειρήνης, καθώς και στη σπουδαιότητα του διαλόγου ως του μόνου μέσου επίλυσης των διαφορών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του, κατά την έναρξη των εργασιών διημερίδας που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το «Transatlantic Policy Networkon Religion & Diplomacy».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ