x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγχωνεύονται οι Κοινότητες Καϊρου-Πορτ Σάιντ

07 Δεκεμβρίου 2021

ΚΑΪΡΟ. Τον κύκλο της ιστορίας της ολοκληρώνει μία από τις σημαντικότερες Κοινότητες του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, καθώς η Ελληνική Κοινότητα του Πορτ Σάιντ, που κάποτε ήταν πολυπληθέστατη, με σχολείο και εκκλησία και πολλούς Ελληνες, αποφάσισε -λόγω πληθυσμιακής συρρίκνωσής της- να ξεκινήσει τη διαδικασία συγχώνευσής της με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Αυτό αποφασίστηκε κατά την προχθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ Σάιντ, παρουσία του Ελληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, Νίκου Γαριλίδη (ο οποίος μάλιστα γεννήθηκε εκεί και ο ίδιος), της προέδρου τής εν λόγω Κοινότητας, Χρυσούλας Θεοχάρους, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστου Καβαλή, και του προξενικού λιμενάρχη, Βασίλη Πιτάκη.

Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ Σάιντ θα έχουν τη στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου σε όλους τους τομείς, όπως τονίστηκε από την πρόεδρο κ. Θεοχάρους, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά και στις ιατροφαρμακευτικές και υπηρεσίες περίθαλψης που μπορεί να εξασφαλίσει η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου για τα νέα μέλη της από το Πορτ Σάιντ, με το σύγχρονο ελληνικό νοσοκομείο που λειτουργεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Στην αριθμητική συρρίκνωση των Αιγυπτιωτών αναφέρθηκε και ο πρέσβης κ. Γαριλίδης, ο οποίος πάντως τόνισε ότι «η Ελληνική Κοινότητα του Πορτ Σάιντ δημιουργήθηκε από τον ιδρώτα των προγόνων μας» σε ένα οικόπεδο που δωρήθηκε από την Αίγυπτο στον βασιλέα Γεώργιο Α’, επισημαίνοντας ότι «τώρα που οι αριθμοί είναι μικροί, πρέπει να ενωθούμε, διότι η ένωση αποτελεί και τη δύναμή μας, καθώς όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, γινόμαστε πιο δυνατοί».

Τέλος, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής τόνισε ότι «είναι επιβεβλημένο για όλους μας, να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση όλου ανεξαιρέτως του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ο Αλβέρτος Μπουρλάς (Albert Bourla), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του παγκόσμιου φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer Inc.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.