x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Συγχαρητήρια στην Κοινότητα Φιλαδέλφειας

Η Κοινότητα Φιλαδέλφειας και περιχώρων έχει σήμερα την πρώτη παρέλασή μας για την επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Την Επανάσταση που, πέρα από κάθε προσδοκία, οδήγησε στην ελευθερία της Ελλάδας μετά από 400 ολόκληρα χρόνια σκλαβιάς από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Τις εκδηλώσεις και φυσικά την παρέλαση λάμπρυνε με την παρουσία του το Σώμα της Προεδρικής Φρουράς, οι Εύζωνες, η παρουσία των οποίων σκορπά περηφάνια και αισιοδοξία για την Ελλάδα και το μέλλον της.

Οι φετινές εκδηλώσεις της Εθνικής Παλιγγενεσίας, υπό τις σημερινές συνθήκες του πολέμου και της αβεβαιότητας, έχουν μία ξεχωριστή συμβολική σημασία: Διακηρύττουν το αδιαπραγμάτευτο της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Υπενθυμίζουν, αλλά και στέλνουν το μήνυμα εκεί που πρέπει, στην Τουρκία, ότι ο Ελληνισμός δεν μετριέται με αριθμούς, αλλά με την δύναμη της ψυχής του.

Και σε αυτή την εποχή το μήνυμα αυτό είναι πιο επίκαιρο από ό,τι συνήθως.

Ωστόσο, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες:

Η Κοινότητα της περιοχής της Φιλαδέλφειας, αν και σαφέστατα μικρότερη από αυτή της Νέας Υόρκης, απέδειξε ότι ο Ελληνισμός πετυχαίνει αν έχει την κατάλληλη ηγεσία.

Παράλληλα, κατέστησε πιο ζωντανή και πιο επίκαιρη την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Υόρκη, όπου παρά τις καλές προθέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών, έχουν αυτοκαταργηθεί και αυτοδιαλυθεί.

Και είναι σε τέτοιες στιγμές, όπως οι παρούσες, που η απουσία μιας ισχυρής οργάνωσης και μιας δυναμικής ηγεσίας, γίνεται πιο αισθητή.

Είναι σε τέτοιες στιγμές που οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι ή θα πρέπει να συνεχίσουν ενωμένοι ή, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να αποτραβηχθούν εντελώς για να τους διαδεχθεί μία νέα ηγεσία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι «πνίγει» το δίκιο και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβουν και οι δύο ότι η υπόθεσή τους είναι πάνω και υπεράνω της προσωπικής τους ατζέντας και εγωισμού.

Και ότι η προγραμματισμένη παρέλαση τον Ιούνιο προσφέρει την ευκαιρία να δουν την μεγάλη εικόνα, να λύσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα.

Χαιρετίζουμε επίσης και τιμούμε τις Κοινότητες της Βαλτιμόρης, του Ντιτρόιτ, της Φλόριδας, του Σικάγου, της Καλιφόρνιας και αλλού που έχουν ήδη προγραμματίσει τις παρελάσεις τους.

Θερμά συγχαρητήρια ξανά στην Κοινότητα της Φιλαδέλφειας και ας μου επιτραπεί ταπεινά να σημειώσω ότι θέση στις εκδηλώσεις και την παρέλασή τους είχε και ο Μητροπολίτης πρώην Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, που ας μην ξεχνάμε ότι επί των ημερών του και με τον δικό του εθνικό παλμό ξεκίνησε η παρέλασή τους.

Αντώνης Η. Διαματάρης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράλληλα με την τραγικότητά της ήταν και μια βαθιά εθνική στιγμή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ