x
 

Κοινωνία

Συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και υπερορθόδοξων Εβραίων για τα μέτρα Covid-19

10 Φεβρουαρίου 2021

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στην Ιερουσαλήμ έπειτα από νέες συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ και υπερορθόδοξων Εβραίων που είναι αντίθετοι στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη χώρα λόγω της covid-19, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την Κυριακή τη σταδιακή άρση του τρίτου lockdown, το οποίο είχε επιβληθεί τον Δεκέμβριο. Όμως οι συνοικίες των υπερορθόδοξων Εβραίων περιλήφθηκαν στους “κόκκινους” τομείς, όπου οι περιορισμοί αίρονται πιο αργά.

Συμπλοκές, κάποιες φορές βίαιες, σημειώνονται εδώ και αρκετές εβδομάδες μεταξύ της αστυνομίας και των υπερορθόδοξων Εβραίων, οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν με τα μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας του κορονοϊού. Στα τέλη Ιανουαρίου πυρπολήθηκε ένα λεωφορείο και ο οδηγός του τραυματίστηκε στην Μπνέι Μπρακ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Χθες Τρίτη το βράδυ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι σε υπερορθόδοξη συνοικία της Ιερουσαλήμ, οι περισσότεροι χωρίς να φορούν μάσκα.

“Σταματήστε να καταφέρεστε εναντίον της θρησκείας σε άγια χώματα”, έγραψε ένα πανό στα εβραϊκά.

Πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων και κάποιοι διαδηλωτές “έριξαν πέτρες και αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας”, ανακοίνωσε η αστυνομία. Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από λίγο, πρόσθεσε.

Για πολλούς Ισραηλινούς οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, που αποτελούν το 12% του πληθυσμού, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη μεγάλη εξάπλωση της covid-19 στη χώρα.

Κάποιοι ραβίνοι έχουν ζητήσει από τους πιστούς να μην κλείσουν τα ταλμουδικά σχολεία στη διάρκεια των τριών lockdown που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Το Ισραήλ, με 9 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει περισσότερα από 706.400 κρούσματα covid-19 και περισσότερους από 5.200 θανάτους.

Οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των πρώτων τάξεων του δημοτικού που βρίσκονται σε “πράσινες ή κίτρινες” περιοχές επιστρέφουν αύριο Πέμπτη στις τάξεις τους. Στις “κόκκινες” περιοχές επιτρέπονται μόνο “οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν έως 10 άτομα (περιλαμβανομένων των εκπαιδευτικών) και σε ανοικτούς χώρους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρά την εδώ και χρόνια καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας για τον πατέρα («Γιορτή του Πατέρα»), δεν έχει γίνει κατορθωτό να αποκτήσει ούτε τη δημοφιλία ούτε βέβαια τη συναισθηματική φόρτιση με την αντίστοιχη της μητέρας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ